Volver : Hiszpańska tortilla z kaszanką | From movie to the kitchen

0

Ostatnio pisałam o filmie Volver, a przy okazji poznaliście przepis na hiszpańskie kruche rurki Barquillos. Było to dla mnie zupełnie coś nowego, bardzo ciekawy smak i choć nie wyglądały rewelacyjnie to jak na pierwszy raz jak dla mnie były ok J Bardzo intrygowało mnie to jak mogłyby smakować takie rurki, których ciasto wykonane jest z soku z pomarańczy, oraz z białego wina. Okazały się świetne w smaku J

film-rev_volver-8733668

Jako, że inspiracje kulinarne z tego filmu nie skończyły się na jednym przepisie tym razem kolejny element kuchni hiszpańskiej, czyli tortilla. Nie będzie to cienki placek, który najczęściej kojarzy się z nazwą „tortilla”. Hiszpańska tortilla to coś w rodzaju omletu z dodatkiem ziemniaków.

8-1337387

Raimunda, która całkiem z przypadku otwiera restaurację musi zorganizować obiad dla dużej grupy osób. Po drodze spotyka sąsiadki, od których pożycza m.in. kaszankę. Jak widać na restauracyjnym menu tortilla z kaszanką widnieje na pierwszym miejscu w menu (tortilla y morcilla). Zaciekawiona tym smakiem postanowiłam wypróbować taką wersję. Efekt był zaskakujący. Nie wiem jaka część z Was lubi kaszankę, ale ja akurat bardzo ją lubię. Szczególnie z dobrą paloną, lub białą kaszą gryczaną.

img_4874-1077017

HISZPAŃSKA TORTILLA Z KASZANKĄ

SKŁADNIKI

(na 4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 200 g kaszanki
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać na początek 3 łyżki oleju.
  2. Smażyć plasterki ziemniaków z obu stron, aż będą miękkie i zarumienione. Smażyć należy porcjami, aby wszystkie ziemniaki były dobrze usmażone. Podczas smażenia doprawiać ziemniaki solą.
  3. Usmażone ziemniaki odstawić na talerz.
  4. Cebulę pokroić w piórka. Kaszankę pokroić w kawałki. Na ten samej patelni na której były smażone ziemniaki rozgrzać kolejne 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucić cebulkę i poddusić ją przez chwilę, a następnie dodać kaszankę i smażyć całość przez ok. 3 minuty.
  5. W czasie, gdy kaszanka będzie się smażyć, wbić jajka do miseczki i wymieszać je dokładnie.
  6. Gdy kaszanka będzie już usmażona, dodać do niej usmażone uprzednio ziemniaki i wymieszać wszystko dokładnie. Doprawić pieprzem.
  7. Zawartość patelni zalać jajeczną masą, wymieszać kilka razy, aby jajka dokładnie pokryły ziemniaki i smażyć omlet przez ok. 3-4 minut aż jajka się zetną.
  8. Na patelnię nałożyć duży talerz, obrócić patelnię do góry dnem aby tortilla znalazła się na talerzu. Szybkim ruchem zsunąć ją z talerza z powrotem na patelnię, aby usmażyła się również z drugiej strony.
  9. Gotową tortillę ponownie ściągnąć na talerz. 

img_4864-5216317 img_4867-1179320