“To skomplikowane” : Kanapka Croque-Monsier

0

“To skomplikowane” to bardzo tchórzliwa i zabawna komedia o romantycznym temacie. Film ma również kulinarny motyw, który nadaje tej komedii smak, sprawdź na stronie. Meryl Streep jest urocza, kwitnąca, ale nie mogę się przyzwyczaić do tego, że Alec Baldwin jest tak puszysty, myślę, że zbyt dobrze pamiętam jego postać w filmach, które nakręcił kilkanaście lat temu (w tym Mój ulubiony “Beetle Juice”).

Kanapka Croque-Monsier

Jane (Meryl Streep) ma piekarnię i restaurację, przygotowuje piękne ciasta. Z jakiegoś powodu potrzebuje ogólnego remontu kuchni (chciałbym mieć tak piękną kuchnię!). Wtedy spotyka Adama (Steve Martin), architekta, z którym zaczyna pracować. Coś migocze między nimi, coś migocze, coś ładnie pachnie, ale dwoje na tango to za mało, więc na horyzoncie pojawia się była żona Jane. Romans kwitnie (lub stare uczucie jest stymulowane), a cała historia staje się trochę “skomplikowana”.

"to skomplikowane"

Film jest pełen specyficznych żartów. Pokazuje również, że kobieta w każdym wieku może być atrakcyjna, satysfakcjonująca i może po prostu dobrze się bawić;) romans nie jest tylko dla młodych kobiet, nawet jeśli przedmiotem naszych Westchnień będzie były mąż;)

to skomplikowane 2

Jane jest piękna, świetnie gotuje i gotuje. W filmie przygotowuje francuską kanapkę z Adamem i domowe lody lawendowe. Organizuje uroczystą kolację serwującą doskonale ugotowany kurczak i ciasto czekoladowe.
I scena, w której razem z Adamem w swojej piekarni pieczą czekoladę … Boska, ale zbyt doskonała-Jane nie pobrudziła ani grama mąki, jak ona to robi? 😉

to skomplikowane 3

Dziś jednak mam dla ciebie przepis, pyszny, pyszny, w zasadzie chrupiący kanapkę. Chrupiący chleb, dobra szynka i Gruyere.

Kanapka Croque-Monsieur

KANAPKA CROQUE-MONSIER

NIEZBĘDNE PRODUKTY:

  • 4 kromki chleba pszennego (skórki można ciąć)
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 4 plasterki Gruyere + 2 łyżki startego posypane na wierzch
  • 4 plasterki dobrej szynki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki masła + trochę spreadu na kromkach chleba
  • 3/4 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz

WYKONANIE:

  1. Umieść mąkę, masło i mleko w małym rondlu.
  2. Podgrzej i wymieszaj, aby połączyć składniki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Posmaruj kromki chleba po jednej stronie masłem. Podgrzej patelnię i upiecz przez chwilę na tej wysmarowanej masłem stronie.
  4. Rozłóż ser i szynkę na dwóch plasterkach, przykryj dwoma innymi plasterkami. Połóż je na małej blasze do pieczenia, polej sosem beszamelowym i posyp tartym serem.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści i będzie lekko złotobrązowy. Posmaruj kanapki musztardą.

KANAPKA CROQUE-MONSIER

KANAPKA CROQUE-MONSIER

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj