Ciasteczka dla św. Mikołaja | From movie to the kitchen

0

1-6640808

Każdy ciężko pracujący św. Mikołaj zasługuje na posiłek i przerwę w czasie harówy jaką jest roznoszenie prezentów. Może powinnam przełamać ciasteczkową nudę i zostawić Mikołajowi na parapecie soczystego steka z frytkami, ale chyba jednak będę tradycyjna i zostawię mu porcję pysznych ciasteczek i szklankę mleka. Najlepsze będą z dodatkami takimi jak czekolada, albo suszona żurawina. Ten przepis nie będzie przypisany do konkretnego filmu, bo Mikołajów w świątecznych filmach nie brakuje i zakładam, że każdy z nich robi sobie przerwę na ciasteczko 😉

47299-7222406 47309-8027276

Ciasteczka te można również podarować w prezencie w formie suchych składników zapakowanych w słoiczek. Warto wtedy nakleić na słoiczek karteczkę z przepisem, ładnie zapakować i gotowe 🙂

img_7491-7288460 img_7703-9904064

SKŁADNIKI: 

  • 140g masła
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru, lub zwykłego
  • ¼ szklanki płatków owsianych
  • szczypta soli
  • 50 g groszków czekoladowych, lub połamanej czekolady
  • 1-2 łyżki żurawiny

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki oprócz żurawiny i czekolady można umieścić w malakserze, lub w Thermomixie (20 s / obr. 4) i zmiksować na średnich obrotach przez ok. 20 sekund.

lub

Masło posiekać, wrzucić do miski, dodać resztę składników (poza czekoladą i żurawiną) i ugniatać energicznie aż utworzy się jednolite ciasto.

Z ciasta formować średniej wielkości kuleczki, rozpłaszczać je dłońmi, a na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i suszonej żurawiny.

Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Gdy ciastka będą miały zarumienione brzegi to znaczy, że są już gotowe.

Zamiast szklanki mleka można Mikołajowi przygotować słodziutką gorącą czekoladę 🙂