Volver : Barquillos (hiszpańskie kruche rurki) | From movie to the kitchen

0

Volver w języku hiszpańskim oznacza „powrót”. W przypadku tego filmu można sądzić, że chodzi o powrót wspomnień, marzeń, albo o powrót ukochanej osoby. Co jednak, gdy okazuje się, że powrót z którym mamy do czynienia to dosłownie powrót z zaświatów? 

volver1-9787144

W tym filmie Almodovar po raz kolejny ukazuje świat kobiet. Historia jest niemal pozbawiona mężczyzn, a mimo to wywierają oni niesamowity wpływ na życie bohaterek.

Akcja filmu toczy się w dwóch miejscach – w Madrycie, oraz niedalekiej wsi. Pewnego dnia życie głównej bohaterki Raimundy wywraca się do góry nogami. Najpierw jej mąż zostaje zabity, a później umiera jej ciotka. Żadne z tych wydarzeń nie wyprowadza Raimundy z równowagi ani na chwilę. Można powiedzieć, że wręcz przeciwnie, dostaje ona kopa do działania co skutkuje przypadkowym otwarciem restauracji, oraz sprytnym pozbyciem się ciała zabitego męża.

volver11-2413289
8-2677716

Restauracja, którą otwiera Raimunda od razu zyskuje wielu klientów. Dania które są tam podawane to tradycyjna hiszpańska kuchnia: Mantecados Manchegos (kruche ciastka), Tortilla y morcilla (tortilla ziemniaczana z kaszanką), Carne de cerdo (wieprzowinę) i Ensalada (sałatkę). Do tego drinki m.in. mohito i margarita. Mnie zaciekawiły rurki, które je Raimunda na początku filmu, gdy wraz z córką i siostrą odwiedza chorą ciotkę Paulę. Doszukałam się informacji, że są to hiszpańskie barquillos, czyli rurki z kruchego ciasta smażone, a następnie obtaczane w cukrze. Znalazłam kilka hiszpańskich przepisów na te rurki, różniły się kilkoma szczegółami, więc wyśrodkowałam to nieco i stworzyłam własną wersję. Muszę przyznać, że moje rurki nie są tak urodziwe jak te filmowe, ale myślę że to kwestia wprawy 😉

img_1519-6847186

BARQUILLOS (HISZPAŃSKIE KRUCHE RURKI)

SKŁADNIKI:

ok. 30 rurek

  • 1 szklanka białego wina
  • 2 soczyste pomarańcze
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • Mąka (2-4 szklanki w zależności od struktury ciasta)

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Cukier to obtoczenia rurek
  • Metalowe rurki ( lub takie z grubej trzciny)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pomarańcze umyć, obrać ze skórki i wycisnąć z soku.
  2. Do małego garnuszka wlać olej, dodać skórkę z pomarańczy i podgrzać do zagotowania. Następnie skórkę wyrzucić, a olej wystudzić.
  3. Do dużej miski wlać wino, ostudzony olej, sok wyciśnięty z pomarańczy dodać łyżkę cukru i na początek szklankę mąki.
  4. Wyrabiać ciasto i dosypywać odpowiednio tyle mąki ile będzie potrzeba, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie przyklejało się do dłoni.
  5. W garnuszku podgrzać olej do głębokiego smażenia.
  6. Ciasto rozwałkować cienko, pokroić w mniejsze kawałki, a następnie owijać nimi metalowe rurki.
  7. Smażyć chwilę z wszystkich stron do zarumienienia, następnie na ręczniku papierowym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, a później obtaczać jeszcze ciepłe rurki w cukrze.

Gdyby ktoś z Was miał dostęp do takich trzcinowych lasek (cañas) to dajcie znać! W Polsce niestety takie raczej nie rosną, a z tego co się zorientowałam to są najlepsze do smażenia barquillos, oraz naszych polskich kruchych rurek, bo nie zmieniają smaku ciasta, oraz nic się z nimi nie dzieje podczas smażenia 🙂

canas-7523954