„Grindhouse: Death Proof” : Nacho Grande | From movie to the kitchen

0

deathproof1-5058786
screen2-6555238
tmb_1560_480-6345813
deathproof14-3465618 img_8341-3955198
NACHO GRANDE WERSJA I (Z GUACAMOLE I SALSĄ POMIDOROWĄ)

  • ok. 150 g gotowych chipsów typu nachos
  • pasta guacamole
  • salsa pomidorowa
  • 50 g sera grana padano
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

Chipsy ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu ułożyć pomidorową salsę i całość posypać startym serem. Zapiekać przez ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni. (bez termoobiegu), aż ser się roztopi. Po upieczeniu posmarować z wierzchu guacamole i polać kwaśną śmietaną.

img_8317-7531258

GUACAMOLE:

SKŁADNIKI:

  • 1 spore avokado
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki

PRZYGOTOWANIE:

Wydrążyć avokado – jak to zrobić pokaże Wam ten filmik:

To czynność naprawdę bardzo prosta i pomyślałam, że zamiast opisywać przedstawię Wam to w tej formie.

Papryczkę chilli przeciąć wpół, wyciągnąć ziarenka, a następnie pokroić papryczkę bardzo drobno. Tak samo postąpić z cebulą. Avokado pognieść widelcem, albo zmiksować na gładką masę. Czosnek przecisnąć przez praskę, lub posiekać drobno. Do avokado dodać sok z limonki, chili, cebulkę, czosnek i sól do smaku.

img_8314-3112413

SALSA POMIDOROWA

SKŁADNIKI:

  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pomidora, papryczkę pozbawioną nasion i cebulę pokroić w kostkę. Wycisnąć ząbek czosnku. Wymieszać wszystko i doprawić solą i pieprzem. img_7976-2100017
img_7956-9150648

NACHO GRANDE II WERSJA (Z PASTĄ Z CZARNEJ FASOLI, Z MIĘSEM)

SKŁADNIKI:

  • 200 g chipsów typu nachos
  • 300 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 puszka pasty z czarnej fasoli (użyłam pasty La Costena)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 1 duża cebula
  • 5-6 papryczek jalapenos
  • 50 g żółtego sera, takiego, który będzie się dobrze topił
  • 50 g mozarelli
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól, pieprz czarny, papryka ostra i słodka, suszone chilli, cząber, oregano

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowania należy zacząć od mięsa. Dodać do niego przyprawy w ilości „na oko” 😉 Mniej więcej po 1/2 łyżeczki z każdej, soli odrobinę więcej. Wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki.

Cebulę pokroić w krążki, papryczki posiekać drobno, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać olej, mięso usmażyć. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę nachos, następnie wylać pokrojone pomidory z puszki, mięso, pastę z fasoli, odsączoną czerwoną fasolę, papryczki ponownie przykryć nachosami i całość posypać serem.

Zapiekać przez ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

-Opcjonalnie można upieczone nacho grande polać gotowym sosem chilli, lub dla skontrastowania smaku również podać z guacamole i śmietaną