„Hannibal” to kontynuacja „Milczenia owiec”. Oba te filmy, oraz „Hannibal – po drugiej stronie maski” i „Czerwony smok” to ekranizacje książek Harrisa Thomasa. Opowiadają o najbardziej znanym mordercy – doktorze Hannibalu Lecterze, który znany był z tego że zjadał swoje ofiary. Najbardziej charakterystyczna potrawa Hannibala to wątroba podana z bobem. Do tego obowiązkowo kieliszek włoskiego wina Chianti.
“I ate his liver with some fava beans and a nice chianti”
Te danie na pewno też pojawi się na blogu (czekam na świeży bób), ale na początek idziemy hardkorowo – będzie mózg.
Od roku wstrzymywałam się z publikacją tego przepisu, a dziś z okazji „Dnia Mózgu” pomyślałam, że to okazja w sam raz 😉 Właściwie to nie wiem do końca czemu się z tym wstrzymywałam, ale może po prostu trochę obawiałam się Waszych reakcji 😉 Zapewne są na świecie rzeczy, których bym nie zjadła za żadne skarby, ale bardzo też lubię wyzwania… Gdy któregoś dnia zobaczyłam, że w osiedlowym mięsnym sklepie mogę kupić dosłownie wszystko postanowiłam, że spróbuję. Kupiłam kilka wieprzowych móżdżków i plan był taki, aby je przyrządzić JAKOŚ i zjeść.
Mózg ma to do siebie, że jest bardzo delikatny, a po przyrządzeniu robi się papkowaty, więc po przeczytaniu tysiąca stron internetowych na temat jedzenia móżdżków zrobiłam je na dwa sposoby – jako usmażone, dobrze doprawione smarowidło do chleba, oraz zapiekane w cieście francuskim. Podam przepis na móżdżek smażony, bo po takiej obróbce można zrobić z nim cokolwiek. Ciężko jednoznacznie określić smak samego móżdżku, chyba jest po prostu nijaki, bez smaku. W takiej formie przypomina jajecznicę, lub pasztecik. Swoją drogą znalazłam w necie setki komentarzy z zachwytami nad taką właśnie a’la jajecznicą z móżdżku 😉
SKŁADNIKI:
- ok. 300-400 g świeżego móżdżku
- 1 l wody
- 2-3 łyżki octu
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 2-3 duże pieczarki
- 2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Móżdżek umyć dokładnie, pod strumieniem zimnej wody oczyścić z błonek, oraz skrzepów.
- Oczyszczony móżdżek włożyć do gorącej wody z dodatkiem octu i gotować przez ok. 5-8 minut.
- Delikatnie wyciągnąć móżdżek, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, jeśli się uda to pokroić w plastry, a jak nie to po prostu w mniejsze kawałki.
- Na patelni rozpuścić masło. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
- Następnie dodać pokrojony móżdżek, dodać jeszcze odrobinę pieprzu i podsmażać przez kilka minut.
- Pod koniec smażenia dodać posiekany koperek i pietruszkę.
- Gorący usmażony móżdżek podawać na opieczonych grzankach.
![]() |
móżdżek ugotowany |
![]() |
mózg surowy |
![]() |
móżdżek zapiekany z jajkiem w cieście francuskim |
![]() |
móżdżek zapiekany z pieczarkami w cieście francuskim |