161 zdrowasz siostra bialej maki

Zdrowsza siostra białej mąki

Mąka – nieodłączny składnik naszej diety. Najbardziej popularna jest mąka pszenna -zwykła, czyli o typie 400-750; znana jako tortowa, wrocławska czy krupczatka. W kuchni wykorzystujemy ją dosłownie we wszystkim: ciastach, sosach, makaronach, pieczywie, pierogach. Pytanie – czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak jej spożycie wpływa na nasz organizm?

Mąka pszenna zwykła,czyli oczyszczona, jest pozbawiona wielu makro- i mikroelementów, nie zawiera błonnika, a przede wszystkim ma w sobie gluten. Nadmierne spożywanie tego składnika może wywołać poważne problemy zdrowotne i powikłania – nawet prowadzące do śmierci. Teraz nie trzeba być uczulonym na gluten, bądź chorować na celiakię -wystarczy codzienne konsumowanie pokarmów wysokoglutenowych, żeby znacznie gorzej się poczuć. Czy nie warto w takim razie poszukać zamienników?

Wydaje mi się, że tak… Dlatego chciałabym zaproponować mąkę orkiszową.

Orkisz jest najlepszym ziarnem zbożowym, mało wymagającym, odpornym na warunki pogodowe, które można uprawiać na ubogich glebach. Jego skład jest bardzo korzystny dla naszego organizmu. Zawiera 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Pozytywnie wpływa na krążenie krwi – działa rozgrzewająco, zwalcza dolegliwości alergiczne. Znaczne ilości kwasu krzemowego poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także wzmacniają aktywność mózgu i koncentrację. Dużym plusem jest też jej lekkostrawność i łatwa przyswajalność. Potrawy z niej sporządzane zdecydowanie poprawią stan naszego zdrowia i ogólne samopoczucie.

Mąka orkiszowa staje się łatwo dostępnym produktem. Pojawia się nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale możemy już ją spotkać w zwykłych supermarketach. Rodzaje mąki, na które możemy się natknąć na półkach sklepowych to: 700, 1850 oraz 2000.

Poniżej zamieszczam przepyszny przepis na ciasto marchewkowo-kokosowe, z wykorzystaniem mąki orkiszowej, z blogu kulinarnego Am Mniam. Autor przepisu i zdjęcia Magdalena Gembacka www.ammniam.dziecisawazne.pl.

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej (drobno mielonej)
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach,
  • 350 ml mleka sojowego lub innego roślinnego,
  • 65 ml oleju ryżowego lub rzepakowego dobrej jakości,
  • 130 ml syropu z agawy,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżeczka zmielonej wanilii,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • szczypta soli,
  • skórka pomarańczowa z 1 dużej pomarańczy.


Przygotowanie:

Do miski wsypać wiórki kokosowe, przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli i wymieszać. Do drugiej miski wlać syrop z agawy, olej, ocet i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie połączyć mieszaninę mokrych składników z suchymi składnikami i wszystko razem wymieszać. Na końcu dodać marchew i drobno pokrojoną skórkę z pomarańczy. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Piec przez około 1 godz. w temp. 180 °C.

Autor: Agnieszka Podbielska

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.