„Pan Tadeusz” uznany został epopeją narodową. W szkole przerabia się go wzdłuż i wszerz ucząc na pamięć inwokacji i opracowując poszczególne fragmenty. Najbardziej znaną adaptacją tego poematu jest ekranizacja Andrzeja Wajdy z 1999 roku. Ułatwiła ona niektórym leniwym uczniom przyswojenie treści tej lektury.
![]() |
kadr z filmu „Pan Tadeusz” / Dystrybutr: Vision Film Sp. z o.o. S.K.A |
Nie jestem fanką tego typu literatury, ale „Pana Tadeusza” przeczytałam z szacunku do Adama Mickiewicza i z ciekawości. Bezsprzecznie jest to ogromne dzieło w całości napisane wierszem.
Jak na bardzo rozbudowane dzieło ukazujące charakterystykę epoki, w Panu Tadeuszu znajduje się cała masa kulinarnych smaczków. Są to dosłownie perły retro kuchni. Bigos, zrazy, raki, pieczenie, flądry, karpie, różnorodne mięsa. Nie mówiąc już o alkoholach takich jak wódka, różne rodzaje wina, miodów pitnych, oraz nalewek i piwa. Bogactwo i klasyka smaków tamtych czasów. Niestety bardzo ciężko byłoby odtworzyć je wszystkie dokładnie, ale faktem jest, że do takich smaków warto wracać. Przy soplicowskim stole gościła kuchnia staropolska, oraz sarmacka.
![]() |
kadr z filmu „Pan Tadeusz” / Dystrybutr: Vision Film Sp. z o.o. S.K.A |
![]() |
kadr z filmu „Pan Tadeusz” / Dystrybutr: Vision Film Sp. z o.o. S.K.A |
![]() |
Manuskrypt „Pana Tadeusza” |
Chłodnik, czy inaczej chołodziec litewski jest potrawą regionalną i według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi chłodnik pochodzi w województwa podlaskiego. Jest to zupa/danie przyrządzane najczęściej z kefiru, maślanki, lub zsiadłego mleka z ugotowanymi burakami i botwiną, oraz z dodatkiem dużej ilości świeżych warzyw takich jak ogórek, rzodkiewka. Kluczowym dodatkiem są zioła – świeży koper i szczypior. Chłodniki można przygotowywać na wiele sposobów, modyfikować wg. własnego gustu. Bardziej wykwintna i pożywna wersja to taka która powstaje na mięsnym wywarze, z dodatkiem np. rakowych szyjek.
Zachęcam do przeczytania historii tej pysznej zupy.
„Mężczyznom dano wódkę.
Wtenczas wszyscy siedli
i chłodziec litewski milcząc
żwawo jedli”
Film „Pan Tadeusz” jest zrealizowany na motywach poematu Adama Mickiewicza. W rolach głównych wystąpili m.in. Grażyna Szapołowska, Michał Żebrowski, Daniel Olbrychski, Bogusław Linda, Marek Kondrat.
Film nakręcany był głównie w okolicach Warszawy, w Piotrkowie Trybunalskim, oraz
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 3-4 buraki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 duże ogórki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 litr maślanki, kefiru, lub zsiadłego mleka (można użyć np. 1/2 l maślanki i 1/2 l kefiru)
- sól, cukier
Przygotowanie:
- Buraki obrać, botwinę pokroić drobno. Ugotować do miękkości. Wywar po gotowaniu buraków ostudzić.
- Po ugotowaniu buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Rzodkiewki i ogórki pokroić w kostkę.
- Szczypior i koper posiekać drobno.
- W dużej misce umieścić botwinę, buraki, rzodkiewki, ogórki, koper i szczypior. Zalać wywarem, a następnie dodać maślankę, kefir lub zsiadłe mleko.
- Dodać cukru i soli do smaku. Wymieszać dokładnie i odstawić do schłodzenia.
- Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z ugotowanymi młodymi ziemniakami.