From movie to the kitchen. Blog kulinarno-filmowy. KUCHNIA FILMOWA. Z kina do kuchni.: Brownie czekoladowe Lynette (Gotowe na wszystko)

0

brownie3-5752783 Ponieważ jestem już bliska ukończenia wszystkich ośmiu sezonów Gotowych na wszystko, będę Was teraz raczyć przepisami na potrawy, które zobaczyłam w serialu. Niesamowite jest to ile potraw przewinęło się przez ekran podczas wszystkich tych odcinków i muszę stwierdzić, że chyba jest to mój ulubiony serial pod względem kulinarnym. Nie tylko ze względu na Bree, która rzeczywiście prowadziła główny kuchenny wątek w tym serialu, ale też ze względu na inne bohaterki, których potrawy bardziej zapadły mi w pamięci. Dajmy na to wątek z Paulem i Susan – przez kilka odcinków siódmego sezonu przewinęło się co najmniej kilkanaście potraw/deserów, które Susan ugotowała i upiekła dla Paula. Wszystko skrzętnie notowałam, więc myślę, że niedługo powstanie tu całkiem niezła kolekcja przepisów „desperatek”.

brownie4-8087854
brownie-5335829 Tymczasem przedstawiam przepis na brownie. Te które przygotowała Lynette dla Toma w akcie zemsty za zdradę. Swoją drogą ten serial pobija rekordy w przygotowywaniu zatrutego jedzenia – brownie ze środkiem przeczyszczającym, potrawy Susan z płynem chłodniczym, czy choćby tarta rabarbarowa ze środkami nasennymi Pani McClusky.

00-8960927

BROWNIE CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka

1-7146242

PRZYGOTOWANIE – THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego włóż połamaną na kawałki czekoladę, oraz masło. Zmiksuj 60 stopni / 2 min / obr 2, a następnie ostudź roztopione masło i czekoladę.
  2. Do naczynia (do masła i czekolady) dodaj jajka, oraz szklankę cukru. Zmiksuj 1 min / obr. 3
  3. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy w naczyniu i zmiksuj 30 s / obr. 4
  4. Wylej ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.

PRZYGOTOWANIE – TRADYCYJNE

  1. Do małego garnuszka wrzuć połamaną na kawałki czekoladę, oraz masło. Podgrzewaj na niewielkim ogniu mieszając do momentu, w którym czekolada i masło się roztopią, a następnie wystudź.
  2. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Dodaj jajka i cukier do czekoladowej masy, zmiksuj dokładnie.
  4. Cały czas miksując wsypuj mąkę aż składniki się połączą.
  5. Wylej ciasto na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.