144 prozdrowtne dzialanie czosnku

Prozdrowotne działanie czosnku

Co to jest allicyna, czy czosnek zawiera mangan i selen, jak wykorzystać czosnek dla zdrowia – dowiesz się, czytając poniższy artykuł.

Szczypta historii

Czosnek to roślina, która posiada korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków leczniczych, uważanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast Indianie amerykańscy wykorzystywali czosnek do gojenia ran. Chińczycy stosowali herbatę czosnkową do łagodzenia objawów cholery i czerwonki. Był on również składnikiem “octu czterech złodziei”, stosowanym w zwalczaniu zarazy w Marsylii w latach 70-tych XVIII wieku.

Właściwości czosnku

Czosnek ma wiele właściwości leczniczych wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów, nadające charakterystyczny zapach.

Cenne związki siarkowe

Najważniejsze z nich to:

  • allicyna – ma postać płynnego oleju o charakterystycznym zapachu. Hamuje skupienie płytek krwi, obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi, zwiększa rozpuszczalność białka osocza krwi oraz działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Trafiając od krwioobiegu i płuc wydostaje się z organizmu z wydychanym powietrzem oraz potem.
  • ajoene – olejek, który posiada silne działanie podobne do aspiryny z zapobieganiu zlepiania się krwinek czerwonych.

Skład czosnku

W czosnku znajdują się również witaminy i mikroelementy, spełniające rolę biokatalizatorów. Zwarte olejki lotne, w których występują organiczne związki siarki, biorą udział w procesach odtruwających organizm m.in. wątrobie, reguluje wiele reakcji enzymatycznych w ustroju ludzkim.

Skład 100g czosnku:

Składniki pokarmowe Składniki mineralne i witaminy

woda 62%

wapń 30mg%
węglowodany 29.8%

fosfor 3.1mg%

białko 6.3% żelazo 1.3mg%
tłuszcz 0.1% tiamina 0.06mg%
minerały 1% ryboflawina 0.23mg%
błonnik 0.8% niacyna 0.4mg%
  witamina C 13mg%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czosnek zapobiega i leczy

Ze względu na bogactwo występujących związków traktujemy czosnek jako specyficzny środek spożywczy i leczniczy. Pamiętajmy jednak, że podczas przechowywania zmienia się skład chemiczny, a co za tym idzie aktywność biologiczna.

Przedłużenie długości ludzkiego życia jako nieodłączne następstwo postępów w medycynie zmusza nas do podejmowania różnorodnej działalności profilaktycznej. Preparaty czosnkowe w sposób pośredni wpływają zapobiegawczo na postępy procesu starzenia lub schorzeń dotykających osób starszych. Mówimy o nim jako o środku odmładzającym i hamującym starość. Jednak do osiągnięcia tych efektów wymagane jest dłuższe stosowanie w odpowiednich dawkach.

Czosnek jest rośliną poprawiającą objawy wielu schorzeń, ma działanie antyoksydacyjne, przywraca pamięć, dodatnio wpływa na układ odpornościowy, zapobiega złośliwym nowotworom. Udowodniono, że przynosi poprawę w astmie, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniu żołądka, grzybicy, chorobach układu oddechowego. Działa jako super antyoksydant{przypis}Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników.{/przypis}, ponieważ zawiera liczne roślinne substancje odżywcze, które zaliczamy do superanty-oksydantów. Zawiera mangan, selen, german, witaminę A oraz C, a także cynk.

Wsparcie dla odporności

Czosnek jest ważnym stymulatorem układu obronnego naszego organizmu. Zawiera związki siarki, które pobudzają czynność białych krwinek. Jest to skuteczne w momencie, gry organizm prawidłowo zaopatruje się w środki antyoksydacyjne, a zwłaszcza związki siarki. Pobudzeniu ulegają również komórki wspomagające układ odpornościowy. Zapobiega grypie, kaszlu, przeziębieniu ponadto skutecznie obniża gorączkę i koi bóle głowy. Jako chelator{przypis}Chelaty (związki chelatowe) – związki kompleksowe, w których organiczny ligand (podstawnik, anion) łączy się z jonem centralnym za pomocą więcej niż jednego wiązania koordynacyjnego. Jonem centralnym chelatowego związku związku kompleksowego jest najczęściej dwu- lub trójwartościowy kation metalu. Przykładem związku chelatowego jest hemoglobina, gdzie jonem centralnym jest żelazo.{/przypis} usuwa toksyczne metale ciężki takie jak rtęć, ołów które uszkadzają układ odpornościowy.

