189 wprowadz orzechy wloskie do codziennej diety

Wprowadź orzechy włoskie do codziennej diety

Marta Skrzydłowska.

orzechy włoskieBadania pokazują, że codzienne spożywanie orzechów włoskich może zmniejszyć ryzyko chorób serca oraz niektórych rodzajów raka. Pomagają obniżyć zły cholesterol (LDL). Są bogatym źródłem antyoksydantów, tłuszczów omega-3, kwasu alfa-linolenowego, witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych (sprawdź rodzaje tłuszczów). Zawierają wapń i nawilżają jelita.

Podczas jedzenia posiłku, który zawiera tłuszcze nasycone, spożycie garści orzechów może ograniczyć zdolność szkodliwego tłuszczu do uszkodzenia tętnic.

 

Dodaj orzechy do codziennej diety:

  • rozpocznij dzień z posiekanymi orzechami w kaszy jaglanej lub owsiance
  • zamiast mięsa w sałatkach, dodaj garść podprażonych orzechów na patelni
  • jedz orzechy jako przekąskę w pracy lub na spacerze

Najlepiej spożywać orzechy bezpośrednio po wyłuskaniu. Są ciężkostrawne, dlatego należy jeść je w niewielkich ilościach.

W sklepie wybieraj świeże orzechy:

  • Łuskane orzechy powinny być kruche, unikaj gumowych. Wybieraj te o ciemnym kolorze, w szczelnym opakowaniu.
  • Całe orzechy powinny być niepopękane i bez pleśni.

Przechowuj prawidłowo:

Nikt nie lubi zjełczałych orzechów. Można je przechowywać nawet przez kilka miesięcy w przewiewnym, suchym i dość chłodnym miejscu. Obrane, dobrze wysuszyć, najlepiej dać do szczelnie zamkniętego pojemnika. Całe orzechy wkładamy do pojemnika, w którym znajduje się suchy piasek. Co jakiś czas należy sprawdzić, czy piasek nie jest wilgotny, gdyby był wymieniamy.

 

Przepis na ciasteczka owsiane. Bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy i minerały, dodają energii na resztę dnia.

Składniki:

  • 115g masła
  • 85g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 115g mąki razowej + łyżeczka proszku do pieczenia
  • 115g płatków owsianych
  • 115g suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele) drobno pokrojonych
  • 25g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy podgrzać w garnku na małym ogniu aż masło się stopi, a cukier rozpuści. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, płatki i połowę suszonych owoców, dodać syrop, wymieszać. Na blachę nakładać łyżką placuszki, lekko spłaszczyć (około 1cm grubości). Posypać resztą owoców i orzechami. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

źródło: http://articles.timesofindia.indiatimes.com

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.