204 kupuj sol nierafinowana

Kupuj sól nierafinowaną

Sól wzmacnia trawienie i wzmaga wydzielenie kwasu solnego w żołądku. Pobudza działanie nerek, pomaga przezwyciężyć suchość w organizmie. Minerały w niej zawarte pomagają oczyścić organizm z toksycznych pozostałości z pożywienia, tym samym wspomaga ogólne odtruwanie organizmu.

Sól dobrej jakości, stosowana w umiarkowanych ilościach wzmacnia serce i umysł.

Rodzaje soli:
1) nierafinowana sól skalna, zwana himalajską, jest różowa. Najczystsza i najzdrowsza dostępna sól, skarbnica minerałów zawiera ich aż 84 m.in: azot, tlen, fluor, sód, magnez, krzem, fosfor, chlorek, wapno, chrom, mangan, żelazo, miedź, cynk, arsen, selen, brom, jod,
2) nierafinowana sól morska, jest szarawa, występuje w kryształkach, granulkach lub proszku.
3) nierafinowana, niejodowana sól kamienna.

Nie używaj soli przemysłowej, warzonej, miałkiej, czyli NaCI (chlorek sodu) z dodatkiem substancji przeciwzbrylających oraz jodku potasu. Jesteśmy przeciwni jej używania, gdyż nie daje ona żadnych korzyści zdrowotnych.
Zdecydowanie zalecamy 3 rodzaje soli wymienione wyżej.
Zachęcamy również do używania soli z umiarem, jako dodatku do zup, sosów, zapiekanek, duszenia itd.
Przestrzegamy przed automatycznym soleniem
  • ziemniaków,
  • kasz,
  • makaronów,
  • ryżu,
  • jajek czy pomidorów.
Wyeliminuj z diety produkty gotowe z dużą zawartością soli, takich jak:
  • ciastka,
  • sery,
  • kiełbasy,
  • zupki w proszku,
  • gotowe sosy
  • i inne gotowe dania,
gdyż jest w nich ta zła sól.
 
Autorka grafiki: Justyna Skuza

Autorka tekstu: Marta Skrzydłowska

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.