„Stawka większa niż życie” – Pieczone kasztany | From movie to the kitchen

0

„W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle” 

Hasło, które stało się jednym ze słynniejszych powiedzonek. Pochodzi oczywiście z polskiego serialu sensacyjnego „Stawka większa niż życie”. Zdecydowanie więcej w tym serialu sensacji, niż w kartonowej śmierci Hanki z „M jak miłość”, czy upadku na posadzkę Ryśka z „Klanu”. 

Serial zdobył wiele nagród, oraz zdobył sławę również za granicą. Zainspirowany został telewizyjnymi Teatrami Sensacji.

uid_b37db1dada6af9ab3b9486cdcd3589d41317556890389_width_700_play_0_pos_3_gs_0-4837586

W odcinku 11 pt „Hasło” słyszymy o tych słynnych paryskich kasztanach. Plac Pigalle, a właściwie dzielnica słynie z wielu domów publicznych. Znajduje się tam też słynny teatr „Moulin Rouge”. 

Aby zjeść pieczone kasztany nie trzeba specjalnie jechać do Paryża. Wystarczy kupić porcję świeżych kasztanów w supermarkecie i po prostu upiec je w domu. Przyznam, że te kasztany piekłam (i jadłam) po raz pierwszy. Są słodkie, delikatne, jakby lekko orzechowe. Bardzo przypominają mi coś w smaku, ale kompletnie nie mogę dojść do tego co to może być. Smak tych pieczonych kasztanów kojarzy mi się ze świątecznymi jarmarkami i stoiskami z prażonymi orzechami, z zimą. Może jadłam je w poprzednim wcieleniu? 😉

kasztany-2176522

PIECZONE KASZTANY

SKŁADNIKI:

  • 300g świeżych, jadalnych kasztanów
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:

W przygotowaniu kasztanów nie ma nic trudnego. Należy naciąć je na krzyż i upiec na blaszce w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok 20-30min.

Upieczone i obrane kasztanu maczać w miodzie z cynamonem, lub jeść tak po prostu bez niczego. 

Najlepiej jeść je na ciepło, bo wtedy najlepiej się je obiera.

558879_385551871529566_1092315411_n-4658751