Ojciec chrzestny III : Gnochci | From movie to the kitchen

0

Ileż namiętności może znaleźć się w zwykłych kluskach? Jak bardzo erotycznym zajęciem może okazać się formowanie gnocchi, gdy zabiorą się za to dwie splecione dłonie…

godfatheriii-6247816

Tak właśnie wygląda scena, gdy Vincent Mancini pokazywał, a raczej dokładnie instruował Mary Corleone jak się formuje gnocchi.

cctumblr_m5fwarw0nj1rqk3z1o1_500-5500460

Ojciec Chrzestny III to zwieńczenie gangsterskiej historii rodziny Corleone. Część najmniej fascynująca, pokazana bez zbytniego rozmachu i w porównaniu do poprzednich części wypada odrobinę blado. Mimo tego, jest to dobre i godne uwagi zakończenie.

A do filmu koniecznie kluseczki! Włoskie „kopytka” o wdzięcznej nazwie „gnocchi” (wymawiane mięciutko „nioki”, absolutnie nie „gnoczi”!)

Uwielbiam ciepłe gnocchi polane masłem z szałwią i posypane świeżo zmielonym pieprzem. Można również modyfikować tę wersję i ziemniaki zastąpić innym warzywem – np. dynią, pietruszką, marchewką, czy burakiem.

img_5729-9037119

Podaję wersję przygotowanie również w thermomixie, gdyż bardzo ułatwia pracę przy wyrabianiu ciasta, o czym na pewno użytkownicy tego urządzenia dobrze wiedzą J

img_5738-7345773

TRADYCYJNE GNOCCHI

Składniki

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mącznych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 150-200 g mąki

Przygotowanie – Thermomix:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Do naczynia miksującego wlej wodę, włóż koszyczek, a do koszyczka ziemniaki.
  2. Gotuj odpowiednio 100 stopni / 30 minut / obr. 1
  3. Po ugotowaniu, odcedź ziemniaki, wylej wodę. Ziemniaki włóż do naczynia miksującego, poczekaj chwilę aż lekko ostygną. Dosyp mąkę i zmiksuj 10 s / obr. 4
  4. Dodaj jajko, sól i wyrób ciasto 30 s / obr. Interwał
  5. Wyrobione ciasto wyłóż na blat obficie wysypany mąką. Formuj wałeczki, a z nich wykrajaj kluski. Możesz je uformować w bardziej okrągłe kluseczki i delikatnie przygnieść je widelcem.
  6. W dużym  garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch.

Przygotowanie – wersja tradycyjna:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, pokrój w kostkę. Ugotuj do miękkości.
  2. Ugotowanie jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę, lub rozgnieć dokładnie.
  3. Dodaj mąkę, sól i jajko.  Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie.
  4. Obsyp mąką i formuj z ciasta wałeczki, które następnie pokrój na mniejsze kawałki. Możesz formować je w bardziej okrągłe kluski i delikatnie nagniatać widelcem.
  5. W dużym  garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Gotowe kluski wrzucaj do wody i gotuj do momentu aż wypłyną na wierzch. 

img_5729-7871365img_5732-2410488