From movie to the kitchen. Blog kulinarno-filmowy. KUCHNIA FILMOWA. Z kina do kuchni.: kwiecień 2013

0

Serial, który zawładnął moim sercem w czasach liceum. Uwielbiałam go za to, że California, że słońce, że miłość, szkoła, problemy mniejsze i większe – takie bzdury 😉 Lubię oglądać czasami takie seriale/filmy, których akcja i forma zdecydowanie odbiega od mojej rzeczywistości 😉 

bajgle-8152346

The O.C. to amerykański serial. Główny bohater to Ryan Atwood (Ben McKenzie) Jest to chłopak z rozbitego domu, a przygarnia go do siebie Sandy Cohen (Peter Gallagher, znany z Seven Heaven 😉 )

Ryan zaprzyjaźnia się z Sethem (Adam Brody – ah podkochiwałam się w nim 😀 ). Z czasem dołączają do nich Summer (Rachel Bilson) oraz Marrisa (Mischa Barton). Serial ma cztery sezony i wszystko świetnie dopóki reżyser nie postanowił uśmiercić jednej z bohaterek, nad czym bardzo ubolewałam…

tumblr_m8vimruwdr1rc4006o1_500-9337095

Rodzina Państwa Cohenów jest żydowskiego wyznania, co jest uwidocznione w serialu. Na śniadanie jedzą tradycyjne żydowskie bajgle, obchodzą tradycyjne żydowskie święta takie jak np. Hanukkah, czyli święto, które w wierze katolickiej jakby odpowiada Bożemu Narodzeniu (daty mniej więcej się pokrywają). 

Pamiętam jak Seth zabawnie połączył oba święta ze względu na Ryana, a z tego połączenia powstała Chrismukkah. A jeśli chodzi o bajgle to pojawiają się prawie w każdym odcinku i dlatego też nie mogło ich zabraknąć na blogu 😉 Codziennie rano ojciec Setha wyciągał świeże bajgle i przecinał je w takiej specjalnej maszynce, a potem smarował kremowym serkiem, mniam 😉

tumblr_mf9m49xb3u1qleer0o1_500-5158702 Przepis na bajgle pochodzi z cudownego bloga Moniki – Gotuje, bo lubi. Zajrzyjcie do niej również po przepis na bajgle w wersji fast, oraz inne fantastyczne przepisy którymi zapełniony jest ten blog 🙂
img_9951-4707150

 BAJGLE

SKŁADNIKI:

Zaczyn:

  • 150 g mąki typ 750 (użyłam 650)
  • 150 g wody
  • odrobina drożdży
  • 2 łyżki zakwasu pszennego (opcjonalnie)

Reszta ciasta:

  • 600 g mąki
  • 350 g wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soli
  • 6,5 g drożdży

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotowania zaczynamy od zaczynu. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 8 godzin. 
  2. Po tym czasie do zaczynu należy dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrobić dokładnie i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  3. Delikatnie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, rozpłaszczyć i złożyć za trzy, tak jak składa się list.
  4. Ciasto przełożyć do miski i umieścić tym razem w lodówce na co najmniej 8 godzin.
  5. Po tym czasie podzielić ciasto na ok. 16-18 kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i zrobić w nim dziurkę.
  6. Tak przygotowane ciasto pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  7. W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej miód. Do zagotowanej wody wrzucać wyrośnięte bajgle i gotować każdy po ok. minutę z każdej strony. 
  8. Wyjmować łyżką cedzakową na papier, blachę, lub ściereczkę.
  9. Obgotowane bajgle smarować roztrzepanym jajkiem i maczać w maku, albo sezamie.
  10. Bajgle piec przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

img_9936-9967072