192 zwieksz swoja pamiec i nie tylko jedzac rozmaryn

Zwiększ swoją pamięć i nie tylko, jedząc rozmaryn

Marta Skrzydłowska.

Rozmaryn, przez aromatyczny zapach oraz symboliczne znaczenie jakie zdobył na przestrzeni wieków, ma zaszczytny status wspaniałego zioła wśród wielu kultur na całym świecie. Posiada  właściwości kojące, odżywcze, lecznicze, w tym zdolność do poprawy pamięci i ochrony organizmu przed rakiem, a to tylko niektóre z jego korzyści.

Od dawna był doceniany jako symbol przyjaźni, zaangażowania, lojalności i pamięci. Stosowany był do łagodzenia, a nawet wyleczenia przewlekłych chorób, takich jak dna moczanowa lub artretyzm reumatyczny.

Stare cywilizacje używały go jako środka antyseptycznego do zabicia szkodliwych bakterii, do poprawy przepływu krwi do mózgu, co pomagało przy zwiększeniu pamięci. W czasach biblijnych był używany jako środek do oczyszczania organizmu.

 

Chroń swoje DNA z rozmarynem

Jedną z najpotężniejszych funkcji leczniczych rozmarynu jest jego zdolność do zapobiegania złośliwym mutacjom ludzkiego DNA. Zwłaszcza w wątrobie i oskrzelach, co z kolei pomaga zapobiegać rozwojowi komórek rakowych i guzów. Ponieważ jest bogaty w antyoksydanty, rozmaryn może skutecznie chronić błony komórkowe przed uszkodzeniem oraz bronić komórki mózgu przed zniszczeniem.

Rozmaryn działa pobudzająco na umysł, gdyż zwiększa przepływ krwi do tkanki mózgowej i po drodze oczyszcza krew. Zapobiega rozkładowi acetylocholiny, neuroprzekaźnika w systemie  nerwowym,  który jest odpowiedzialny za utrzymanie właściwej pamięci, funkcji poznawczych, skupienia i uwagi.

Pokonaj drożdżycę z rozmarynem

Rozmaryn może pomóc poprawić krążenie, ulżyć bólom mięśniowym i nerwowym oraz kulszowym. Pomaga przy egzemie i  innych chorobach skóry, łagodzi reumatyzm, poprawia nieświeży oddech i trawienie, zwiększa odporność, leczy chroniczne zmęczenie i zabija szkodliwe bakterie.

Rozmaryn posiada również wyjątkowe właściwości anygrzybiczne, które czynią z niego potężne narzędzie w walce z drożdżycą zwaną jako kandydoza. Badania wskazują, że choroba ta zaczyna się nadmiernie rozwijać w organizmie człowieka, kiedy dojdzie w nim do zaburzenia równowagi trawiennej i metabolicznej. Dziej się tak głównie z powodu przyjmowanych antybiotyków oraz złej diety bogatej w cukry proste, nabiał oraz produkty oczyszczone.

Ze względu na swoją unikalną zdolność do zwalczania szkodliwych bakterii i grzybów, zachowując to co jest korzystne, rozmaryn jest również świetną, naturalną alternatywą dla leków przeciwbakteryjnych, które mają tendencję do zakłócania prawidłowej flory bakteryjnej, przez zabijanie mikroorganizmów w układzie pokarmowym.

źródło: www.naturalnews.com



Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.