„Służące” : Tarta czekoladowa Minny | From movie to the kitchen

0

Ciasto wywołujące wiele kontrowersji, dlatego uspokoję Was na wstępie – to wersja bez dodatków 😉 Tajemnicze składniki realizujcie we własnym zakresie, choć mam nadzieję, że nikt z Was nie ma potrzeby podarowania komuś takiego ciasta 🙂

minny-pie-thehelp-7471170
O filmie „Służące” pisałam już przy okazji wpisu z przepisem na smażonego kurczaka. Jak wspominałam kuchnia przedstawiona w filmie podchodzi typowo pod rodzaj „soul food”. Jest to kuchnia mająca swe korzenie w czasach niewolnictwa. Królują w niej m.in. warzywa strączkowe, chleb kukurydziany, mięsne potrawki, smażone mięso, oraz wszelkiego rodzaju słodkie wypieki.
img_9444-1249051 img_9450-4094188

TARTA CZEKOLADOWA

SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:

  •  2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka

Na czekoladową masę:

  • 350 g mleka zagęszczonego słodzonego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 laska wanilii
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki kakao 

PRZYGOTOWANIE: 

Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, cukier i żółtka. Zagniatać aż do uzyskania gładkiego ciasta.  Rozwałkować i wyłożyć na formę. Schłodzić przez ok. 1 godzinkę.

Mleko przelać do miski, dodać mąkę, jajka, ziarna z laski wanilii i kakao. Zmiksować dokładnie. Wylać na schłodzone ciasto. 

Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 160-170 stopni przez ok. 30-40 min.

1-6564006