173 bazylia

Bazylia

Marta Skrzydłowska.

Bazylia – roślina aromatyczna i lecznicza, która doskonale komponuje się z daniami z pomidorów, sałatkami i makaronem. Dodaje lekkości potrawom, pozytywnie wpływa na trawienie.

Dlaczego warto jeść bazylię:

  • jest naturalnym środkiem odprężającym,
  • ma właściwości tonizujące i uspokajające,
  • działa przeciwdepresyjnie, jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, niepokoju lub bezsenności,
  • łagodzi bóle żołądka, wzdęcie, skurcze żołądka, kolkę, niestrawność, zapobiega wymiotom,
  • herbatka z bazylii może łagodzić nudności,
  • działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalne,
  • posiada działanie przeciwbakteryjne.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.