Harry Potter to kopania pomysłów, jeśli chodzi o przekąski, jedzenie i inne potrawy. Fani na całym świecie przygotowują przyjęcia inspirowane przygodami Harry’ego, aby choć trochę skubnąć świata magii jaki stworzyła w swoich powieściach J.K. Rowling.
Przyznajcie, kto z Was czekał na sowę z listem z Hogwartu? 😉
Dziś mam dla Was kolejny już po kremowym piwie, pasztecikach dyniowych i soku dyniowym przepis na przysmak ze świata magii – muffiny z eliksirem słodkiego snu.
Pojawiły się one w drugiej części filmu, oraz książki (Harry Potter i Komnata Tajemnic). Przygotowała je Hermiona, aby uśpić Crabbe’a i Goyle’a. Widać gołym okiem, że są to proste muffiny, z polewą czekoladową i posypką.
Składniki:
- ok. 150-200 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml oleju
- 2 duże jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka eliksiru słodkiego snu
Na polewę:
- 12 kostek gorzkiej czekolady
- 2 łyżki słodkiej śmietanki (18%, 12% lub 30%)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki masła
+ 2 łyżki czekoladowej posypki
Przygotowanie
- W misce umieść jajka i dosyp do nich cukier. Zmiksuj na puszystą masę. Dodaj olej i jogurt i ponownie zmiksuj. Nie zapomnij dodać eliksiru słodkiego snu. I nie pomyl go z innym eliksirem.
- W osobnej misce wymieszaj dokładnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mąkę do mokrej masy i zmiksuj szybko tylko do połączenia składników.
- Masę na muffiny przełóż do papilotek i do formy do pieczenia muffinów. Mniej więcej na 3/4 wysokości papilotki.
- Piecz ok. 20-30 minut w temperaturze 160 stopni.
- Czekoladę umieść w garnuszku, dodaj masło, śmietankę i cukier. Podgrzewając mieszaj cały czas, aż czekolada się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
- Upieczone muffiny posmaruj polewą i posyp posypką.