Lody lawendowe z filmu To skomplikowane | From movie to the kitchen

0

O filmie „To skomplikowane” pisałam już TU przy okazji kanapki Croque-Monsier.

its-complicated-meryl-streep-steve-martin-8596213 Jest to niezwykle zabawna komedia z miłosnym wątkiem, w której role główne przypadły Meryl Streep i Alecowi Boldwinowi. 

Lody lawendowe występują w scenie kolacji Jane z Adamem.

Od dawna myślałam o przygotowaniu ich, ale musiałam poczekać na odpowiednią porę. Zimą świeżą lawendę można zastąpić suszoną

img_5758-9146035 img_5801-2210194

LODY LAWENDOWE

SKŁADNIKI:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3-4 gałązki lawendy
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu

PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX:

  1. Jajka podziel na żółtka i białka. Do naczynia miksującego włóż motylek, wlej białka, dodaj szczyptę soli, łyżeczkę octu i ubijaj 2 min / obr. 4
  2. Pamiętaj, aby naczynie miksujące było suche i czyste.
  3. Ubite białka przełóż do miseczki. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego ponownie załóż motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 1 min / obr. 4, w czasie ubijania dosypuj cukier puder.
  5. Ubitą śmietanę przełóż do kolejnej miski. Umyj i wysusz naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego (już bez motylka!) wlej żółtka, mleko, oraz dodaj cukier waniliowy. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj i dodaj do naczynia miksującego razem z ziarenkami wanilii. Utrzyj żółtka 37 stopni / 2 min. / obr. 2
  7. Ostudź utarte żółtka. Następnie dodaj do nich ubitą śmietanę i ubiją pianę z białek. Miksuj 1 min / obr 3
  8. Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.

PRZYGOTOWANIE – WERSJA TRADYCYJNA

  1. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Jajka podziel na żółtka i białka. Białka ubij z szczyptą soli i łyżeczką octu.
  3. Wanilię przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka. Lawendę obierz z gałązek, umyj.
  4. W małym garnuszku umieść żółtka, cukier waniliowy, mleko, ziarenka wanilii i lawendę.
  5. Gotując na małym ogniu mieszaj cały czas trzepaczką, przez ok. 3-4 minuty.  Następnie wystudź.
  6. Gdy utarte żółtka będą już wystudzone, połącz je w dużej misce z ubitymi białkami i ubitą śmietaną. Wymieszaj, lub zmiksuj dokładnie.
  7. Gotową masę przelej do pudełka i zamroź przez co najmniej 4 godziny. Gotowe lody podawaj np. polane odrobiną miodu.

lody-5583094 Wpis dodaję do akcji Kwiatożercy 2013:

embed_zhvynrqm4gkyxrmxykcd3vzeld3jxazz-9461321