Jedną z najpopularniejszych właściwości czosnku jest działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Czosnek dla serca

Zdrowie naszemu sercu zapewnia podwyższony poziom HDL, czyli lipoprotein o niskiej gęstości i organiczny LDL, lipoprtein o wysokiej gęstości. Podczas IV Międzynarodowego Kongresu Fitoterapii w Monachium w 1992r. Jorg Gren Wald stwierdził, że czosnek ochrania serce i tętnice poprzez zmniejszenie ilości wolnych rodników, które wywołują szkodliwą przemianę cholesterolu. Niezmienny cholesterol LDL nie jest szkodliwy, natomiast postać utleniona uszkadza ściany tętnic wywołując miażdżycę. Czosnek hamuje osadzanie się w ścianie tętnic zmienionych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co zapobiega miażdżycy.

Czosnek działa również skutecznie w innych chorobach serca. Podczas badań przeprowadzonych w Indiach podawano czosnek codziennie pacjentom, którzy przeżyli zawał serca. Po 3 latach stwierdzono, iż owi pacjenci mieli mniejszą liczbę ponownych zawałów serca, niższe ciśnienie krwi oraz niższy poziom cholesterolu. Czosnek w tym przypadku powodował rozpuszczenie blaszek miażdżycowych zatykających naczynia wieńcowe serca. Natomiast w grupie kontrolnej, nie stosującej czosnku, zmarło dwukrotnie więcej osób w czasie prowadzenia badania. Badania przeprowadzone w Centrum Chorób Serca w Heidelbergu pokazywały, że systematyczne stosowanie czosnku zmniejszyło sztywność aorty, która narasta wraz z wiekiem.

Czosnek wspomaga prawidłowy przepływ krwi i proces krzepnięcia, co wpływa na zapobieganie zawałom serca i udarom mózgu.

Czosnek a tłuszcze

Tłuszcze znajdujące się we krwi działają niekorzystnie na nasz metabolizm. Jednak spożywając czosnek wspomagamy na metabolizm na trzy sposoby:

  • czosnek hamuje lub zmniejsza endogenną lipogenzę
  • zwiększa rozpad tłuszczów i eliminację produktów jego rozpadu przez przewód pokarmowy
  • uruchamia przepływ tłuszczów z zapasów tkankowych do strumienia krwi, co następnie prowadzi do ich eliminacji z organizmu.

W przypadku złego krążenia krwi w kończynach dolnych dochodzi do chromania przestankowego, czyli ostrego bólu lub osłabienia kończyn. Czosnek jest skuteczny w poprawie krążenia obwodowego, które może być zmniejszone w wyniku zatkania tętnic.

Czosnek a nowotwory

W wielu doświadczeniach wykazano silne działanie czosnku jako inhibitora nowotworów złośliwych. Właściwości te posiada zarówno świeży czosnek, jak również wyciąg ze starego czosnku. Działanie to wywołuje zespół antyoksydantów, jak selen i bioflawonoidy{przypis}To systemem odpornościowy roślin przeciwko wolnym rodnikom. Przeniesione do organizmu człowieka mogą pełnić podobną rolę jak witaminy.{/przypis}.

Przy rozpatrywaniu działania czosnku ważne jest, że wiele zawartych w nim związków wpływa na prostaglandyny – kwasy tłuszczowe regulujące ciśnienie tętnicze krwi, metabolizm i podział komórek. Nadmierna reakcja prostaglandyn może spowodować nadciśnienie tętnicze krwi, powstanie raka, astmy czy procesów zakrzepowych.

 

Literatura:

Balch J.: The super antioxidants. Why they will change the face of healthcare In the 21st century, M. Evans and Company, New Your, 1998
Bałasińska B., Kulasek G.: Czosnek i jego wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt, Medycyna weterynaryjna, 2004
Brown E.: Czosnek dobry na wszystko, Aba, Warszawa 2000.
Dębski B., Milner J.: Molekularne mechanizmy przeciwnowotworowego działania czosnku; rola reaktywnych form tlenu, Brom. Chem. Tok-sykol., 2007
Hopkins J.:Czosnek i cebula. Zastosowanie i właściwości lecznicze, K.E.LIBER, Warszawa 2008.
Dudek M.: Warzywa o właściwościach leczniczych. Cebula, Czosnek i inne, PWRL, Warszawa 1985.
Lutomski J.: Czosnek znany i nieznany, Spółdzielcze, Warszawa 1989.
Capasso F. i inni: Eating garlic and onion: a matter of life or death, British Journal of Cancer, 2004,  91, 194-194
Borek C.: Antioxidant health effects of aged garlic extract, Nutr J. 2001, 131, PubMed

 

Autor: Mariola Natanek

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.