Cofnijmy się w czasie o kilka miesięcy… Był to mroźny dzień stycznia. Wróciłam popołudniu z pracy i ruszyłam w stronę kuchni, aby przekroić przygotowany dzień wcześniej kakaowy biszkopt. Posmarowałam blaty kremem, posypałam wiórkami czekoladowymi, wierzch ozdobiłam rozetkami z bitej śmietany, na których ułożyłam wisienki. W środek ciasta włożyłam świeczkę i tak oto w mojej kuchni powstał pierwszy kulinarny twór inspirowany grą 🙂
Planowałam wtedy cały cykl przepisów z gier, bo przecież możliwości jest sporo (marynowane grzybki a’la Mario? pizza Eddie’go z Silent Hill?). Plany jednak odeszły na bok, ale pomysł nadal się tlił. Dlatego dziś oficjalnie powracam z cyklem jedzenia z gier, będzie trochę geek cooking 😉
Minecraft to takie trochę wirtualne klocki lego w świecie totalnej pikselozy. Gra spodobała mi się dlatego, że graficznie przypomina bardzo oldschoolowe gry (choć taką nie jest, premiera miała miejsce w 2009 roku). W skrócie chodzi tu o to, aby budować z trójwymiarowych sześcianów co tylko nam się wymarzy, a jednocześnie obronić się przed atakami różnych stworów – zombie, potworów i różnych podobnych.
Dla ciekawostki powiem, że mam kolegę, który postanowił w grze z takich klocków zbudować gdańską Bazylikę Mariacką. Widziałam jego pracę w 1/3 i już wtedy wyglądało to całkiem imponująco 🙂
Tak gdzie w fabule jest życie, musi pojawiać się jedzenie, stąd dziś przepis na placek dyniowy. Jako, że często korzystam z Thermomixa, przedstawiam dwie wersje przepisów na tę tartę dyniową.
EDIT 07.09.2014
Stało się – mój pięcioletni syn totalnie zauroczył się w tej grze. Od jakichś trzech miesięcy nie słucham o niczym innym jak tylko o Creeperach, SKKF’ie, żelaznych mieczach i innych takich. I teraz, gdy zapytam mojego syna o to z czego robi się ciasto dyniowe to on odpowiada mi: „Z białego proszku, jednej dyni i jednego jajka”. Całkiem logiczne.
SKŁADNIKI – CIASTO KRUCHE:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g cukru pudru
SKŁADNIKI – NADZIENIE DYNIOWE:
- *500 g upieczonej, obranej ze skóry dyni
- 100 ml śmietanki kremówki
- 100 ml mleka
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo ewentualnie garść posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE CIASTA – THERMOMIX
- Do naczynia miksującego wsyp kolejno wszystkie składniki.
- Zmiksuj 20 s / obr 5, następnie zgarnij ze ścianek ciasto i ponownie zmiksuj 20 s / obr 5
- Gotowe ciasto wyrób jeszcze przez chwilę ręcznie, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA – THERMOMIX
- Dynię umieść w naczyniu miksującym, dodaj wszystkie składniki oprócz orzechów.
- Zagotuj nadzienie 10 min. / 100 C / obr 2.
- Następnie zmiksuj 10 s / obr. 4
- Gotową masę wystudź.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż na formę do tarty. Jeśli ciasto będzie się rozrywać to możesz urywać je i kawałkami układać na formie, dociskając palcami tak aż zapełni się cała forma.
- Z pozostałości ciasta wytnij kwadraty, które później ułożysz na wierzchu.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Na podpieczony spód wysyp posiekane włoskie orzechy, a następnie wylej dyniową masę i ułóż kwadraty wycięte z ciasta.
- Piecz ciasto przez ok. 30-40 minut, aż brzegi ciasta będą podpieczone.
PRZYGOTOWANIE CIASTA – WERSJA TRADYCYJNA
- Na stolnicę lub blat wysyp mąkę. W mące zrób wgłębienie i wsyp do niego cukier, sól i wbij jajko.
- Dodaj posiekane na kawałki masło i całość ugniataj energicznie do momentu aż otrzymasz gładkie ciasto.
- Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA – WERSJA TRADYCYJNA
- Dynię umieść w garnku, zalej śmietanką i mlekiem. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i wymieszaj.
- Podgrzej dynię i gdy będzie się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną i energicznie wymieszaj trzepaczką tak, aby nie powstały grudki.
- Dodaj cynamon, wymieszaj jeszcze raz. Gotową masę dyniową zmiksuj blenderem, a następnie odstaw do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Schłodzone kruche ciasto rozwałkuj i ostrożnie przełóż na formę do tarty. Jeśli ciasto będzie się rozrywać to możesz urywać je i kawałkami układać na formie, dociskając palcami tak aż zapełni się cała forma.
- Z pozostałości ciasta wytnij kwadraty, które później ułożysz na wierzchu.
- Spód ciasta ponakłuwaj widelcem i podpiecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
- Na podpieczony spód wysyp posiekane orzechy, a następnie wylej dyniową masę i ułóż kwadraty wycięte z ciasta.
- Piecz ciasto przez ok. 30-40 minut, aż brzegi ciasta będą podpieczone.
*Niedużą dynię (ok. 1-1,5 kg) przekrój, wydrąż i pozbaw nasion. Następnie pokrój w kawałki i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 30-40 minut w temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu ostudź i obierz ze skóry (skóra zdecydowanie lepiej się obiera na upieczonej dyni, nie na surowej) i gotowe 🙂
Jak Wam się podoba pomysł na cykl przepisów z gier? Może macie jakieś propozycje dań, które chcielibyście zobaczyć na blogu?