Mini burgery z Gotowych na wszystko | From movie to the kitchen

0

bezc2a0tytuc582u-1222720 12-8558246

Dodatki można dowolnie modyfikować, ale przy burgerach w wersji mini lepiej, że „mini” odnosiło się do wszystkiego, również do ilości dodatków. Zdecydowanie ułatwi to jedzenie i nie ubrudzenie siebie tym co wypadło z burgera 😉

fotor072920046-5847854

  • 30 g drożdży
  • 600 g mąki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • opcjonalnie: mak, sezam, czarnuszka do posypania bułek
  • 500 g mielonej wołowiny, wieprzowiny, lub drobiu (może być też mieszane mięso)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • kilka/kilkanaście plasterków sera topionego

PRZYGOTOWANIE:

Bułki:

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu i mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, wodę, oliwę oraz zaczyn z drożdży i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na kilkanaście równych części, uformować bułeczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
  6. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, ewentualnie posypać ziarnami i piec przez ok. 20-30min.

Kotlety:

  1. Mięso włożyć do miski, dodać musztardę, cebulkę i przyprawy. Wymieszać dokładnie i formować małe kotleciki, takie aby wielkością odpowiadały przygotowanym bułkom.
  2. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju.

Burgery:

  1. Upieczone i wystudzone bułki przekroić na pół i opiec na blaszcz lub patelni od przekrojonej strony.
  2. Posmarować ketchupem, na to położyć kotlet, ser  i ulubione dodatki, złożyć i gotowe! 😉

fotor0729201130-4579016