Ciasto klementynkowe z filmu Sekretne życie Waltera Mitty | From movie to the kitchen

0

The Secret Life Of Walter Mitty to bardzo lekki i przyjemny film. Pełen fantastycznych elementów i życiowych metafor. To historia o wyborach, odwadze, przekraczaniu granic. Wszystko ubrane w bardzo miłą ścieżkę dźwiękową i ładną scenografię.

bezc2a0tytuc582u-6216317
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Walter Mitty to niepoprawny marzyciel, który najczęściej w swojej wyobraźni widzi siebie jako bohatera, herosa. Układa alternatywne scenariusze na sytuacje w których się znajduje. Ratuje ludzi, potrafi odpowiedzieć ciętą ripostą na niemiłe żarty kolegów, a co najważniejsze, w wyobraźni Walter umie oczarować obiekt swoich westchnień, czyli koleżankę z pracy – Cheryl Melhoff.

Film ma swoje przesłanie. Pokazuje, że zbyt często boimy się spełniać marzenia. Obawiamy się utraty stabilności, a to tak naprawdę często doprowadza nas do marazmu, albo frustracji. A w życiu ważne jest to, żeby przede wszystkim czuć, że się żyje. Oglądać, próbować, dotykać, smakować, doznawać. Po prostu żyć.

11-9260840
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

W filmie istotną rolę spełnia ciasto klementykowe. Nie jest to film kulinarny, ale ja bardzo lubię, gdy pojawia się element jedzenia spełniający jakąś rolę. Ciasto pojawia się na początku filmu, gdy siostra Waltera przynosi mu je do pracy z okazji jego urodzin. Następnie na statku w Grenlandii, oraz gdy Walter próbuje dostać się w Góry Afganistanu. Ciasto pomaga mu rozwiązać zagadkę i pośrednio prowadzi go do celu.

33-1597230
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Bardzo ucieszyłam się na widok tego filmowego wypieku, bo już od dłuższego czasu szukałam pretekstu na wypróbowanie słynnego przepisu na ciasto klementynkowe Nigelli Lawson. Zmodyfikowałam go odrobinę poprzez dodanie mąki, oraz zamiast zwykłego lukru na wierzch ciasta nałożyłam „frosting” z serka mascarpone, cukru i soku z klementynek.

44-1914793
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation
55-3540988
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation
the-secret-life-of-walter-mitty-movie-wallpaper-23-8212241
© foto: Twentieth Century Fox Film Corporation

Wiem, że całe owoce zmiksowane razem ze skórką mogą wydawać się zaskakującym pomysłem, ale zapewniam, że ciasto smakuje pysznie. Musicie jednak pamiętać o tym, aby kupić klementynki, a nie mandarynki, gdyż tylko klementynki nie mają w skórce specyficznej goryczy.

Specem od cytrusów nie jestem, ale wujek Google powie Wam więcej na temat różnic między tymi owocami. Moim zdaniem jest delikatna rozbieżność w wyglądzie, braku pestek w przypadku klementynek, oraz smaku.

img_9948-5155511img_9950-9949247
img_9968-5188293

Składniki:

  • 4-5 klementynek
  • 200 g cukru
  • 6 jajek
  • 200 g migdałów (w całości, lub zmielonych)
  • 50 g mąki

Na polewę:

  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z 1 klementynki

Przygotowanie:

  1. Klementynki umyj dokładnie i wyszoruj w gorącej wodzie. Włóż je do garnka i zalej zimną wodą, tak aby przykryła je dokładnie.
  2. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 1,5 – 2 godz. Po tym czasie, wyciągnij je z wody i ostudź.
  3. Migdały – jeśli masz już zmielone to najgorsze za Tobą 😉 Migdały w całości w brązowej skórce trzeba sparzyć wrzącą wodą przez 2-3 minuty, następnie ostudzić zimną wodą i obrać ze skórki. Sparzona skórka schodzi z migdałów dość, łatwo, ale i tak jest to żmudna robota.
  4. Obrane migdały zmiksuj (w malakserze, lub blenderem, ja użyłam Thermomixa). Dodaj do nich cukier, jajka, oraz mąkę i zmiksuj na gładką masę (mikserem).
  5. Ostudzone klementynki zmiksuj na gładką masę (w malakserze, lub blenderem). W całości, nie obieraj ich ze skóry. Możesz ewentualnie przekroić je na pół i sprawdzić, czy w środku nie ma pestek. Zmiksowane klementynki dodaj do masy z migdałów, cukru, jajek i mąki. Zmiksuj ponownie całość przez chwilę. 
  6. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm. wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni przez około 40 minut.
  8. Serek mascarpone zmiksuj z sokiem wyciśniętym z klementynki, oraz z cukrem pudrem. Gotową polewą posmaruj wystudzone ciasto.

img_9964-3720639
img_9953-9594153

A jeśli macie ochotę na szklanego buta, który wystąpił w scenie z grenlandzkiego baru, to kosztuje prawie 25$ i można go zamóić tu: http://www.thisiswhyimbroke.com/das-boot-beer-mug

Nie radzę próbować ze zwykłymi butami, choć na You Tube’ie można znaleźć śmiałków, którzy nie mieli oporów przed piciem piwa z własnych butów ;))

22-9901782
33-9443310