Mózg smażony z filmu Hannibal | From movie to the kitchen

0

tmb_6897_480-1685816

„Hannibal”  to kontynuacja „Milczenia owiec”. Oba te filmy, oraz „Hannibal – po drugiej stronie maski” i „Czerwony smok” to ekranizacje książek Harrisa Thomasa. Opowiadają o najbardziej znanym mordercy – doktorze Hannibalu Lecterze, który znany był z tego że zjadał swoje ofiary. Najbardziej charakterystyczna potrawa Hannibala to wątroba podana z bobem. Do tego obowiązkowo kieliszek włoskiego wina Chianti.

“I ate his liver with some fava beans and a nice chianti”

Te danie na pewno też pojawi się na blogu (czekam na świeży bób), ale na początek idziemy hardkorowo – będzie mózg.

Od roku wstrzymywałam się z publikacją tego przepisu, a dziś z okazji „Dnia Mózgu” pomyślałam, że to okazja w sam raz 😉 Właściwie to nie wiem do końca czemu się z tym wstrzymywałam, ale może po prostu trochę obawiałam się Waszych reakcji 😉 Zapewne są na świecie rzeczy, których bym nie zjadła za żadne skarby, ale bardzo też lubię wyzwania… Gdy któregoś dnia zobaczyłam, że w osiedlowym mięsnym sklepie mogę kupić dosłownie wszystko postanowiłam, że spróbuję. Kupiłam kilka wieprzowych móżdżków i plan był taki, aby je przyrządzić JAKOŚ i zjeść.

Mózg ma to do siebie, że jest bardzo delikatny, a po przyrządzeniu robi się papkowaty, więc po przeczytaniu tysiąca stron internetowych na temat jedzenia móżdżków zrobiłam je na dwa sposoby – jako usmażone, dobrze doprawione smarowidło do chleba, oraz zapiekane w cieście francuskim. Podam przepis na móżdżek smażony, bo po takiej obróbce można zrobić z nim cokolwiek. Ciężko jednoznacznie określić smak samego móżdżku, chyba jest po prostu nijaki, bez smaku. W takiej formie przypomina jajecznicę, lub pasztecik. Swoją drogą znalazłam w necie setki komentarzy z zachwytami nad taką właśnie a’la jajecznicą z móżdżku 😉

img_0991-8584659

SKŁADNIKI:

  • ok. 300-400 g świeżego móżdżku
  • 1 l wody
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 2-3 duże pieczarki
  • 2 łyżki świeżej pietruszki (posiekanej)
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Móżdżek umyć dokładnie, pod strumieniem zimnej wody oczyścić z błonek, oraz skrzepów.
  2. Oczyszczony móżdżek włożyć do gorącej wody z dodatkiem octu i gotować przez ok. 5-8 minut.
  3. Delikatnie wyciągnąć móżdżek, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, jeśli się uda to pokroić w plastry, a jak nie to po prostu w mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.
  5. Następnie dodać pokrojony móżdżek, dodać jeszcze odrobinę pieprzu i podsmażać przez kilka minut. 
  6. Pod koniec smażenia dodać posiekany koperek i pietruszkę. 
  7. Gorący usmażony móżdżek podawać na opieczonych grzankach. 
img_0986-8762716
móżdżek ugotowany
1-8014887
mózg surowy
img_1002-2354710
móżdżek zapiekany z jajkiem w cieście francuskim
img_0999-5714913
móżdżek zapiekany z pieczarkami w cieście francuskim