Paluszki rybne i słodki sos angielski | From movie to the kitchen

0

Gdy obejrzałam pierwszy odcinek Doktora Who to tak jakbym nagle stała się znowu dzieckiem. Ten klimat, oprawa muzyczna, postacie, wydarzenia i cała ta dziwność panująca w filmach sci-fi to jest to co pamiętam z dzieciństwa. Dlaczego zaczęłam oglądać dopiero teraz?! Cóż, przynajmniej to co dobre dopiero przede mną…

dw5-9464165
doctor_who_eats_fish_fingers_custard-600x318-2492952

Zaczęłam od pierwszego sezonu (czyli z Christopherem Ecclestonem w roli Doktora), ale jakoś przeskoczyłam na piąty sezon z ciekawości słynnych paluszków rybnych i angielskiego sosu. Bardzo, ale to bardzo spodobała mi się postać Amy Pond i Matt Smith jako jedenasty Doktor. W ogóle nie wiem od czego mam zacząć moje zachwyty – od tego co się dzieje w poszczególnych odcinkach (realne postacie Vincent Van Gogh, albo Winston Churchill), czy może od TARDIS czyli statku kosmicznego i wehikułu czasu w jednym, na dodatek w kształcie policyjnej budki. I aż strach się bać! Teraz inaczej patrzę na wszystko – manekiny w sklepie, kamienne figury aniołów… W skrócie – oglądam jak zahipnotyzowana, a mało tego wciągnęłam w oglądanie mojego pięcioletniego syna. To oznacza, że niedaleko pada jabłko od jabłoni, skoro dziecko wykazuje taki zachwyt nad produkcjami science-fiction jak ja nad Star trekiem kiedy ledwo wyszłam z pieluch 😉

1-3243485 ponds_and_doctor_eat_fish_custard-4647831

W pierwszym odcinku piątego sezonu Doktor pojawia się na podwórku małej Amelii Pond. Ta na jego prośbę przygotowuje mu różne rzeczy – smażony boczek, fasolę w sosie pomidorowym, tosta z masłem, lecz niestety nic nie przypada do gustu Doktorowi, aż w końcu on sam wpada na to, że chce zjeść paluszki rybne i custard (czyli sos angielski). Ekstremalnie dziwne połączenie, ale jakże mogłoby takie nie być skoro w grę wchodzi ulubione danie kogoś kto potrafi podróżować w czasie i w dodatku pilnie potrzebuje się zregenerować 😉 

Całą scenę możecie obejrzeć tu:

Zatem, aby przygotować ulubione danie Doktora Who potrzebujecie paczki paluszków rybnych i sosu angielskiego.

2-6802652

Przepis na custard (sos angielski)

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • ½ szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko i śmietankę wlać do garnuszka. 
  2. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyciągnąć z niej ziarenka. Dodać do mleka i śmietanki. 
  3. Podgrzewać mieszankę na niewielkim ogniu przez około 5 minut, nie dopuścić do zagotowania.
  4. Ubić żółtka z cukrem. Następnie dodać mąkę. Mieszankę dolać do podgrzanej śmietanki z mlekiem. Wlewając cały czas mieszać.
  5. Często mieszając gotować na małym ogniu przez około 15-12 minut aż krem zgęstnieje.
  6. Podawać na ciepło lub zimno, niekoniecznie z paluszkami rybnymi 😉

Alternatywna wersja sosu dla osób, które niekoniecznie przepadają za połączeniem ryby ze słodkim sosem, czyli sos serowy:

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g żółtego sera
  • 2 opakowania serka topionego w plasterkach (np. typu Tost)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Żółty ser zetrzeć na tarce. Serek topiony pokroić w małe kawałki. 
  2. Umieścić w garnuszku i zalać mlekiem.
  3. Podgrzewając na małym ogniu mieszać trzepaczką (rózgą) bardzo często, a gdy ser się zacznie topić najlepiej jest zmiksować sos aby usunąć wszystkie grudki.
  4. W momencie gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję doprawić solą i pieprzem.
  5. Sos idealnie pasuje również np. do nachosów.
  6. Aby wzbogacić smak można dodać posiekaną papryczkę chilli.

doctor-who-bts-bacon-3303411