„Bękarty wojny” : Strudel jabłkowy | From movie to the kitchen

0

Bękarty wojny | Inglourious Basterds 

Oglądając ten film po raz pierwszy zastanawiałam się ilu rodzi się na świecie ludzi takich jak Tarantino. Znam odpowiedź – tylko jeden. Absolutnie genialny, przepełniony soczystymi dialogami, dostarczający zdumiewającej rozrywki. Być może dla niektórych momentami zbyt brutalny, ale nie przesadzajmy. Film miał wywrzeć wrażenie i tak się stało. Fikcja reżyserska również wybitnie wysoka, ale kto oglądając zakończenie choć przez moment nie pomyślał o tym co gdyby alternatywna rzeczywistość stworzona przez Tarantino była prawdziwa?

500full-8625894

W filmie mamy masę tzw „tarantinowskich smaczków”, czyli np podpisy z imionami bohaterów pojawiające się na ekranie. Obsada filmu jak dla mnie idealna.

Tytułowe bękarty to grupa amerykańskich żołnierzy żydowskiego pochodzenia, anioły śmierci zbierające za sobą żniwo w postaci skalpów z głów niemców. Porucznikiem oddziału jest Aldo Raine (Brad Pitt).

Tymczasem, gdzieś w innym miejscu żyje Shosanna Dreyfus (Melanie Laurent) na oczach której okrutny pułkownik Hans Landa (Christoph Waltz) morduje całą jej rodzinę. Mijają 4 lata zanim ponownie spotka pułkownika, ale w jej głowie już dawno zakiełkował plan. Realnie niemożliwy, jednak biorąc pod uwagę wyobraźnię Tarantino… anything could happen 😉

I tak grupa bękartów dzielnie przemierza kilometry mordując i siejąc strach wśród niemieckich żołnierzy, a we francuskim kinie ginie Hitler…

Kto zajada się jabłkowym strudlem z bitą śmietaną? Oczywiście pułkownik Hans Landa. I zdaje się jakby już wtedy swoim przenikliwym wzrokiem i inteligencją rozgryzł Shosannę…

1347096116799320-7711525 27-6511371

JABŁKOWY STRUDEL / APPLE STRUDEL

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 g masła roztopionego
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 kg jabłek – najlepsze będą szare renety
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • rodzynki – jeśli lubicie, u mnie wywołują dreszcze 😉
  • garść posiekanych orzechów – dowolnych, ja użyłam włoskich

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać posiekane na małe kawałki masło, jajko wodę i sok z cytryny. Ugnieść ciasto tak aby było elastyczne i gładkie. Musi odklejać się od dłoni i miski, więc ewentualnie można dodać więcej mąki, lub wody dla poprawienia giętkości ciasta. Uformować kulkę i przykryć ciasto ściereczką.
  2. W tym czasie można przygotować jabłka. Należy je obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i cynamonem. Dodać posiekane orzechy.
  3. Ciasto rozwałkować dokładnie i bardzo (BARDZO) cienko, tak aby widac było blat, ale oczywiście nie może się rozrywać. Najlepiej zrobić to już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  4. Rozwałkowane ciasto posmarować masłem i na to nałożyć jabłka, całość zwinąć i z wierzchu wysmarować delikatnie masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok 20-30 min, aż zarumieni się z wierzchu. 
  5. Podawać posypane cukrem pudrem i odrobiną bitej śmietany.

strudel-1146492