222 jak przygotowac rosliny straczkowe do gotowania

Jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania?

Autor: Anna Ptak

Zawsze należy wcześniej namoczyć rośliny strączkowe, najlepiej przez noc. Jedynie soczewicy i grochu połówkowego nie trzeba moczyć, ale warto to zrobić, gdyż podczas namaczania mięknie skórka i rozpoczyna się proces kiełkowania, który eliminuje substancje antyodżywcze, a związki odpowiedzialne za wzdęcia (trójcukry: rafinoza, stachioza i maltotrioza) rozpuszczają się.

  • Po namoczeniu wylać wodę, nie używamy jej do gotowania.
  • Przez pierwsze 10-15  minut gotować na małym ogniu bez przykrycia, żeby ulotniły się gazy.
  • Jeśli na powierzchni pojawi się piana, usunąć ją albo wymienić wodę.
  • Należy używać przypraw przeciwdziałającym wzdęciom: koper włoski, kmin rzymski, imbir, kolendra, majeranek.
  • Sól dodać pod koniec gotowania, nigdy na początku! ponieważ wtedy strączki nie zmiękną.
  • Gotujemy do miękkości.

 

 

Orientacyjny czas gotowania wybranych roślin strączkowych:

Rodzaj strączka    

Czas gotowania    

Bób

30 minut

Ciecierzyca

1-1,5 h

Fasola Mung

30-45 minut

Fasola biała

1-1,5 h

Fasola czerwona

50 minut

Fasola Adzuki

45 minut

Groch (całe ziarna)

1-1,5 h

Groch (połówki)

45 minut

Soczewica

30 minut

Soja

2-2,5 h

 

  • Warto dokładnie przeżuwać
  • Można pod koniec gotowania dodać octu-rozkłada ciężkostrawne łańcuchy proteinowe
  • WARZYWA STRĄCZKOWE NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PRODUKTEM ZBOŻOWYM- tworzą idealną kompozycję aminokwasów


Podane wskazówki dotyczą wszystkich dań z roślin strączkowych. Warto samemu wypróbować, ilu z nich musimy przestrzegać, żeby dobrze trawić strączki. Warto przeczytać ciecierzyca – zamiennik mięsa.

Polecane przepisy:

Zupa – krem z ciecierzcy i pomidorów, wegetariańska
 
 
 
 
 
 
 
Grochowa z makaronem
 
 
 
 
 
 
 
Zielone jest zdrowe, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem
 
 
 
 
 
 
 
Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański
 
 
 
 
 
 
 
Przepis na zupę pychotkę z cieciorki – polecana przez cały rok
 
 
 
 
 
 
 
Krupnik z fasolą
 
 
 
 
 
 
 
Zupa soczewicowa z kaszą jaglaną
 
 
 
 
 
 
 
Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową
 
 
 
 
 
 
 
Zupa curry z ciecierzycą, wegetariańska
 
 
 
 
 
 
 
Zupa z soczewicy
 
 
 
 
 
 
 
Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska
 
 
 
 
 
Parippu – zupa z soczewicy i mleczka kokosowego

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.