From movie to the kitchen. Blog kulinarno-filmowy, przepisy na filmowe i serialowe potrawy!: „Droga do domu” : Pierogi z grzybami

0

Do pewnych filmów i historii podchodzę z dużym dystansem. Film, który wydawał się zupełnie nie w moim klimacie zaczarował mnie totalnie. Smutna, a jednocześnie bardzo piękna historia o miłości, o pożegnaniu, które wzrusza do tego stopnia, że łzy same płyną. Żaden współczesny film romantyczny nie odda tylu emocji co ta miska pierogów przygotowana przez tą młodą dziewczynę dla swojego ukochanego. 8-1014939 Film zaczyna się jako czarno-biała opowieść. Luo Yusheng przybywa do swojej wioski na wieść o śmierci ojca Luo Changyu. W domu znajduje pogrążoną w rozpaczy matkę Zhao Di. Nalega ona by trumnę z ciałem męża przenieść przez wiele kilometrów na rękach do odległej wioski. Wszystko to by odbyć z mężem ostatnią podróż i nie zapomnieć drogi do domu. W rolę narratora w filmie wciela się syn. I nagle historia nabiera kolorów, tak jak policzki dziewczyny nabrały rumieńców, gdy pierwszy raz zobaczyła swojego ukochanego. 9-5225985 Syn zaczyna opowiadać o tym jak poznali się jego rodzice, że historia ich poznania znana była całej wsi. Zalotne spojrzenia, uśmiechy, gesty i jedzenie. Ojciec Luo Yushenga przyjeżdza do wioski jako młody nauczyciel pomagając na początku przy budowie nie gotowego jeszcze budynku szkoły, aby później móc uczyć miejscowe dzieci. Matka z kolei jest uważana za najpiękniejszą dziewczynę w wiosce, to jej przypada zaszczyt utkania szczęśliwej szarfy, która wedle tradycji musi zawisnąć w każdym nowym budynku. Aby posilić mężczyzn pracujących przy budowie szkoły Zhao Di przygotowuje również swoje specjalne potrawy, z nadzieją, że to właśnie jej miskę wybierze ukochany… 11-9579942
12-6845403 Nauczyciel każdego dnia chodzi jeść do innej rodziny we wiosce, tym razem kolej wypada na dom Zhao Di i jej babci, a po obiedzie i rozmowie okazuje się, że pierogi z grzybami to ulubione danie nauczyciela, które Zhao postanawia zrobić dla niego jeszcze tego samego dnia. 45-7236237
56-5536452 Przerywa im jednak niespodziewany wyjazd nauczyciela i miska, która służyła w całej historii jako symbol – tłucze się… 2sxmw-6484148 Polecam każdemu obejrzeć ten film, bo jest piękny bardzo wzruszający. Dawno żadna historia o miłości nie spodobała mi się tak bardzo. Coś jest w tym filmie takiego, że ukazuje proste i szczere uczucia. Przepis na pierogi jest prosty, ale niestety jak każde lepienie pierogów jest też czasochłonny. img_9403-4725814

PIEROGI Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 100 g suszonych grzybów Mu err (mun)
  • 1 mały por
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła, lub oleju
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać oliwę i wsypać sol. Powoli wlewając gorącą wodę mieszać mąkę widelcem, tak aby nie poparzyć palców. Gdy mąką wymiesza się z wodą należy wyrabiać ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypywać mąką. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na czas przygotowywania farszu.

Grzyby mun należy zalać wodą min. 2 godziny wcześniej. Namoczone grzyby posiekać bardzo drobno. Por pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać por, poddusić go przez moment i następnie dodać grzyby i zalać je wodą w której się moczyły. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dusić tak długo aż odparuje cała woda.

Ciasto pierogowe rozwałkować cienko, wykrajać krążki, na środek nakładać farszu, zlepiać brzegi i gotować we wrzącej osolonej wodzie przez kilka minut. Można też ugotować pierogi na parze (polecam)

Podawać polane odrobiną oliwy i posypane świeżą kolendrą.

img_9414-3161061
img_9387-6550670