209 recenzja ksiazki ajurwedyjska ksiazka kucharska

Recenzja książki “Ajurwedyjska książka kucharska."

Z wielkim zaciekawieniem zabrałam się do czytania książki “Ajurwedyjska książka kucharska. Jak żyć zdrowo i dobrze się odżywiać”, autorstwa Amadeii Morningstar, Urmilii Desai, gdyż podobnie jak inne holistyczne podejścia do odżywiania, filozofia ajurwedyjska nie ogranicza się do leczenia choroby poprzez powierzchowne leczenie objawów. Zamiast tego traktuje każdą jednostkę jako całość – jedność ciała i umysłu.

Autorki w bardzo przystępny sposób opisują zasady gotowania wg ajurwedy. Krok po kroku opisują jak przyrządzić potrawę. Dla osób, które nie wiedzą, którym rodzajem doszy są, został przygotowany kwestionariusz. Na jego podstawie sami będziemy mogli określić, którą z dosz jesteśmy: wata, pitta, czy kapha. W książce zamieszczony jest opis każdej z konstytucji ciała wraz z podaniem ich właściwości i potrzeb żywieniowych.

Z pewnością nie jest to zwykła książka kucharska. Jest to unikalny podręcznik służący osiągnięciu pełnego zdrowia. Można znaleźć w niej ponad 250 wegetariańskich przepisów m.in. na dania główne, przekąski, zupy, słodycze. Niektóre połączenia mogą wydawać się zaskakujące, jak np. ryż i ziemniaki, jednak z doborem odpowiednich przypraw, jest to pyszne danie. Doskonałość zaproponowanych przepisów ajurwedyjskich przejawia się poprzez ich egzotyczny smak, zapach, konsystencję i kolor. Czytając książkę, czuje się to wszystko.

Dużym plusem jest to, że przepisy zostały dostosowane do zachodnich przyzwyczajeń. Podstawową zasadą jest, że dania przygotowane są z nieprzetworzonych produktów oraz, jeżeli to możliwe, z ekologicznych upraw.  Przy każdej potrawie znajdziemy informację, w której porze roku można ją jeść oraz jak ona oddziałuje na dosze. Autorki przedstawiły sposoby przyrządzania dań tak, by wydobyć właściwości pożywienia, a jednocześnie pokazały w jaki sposób zapobiegać możliwym skutkom ubocznym, poprzez dodanie przy każdej potrawie uwag o wpływie na nasze zdrowie. W książce można znaleźć również szkice przykładowego menu, spis bezpiecznych potraw dla wszystkich dosz oraz sugestie dla podróżujących lub jedzących na mieście.

Książka napisana jest w przystępny sposób. Znajdziemy w niej dużo inspiracji na komponowanie pysznych dań. Potrawy nie są skomplikowane, więc nawet dla osób rzadziej gotujących, nie powinno być problemu z ich przyrządzeniem.

Pozycję  mogę polecić dla osób, które zaczynają interesować się ajurwedą, jak i tych, co już gotują w ten sposób, ze względu na wielość i różnorodność przepisów tam zamieszczonych.

O autorkach:

Amadea Morningstar – uzyskała licencjat w dziedzinie żywienia na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley, a następnie tytuł magistra psychoterapii. Przez 15 lat nauczała i prowadziła praktykę dietetyka. W 1983 rozpoczęła studia nad ajurwedą i jej praktycznym zastosowaniem, które sprawiły, że ajurweda stała się kluczowym elementem jej prywatnej praktyki leczenia oraz nauczania. Od 1984 roku pracuje w Instytucie Ajurwedy w Albuquerque, w Nowym Meksyku

 

 

Urmila Desai – poznała i doświadczyła kuchni ajurwedyjskiej w swojej rodzinnej wiosce Halol, w Indiach. W wieku 19 lat wyszła za mąż za Jogina Amrita Desai. Od tego momentu zaangażowała się praktykę jogi, zdrowia oraz gotowania. Inspiracja przepisami ajurwedyjskimi wypływa z jej duchowej praktyki.

 

Książkę ukazała się nakładem wydawnictwa A-ti information services. Otrzymaliśmy ją od portalu a-ajurweda.pl.

 

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.