American Pie to jedna z pierwszych (a może pierwsza?) komedii o standardowym życiu amerykańskich nastolatków, których priorytetem jest utrata dziewictwa przed ukończeniem szkoły. W filmie litrami leje się alkohol, oczy plączą się od pół nagich dziewczyn, a czy sam film śmieszy? No śmieszy – momentami.
Bawią uświadamiające rozmowy o seksie, które próbuje przeprowadzać ojciec Jima, sposoby chłopaków na zdobycie dziewczyn i niektóre żarciki. Nie czułam, ani zażenowania, ani ekstazy oglądając ten film. Ot, taka sobie odmóżdżająca komedia 😉
Scena z ciastem jest chyba znana wszystkim. Pozwolę sobie jej nie przytaczać za to namawiam do zrobienia ciasta, bo jest PRZEPYSZNE 🙂
SKŁADNIKI:
na ciasto:
- ok. 2 i ½ szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki zimnej wody
- 1/3 szklanki cukru pudru
na nadzienie:
- 6 kwaśnych jabłek (najlepsze są szare renety)
- 4 słodkie jabłka (obojętnie jaka odmiana)
- 2 łyżki masła
- ok. 100 g cukru (lub odrobinę mniej)
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- 2-3 łyżki cukru do posypania ciasta
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
- Na stolnicę wysypać mąkę, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier puder, oraz jajko.
- Wyrabiać ciasto szybko i energicznie, dodać zimnej wody i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie bez grudek. Zawinąć je w folię i schować do lodówki.
- W tym czasie przygotować nadzienie: jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w czwórki, lub ósemki, a następnie w cienkie plastry. Ja używam do tego tarki z pojemnikiem, która bardzo ułatwia takie krojenie.
- Do jabłek dodać cynamon, cukier, goździki. Masło roztopić i polać nim jabłka. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać dokładnie.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedna powinna być odrobinę większa od drugiej.
- Na blacie rozłożyć duży kawałek folii spożywczej, posypać odrobiną mąki, położyć większy kawałek ciasta, przykryć folią i rozwałkować cienko, ale nie za cienko. Taki sposób na rozwałkowywanie ciasta przez folię pozwoli uniknąć przyklejania się ciasta do blatu, czy wałka.
- Formę do tarty, lub inną okrągłą formę wysmarować kawałkiem masła.
- Rozłożyć na formie pierwszy rozwałkowany kawałek ciasta. Ciasto docisnąć do formy, obciąć brzegi. Na ciasto wysypać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie wyłożyć jabłka.
- Drugą część ciasta ponownie rozwałkować w ten sam sposób i wykrajać paski, które następnie układać w kratkę na jabłkach.
- Gdy wszystkie paski będą ułożone, poprawić brzegi ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni przez ok. 40-50 minut. Gdy ciasto będzie zarumienione z wierzchu to znaczy, że jest gotowe.
- Najlepiej jest wystudzić ciasto przez noc i dopiero kroić, choć wiem z doświadczenia, że bardzo ciężko się powstrzymać 😉
Przepis, który znajdował się wcześniej w tym wpisie udoskonaliłam, czyli krótko mówiąc zamieniłam na ten, który jest dostępny teraz. I podmieniłam zdjęcia, bo z tamtych… No cóż, krótko mówiąc nie byłam już zadowolona 😉