„Pulp fiction” : Cheeseburger (Kahuna Burger) | From movie to the kitchen

0

O filmie „Pulp Fiction” pisałam już TUTAJ. Kultowy film stworzony wbrew schematom Scena z tym burgerem jest na pewno znana każdemu kto choć raz oglądał „Pulp Fiction”. Jules (Samuel L. Jackson) wraz z Vincentem (John Travolta) mają zadanie – odzyskać walizkę ich szefa Marsellusa. Dostają się do mieszkania niejakiego Bretta, w którym znajdują jego, oraz jego kompanów, którzy planowali ukraść walizkę i oszukać Marsellusa. Vincent i Jules przechwycają walizkę, poznając tym samym jej zawartość. Niestety widz nie poznaje zawartości, a widzi jedynie złotą poświatę, która oświetla twarz Vincenta otwierającego walizkę. W internecie krążą opowieści, na temat tego co mogłoby się znajdować w tej walizce. Możliwości jest wiele, jak mówi wikipedia:

„Inne teorie mówią między innymi o uchu z Blue Velvet Davida Lyncha, skradzionych diamentach z Wściekłych psów (wcześniejszego filmu Tarantino), kamieniach Sankary z Indiany Jonesa i świątyni zagłady, martwym obcym z Repo Mana, royale z serem, Świętym Graalu lub innych precjozach.”

samueljackson1-9670813 big_kahuna_burger_small-4295668
pulpfiction6-4678066

Bardzo fajna jest sama scena z hamburgerem. Pewny siebie Jules wypytuje jednego z chłopaków o burgera, okazuje się, że jest to cheseeburger z Big Kahuna Burger. 

Ciekawostką jest, że ten sam burger występował, a dokładniej był jedzony już w dwóch filmach związanych z Quentinem Tarantino: „Wściekłe psy” i „Od zmierzchu do świtu” 😉

img_8874-2012720
CHEESEBURGER (KAHUNA BURGER)

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 4 bułki hamburgerowe dobrej jakości
  • 4 plastry sera topionego typu „Tost”
  • garść mixu sałat
  • kilka łyżek ulubionego ketchupu
  • odrobina oleju, lub sklarowanego masła do smażenia
  • ewentualnie kilka plasterków ogórka kiszonego

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Do zmielonej wołowiny dodać pokrojoną cebulę, musztardę, odrobinę soli i sporo zmielonego pieprzu. Na końcu wbić do mięsa jedno jajko i wymieszać całość dokładnie. Z mięsa formować zgrabne kotlety, grubości ok. 1cm. Aby uformować równe, okrągłe kotlety można wycinać je za pomocą szklanki 😉

Na rozgrzaną patelnię wylać ok. 2-3 łyżki oleju. Smażyć kotlety po ok. 2-3min z obu stron. Na obrócone kotlety ułożyć po plasterku sera.

Bułki przekroić i podgrzać w piekarniku wg. instrukcji na opakowaniu.

Połowę bułki posmarować ketchupem, ułożyć trochę sałaty, na to kotlet z serem, ogórek kiszony i znowu ketchup – całość przykryć wierzchnią połową bułki.

img_8884-5236142
img_8891-5865868