From movie to the kitchen. Blog kulinarno-filmowy, przepisy na filmowe i serialowe potrawy!: marzec 2013

0

” – Dostaniesz ode mnie trzy życia. Nie więcej ani nie mniej. Trzy życia i dług będzie spłacony. Dziewczynka musi się zastanowić. – Ucałował delikatnie jej włosy. – Ale czasu nie ma wiele.
Gdy Arya zapaliła ogarek, po gościu został jedynie unoszący się w powietrzu zapach imbiru 

i goździków. „

” – W jednej z tych skrzyń jest prezent dla niego. Imbir w cukrze. Zawsze go lubił. „

1-1692423

Imbir to jedna z tych roślin o magicznych właściwościach. Pisząc 'magiczne’ mam na myśli lecznicze. Imbir ma wiele zastosowań i w wielu kulturach i krajach jest po prostu nieodłącznym dodatkiem życia codziennego. Suszony imbir świetnie sprawdza się jako przyprawa w ciastach i deserach, idealnie pasuje z innymi korzennymi przyprawami. Za to świeży ma chyba jeszcze więcej zastosowań. Właściwości lecznicze imbiru są nieocenione – m.in. obniża cholesterol, dobrze wpływa na układ krążenia, łagodzi bóle reumatyczne. 

Imbir jest co prawda bardzo specyficzny w smaku, ostry i intensywny, można złagodzić jego smak tak jak ja to zrobiłam gotując go w wodzie z cukrem, a dzięki temu otrzymałam sporo imbirowego syropu, który jest świetnym dodatkiem np. do herbaty. 

Czasami zamiast porannej kawy wypijam szklankę zimnej wody z miodem, cytryną i koniecznie z dodatkiem imbiru. Zwiększa on wydajność umysłową i pobudza do myślenia. Imbir jest również naturalnym afrodyzjakiem 😉 xl_1562_game-of-thrones-398-tp-5656802 Imbir w cukrze to słodki dodatek, np. do ciasta, lub do herbaty. Dla bardziej nieprzeciętnych smakoszy może być też przekąską, ale ostrzegam – w smaku jest ostry, ale tą ostrość przełamuje słodycz cukru. img_9675-4819221 

IMBIR KANDYZOWANY

SKŁADNIKI:

  • ok. 5cm kawałek korzenia imbiru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 500 ml wody
  • 4 łyżki brązowego cukru do obtoczenia

PRZYGOTOWANIE:

Z korzenia imbiru delikatnie zetrzeć skórkę, najlepiej łyżeczką. Obrany imbir pokroić w cieniutkie plasterki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu, od momentu zagotowania wody przez ok. 15 min. Po tym czasie wyciągnąć imbir. Obtoczyć go w brązowym cukrze. Ułożyć np. na kawałku papieru do pieczenia i odstawić do wystygnięcia i całkowitego zastygnięcia cukru, najlepiej włożyć imbir do lodówki na 2-3 godziny.  Gotowy imbir można jeść ot tak, lub dodawać do ciast, albo herbaty. Z wody z gotowania imbiru powstał imbirowy syrop, który ja przelałam do karafki i dodaję do herbaty – bardzo słodki i intensywnie imbirowy. img_9674-7111068