„Śniadanie u Tiffany'ego” : Pain au chocolat | From movie to the kitchen

0

Holy Golightly (Audrey Hepburn) mieszka w Nowym Jorku. Jest zwariowaną, postrzeloną ekscentryczką. Żeby tego było mało jest również bardzo piękna i zjawiskowa. Holy czerpie z życia garściami, nie przejmując się drobiazgami szuka swojego miejsca na świecie. Nagle do budynku, w którym mieszka Holy wprowadza się Paul (George Peppard) – młody pisarz. Kto wie, co wyniknie z tej słodko-gorzkiej znajomości? Łączy ich uczucie i… śniadania u Tiffany’ego.

To co Holy trzyma w dłoni to bułeczka z czekoladą, czyli Pain au chocolat.

Dziecinnie proste w wykonaniu o ile nie będziemy bawić się w samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego.

img_7267-3045943
600full-breakfast-at-tiffany2527s-photo-7434001

PAIN AU CHOCOLAT

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g mlecznej, lub gorzkiej czekolady
  • 1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto rozłożyć i pokroić na prostokąty. Czekoladę połamać na kostki, a kostki na kolejne mniejsze części. Na brzegu każdego z prostokątów ułożyć kilka kawałków czekolady. Zawijać ciasto w grubsze rulony i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy zwinięty kawałek ciasta posmarować żółtkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez ok 10-15 min, aż bułeczki zarumienią się z wierzchu.

img_7265-4022234