Wczoraj na kanale AXN odbyła się polska premiera drugiego sezonu serialu „Hannibal”. Z tej okazji mam dla Was konkurs, a w nim do wygrania hannibalowe gadżety.
Tym razem postanowiłam zaangażować trochę społeczność, która używa Intagrama. Sama korzystam, często dodaję tam więcej niż na facebooku, podoba mi się taka forma przekazywania informacji w formie zdjęcia i poza tym Instagram to świetny album z wspomnieniami.
Zasady konkursu:
1. Temat konkursu to „Hannibal Twoimi oczami”
2. Aby wziąć udział musisz zrobić zdjęcie za pomocą Instagramu i oznaczyć je hashtagiem #hannibalmoimioczami (inaczej nie znajdę Twojego zdjęcia)
3. Zdjęcie powinno przedstawiać Twoją wizję konkursowego tematu (im kreatywniej, tym lepiej). Może być potrawa, zdjęcie czegoś co kojarzy się z Hannibalem, cokolwiek 🙂
4. Na zdjęcia czekam do 11 kwietnia.
5. Jeśli bardzo chcesz wziąć udział, a nie masz konta na Instagramie to ewentualnie możesz wysłać zdjęcie na adres: [email protected]
Nagrody:
nagroda główna:
Fartuch Hannibala, zestaw: nóż oraz widelec do mięsa, zestaw sześciu spodków i filiżanek, oraz książka Jose Andresa „made in spanish”
dwie nagrody dodatkowe:
Fartuch Hannibala + zestaw: nóż oraz widelec do mięsa
Jose Andres to kulinarny konsultant i kucharz. Razem z Janice Pool tworzą duet, który dba o kulinarne zaplecze serialu. Jose gotuje potrawy, a Janice Pool je stylizuje.
Sztuka kulinarna w serialu
· Tytuły odcinków inspirowane są kuchnią Japońską:
1. Odcinek 1 Kaiseki – kaiseki to tradycyjny japoński posiłek, składający się z kilku dań. Charakteryzuje się świeżymi sezonowymi składnikami, misternym przygotowaniem i wyrafinowanym sposobem podania.
Dzięki dobremu szefowi kuchni, który potrafi zachować delikatną równowagę pomiędzy smakiem, teksturą i wyglądem, ten posiłek uważany jest często za dzieło sztuki. Mukozuke to jedno z pierwszych dań w czasie tradycyjnego japońskiego posiłku, kaiseki, i jest to zazwyczaj sashimi ze świeżych, lokalnie poławianych owoców morza.
2. Odcinek 2 Sakizuke – saikuze to wstęp do tradycyjnego japońskiego posiłku, kaiseki (tytuł poprzedniego odcinka). Zazwyczaj jest to mała przystawka.
3. Odcinek 3 Hassun – hassun jest to jedno z dań w czasie wykwintnego japońskiego posiłku, kaiseki. Składa się zazwyczaj ze składników sezonowych, najczęściej pochodzących z morza (np. suhi ze świeżej ryby) lub z pola.
4. Odcinek 4 Takiawase – takiawase jest to jedno z dań wykwintnego japońskiego posiłku, kaiseki, i składa się z duszonych oddzielnie warzyw podawanych następnie z tofu, mięsem lub rybami oraz sosem sojowym.
5. Odcinek 5 Mukozuke – W kuchni japońskiej mukozuke to jedno z dań w czasie wykwintnego posiłku. W dosłowym tłumaczeniu oznacza „ustawiony na brzegu”, co odnosi się do zwyczajowego umiejscowienia dania na stole. Mukozuke to sashimi z najlepszych sezonowych ryb. W czasie japońskiej ceremonii picia herbaty danie to podaje się przed podaniem herbaty.
6. Odcinek 6 Futamono – W kuchni japońskiej futamono to jedno z dań w czasie wykwintnego posiłku. Najczęściej jest zupa podawana w małych miseczkach z przykrywką.
7. Odcinek 7 Yakimono – W kuchni japońskiej yakimono to jedno z dań w czasie wykwintnego posiłku, kaiseki. Najczęściej składa się z owoców morza, ryb lub mięsa oraz warzyw pieczonych na grilu bądź, po wbiciu na szpikulec, na otwartym ogniu.
WYNIKI:
Zdjęcia, które wygrały otrzymały ode mnie komentarz z taką informacją na Instagramie 🙂