Corn-dogi z filmu „Smerfy 2” | From movie to the kitchen

0

4-9101095

Smerfy były kiedyś jedną z moich ulubionych bajek. Pamiętam jak oglądałam je na TVP 1 podczas Wieczorynki, to było chyba w środę… A może w środę leciały Muminki? Już nie pamiętam… Pamiętam za to jak uwielbiałam Smerfne hity, miałam chyba wszystkie części na kasetach i oczywiście znałam teksty na pamięć 😉

W dzieciństwie nie spodziewałam się, że kiedyś zobaczę jak moje ukochane Smerfy stają się bohaterami prawdziwego filmu, a ich przygody przeniesione zostaną do Nowego Jorku. Mało tu smerfa w smerfie… Jakoś też nigdy nie zarejestrowałam informacji o tym, że Smerfetka jest córką Gargamela, a o tym właśnie jest druga część filmu o przygodach Smerfów. Jest wiele rzeczy, które nieszczególnie podobają mi się w tych „nowych” Smerfach, ale może po prostu jestem staroświecka 😉

2-4288547 3-2637503

Wypatrzyłam za to scenę, w której dzieci jedzą na urodzinowym przyjęciu corn-dogi. Od razu zaciekawiło mnie co to takiego i oczywiście tak jak myślałam, jest to amerykański wynalazek typu fast-food. Konkretnie parówka w cieście kukurydzianym. I taki niepozorny corn-dog naprawdę fajnie może zaprezentować się jako przekąska na domowej imprezie 🙂

corndog2-3443896

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki maślanki, kefiru, lub mleka
  • ok. 10 małych parówek
  • ok. ½ l oleju do smażenia
  • patyczki (takie jak do szaszłyków)
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia parówek

img_7315-9244972img_7317-8308663

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wsyp obie mąki, przyprawy i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj jajko i maślankę. Zmiksuj dokładnie.
  3. Parówki nabij na patyczki, obtocz w mące.
  4. Przelej ciasto do wysokiej szklanki.
  5. Dobrze rozgrzej olej w niewielkim garnku. Najlepszy będzie mały rondelek, tak żeby olej zakrył całą powierzchnię parówki.
  6. Zanurzaj parówkę w cieście, wyciągnij ze szklanki i trzymając parówkę w pozycji pionowej poczekaj kilka sekund aż nadmiar ciasta spłynie. Następnie od razu zanurzaj parówkę w oleju (link do mojego filmu, na którym pokazuję jak smażyć corn-doga)
  7. Po zanurzeniu parówki w oleju najlepiej jest obracać patyczkiem, żeby ciasto się „ścięło” i utworzyło ładną, gładką skorupkę.
  8. Przy dobrze nagrzanym oleju smażenie trwa ok. 1-2 minut, smażyć należy do momentu, aż ciasto będzie zarumienione.
  9. Po usmażeniu ułóż parówki na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  10. Podawaj na ciepło lub zimno z ketchupem, musztardą, lub innym ulubionym sosem.

img_7321-7789479 corndog1-2604520