122 drugie danie

drugie danie







  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna – do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) – powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego


  • Burgery z indyka ze szpinakiem

    Składniki:

    • 400-500 piersi z indyka
    • 300g szpinaku
    • 1 cebula średniej wielkości, posiekana
    • 2 łyżki zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu chili (ważne, żeby był ostry)
    • majeranek, tymianek, rozmaryn, sól (według upodobań)

    Przygotowanie:

    Posiekaj lub zmiel mięso z indyka, dodaj do niego zmielony lub rozdrobniony szpinak i cebulę. Wlej na masę sos chili i uformuj 5 kotletów. Smaż je na patelni grillowej lub grillu po 7 minut z każdej strony, aż burgery zyskają rumiany, brązowy kolor. Podawaj z sałatami.

    Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


  • Indyk/kurczak Kung Po

    Zaprawa do mięs i sosów:

    Rozgnieść czosnek z solą i oliwą. To podstawa do mięs, sosów (dodać np. ocet winny, musztardę francuską, miód, zioła – oregano, bazylię, prowansalskie, sos sojowy).

    Mięso (indyk lub kurczak) pokroić na cienkie paseczki, posmarować zaprawą i posypać mąką ziemniaczaną.

    Składniki:

    • olej
    • mięso (zaprawione)
    • cebula lub szczypior
    • pieprz
    • sól, sos sojowy
    • papryka

    Przygotowanie:

    Do gorącego garnka wlewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso z zaprawą. Podsmażamy, dodajemy cebulę lub szczypior. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym. Dolewamy szklankę gorącej wody. Dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy do miękkości mięsa. Podawać z ryżem basmati i surówką z sałaty lub kapusty.


  • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

    Coś szybkiego i prostego…

    Kotleciki z kaszy i łososia
    Składniki:

    • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

    • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

    • 1 mała marchewka

    • 3 ząbki czosnku

    • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

    • jajko

    • łyżka zmielonego siemienia lnianego

    • sól morska, pieprz

    Przygotowanie:

    Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

    Smacznego!


  • Kotlety z fasoli adzuki i bakłażana

    Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowi bogate źródło białka, wapnia, żelaza, potasu, niektórych wit. z gr. B i C. Wskazana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie (działa osuszająco i zmniejsza obrzęki), wzmacnia funkcje nerek i odtruwa organizm.

     

    Składniki
    2,5 szkl. ugotowanej fasoli adzuki
    ½ bakłażana
    1 cebula
    4 łyżki płatków zbożowych
    1 łyżka otrąb owsianych
    3 łyżki sezamu
    1 łyżka oliwy extra virgin
    3 ząbki czosnku
    sól morska, pieprz
    łyżka posiekanego koperku


    Przygotowanie:
    Fasolę adzuki moczymy całą noc, wylewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok. 45-50 min). Przeczytaj kilka wskazówek, jak przygotować rośliny strączkowe, aby uniknąć przykrych dolegliwości po ich spożyciu i usunąć zawarte w nich substancje antyodżywcze.
    Bakłażana i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, fasolkę i miksujemy. Wrzucamy rozgniecione płatki owsiane i sezam, koperek, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 – 30 minut.

    Smacznego


  • Kotlety z kalafiora i cieciorki

    Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

    Składniki:

    • 1/2 kalafiora
    • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
    • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
    • 1-2 ząbki czosnku
    • gałka muszkatałowa
    • tymianek (świeży lub suszony)
    • sól kamienna lub morska, pieprz
    • sezam, płatki owsiane – do obtoczenia
    • olej rzepakowy lub słonecznikowy


    Sposób wykonania:

    Przygotowanie ciecierzycy
    Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

    Przygotowanie kotletów
    Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.


  • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

    Składniki na kotlety:

    • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

    • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

    • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

    • cebula

    • 2-3 ząbki czosnku

    • natka pietruszki, koperek

    • sos sojowy

    • kurkuma, rozmaryn, majeranek

    • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

    • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

    • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

    • mąka razowa – do obtoczenia

    Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

    • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

    • kawałek dyni Hokkaido

    • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

    • 2 czerwone cebule

    • 1 ząbek czosnku

    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    • świeża bazylia i rozmaryn

    • só morska, pieprz

    Przygotowanie orkiszu

    Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

    Przygotowanie kaszy jaglanej

    Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

    Przygotowanie kotletów

    Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

    Przygotowanie sosu

    Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.


  • Makaron z dynią i rukolą

    Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

    Składniki:

    • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
    • pół kilo dyni
    • kilka suszonych pomidorów
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • parmezan
    • rucola
    • sól, 
    • pieprz

     Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.

     


  • Makaron z łososiem i parmezanem

    makaron z łososiem i parmezanemSzybkie, łatwe i smaczne danie.

    Składniki:

    • makaron pełnoziarnisty
    • kawałek świeżego łososia bez skóry
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • pół cebuli
    • parmezan
    • sól morska lub kamienna
    • pieprz czarny lub cytrynowy
    • koperek

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Łososia skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy, grillujemy lub gotujemy na parze. Jeżeli nie mamy czasu, łososia podsmażamy na maśle klarowanym. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek. Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, łososia w kawałkach, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy koperkiem i parmezanem.

     

     

       


    • Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

      Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

      Składniki (12 sztuk):

      • papier ryżowy
      • pół małego opakowania makaronu ryżowego
      • kilka liści kapusty pekińskiej
      • podwójna pierś z kurczaka
      • marchewka
      • cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
      • łyżka oliwy
      • sól morska lub kamienna
      • pieprz

      Przygotowanie:


      Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

       





    • Sałatka z marchewki i rodzynek

      Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

      Składniki:

      • 8 średnich marchewek
      • 0,5 szklanki rodzynek
      • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
      • szczypta cynamonu

      Przygotowanie:

       

      Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

      Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


    • Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

      Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

       Kasza jaglana:

      • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
      • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
      • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

       Składnik:

      • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
      • 2 jajka
      • cebula pokrojona w kostkę
      • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
      • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
      • 3 ząbki czosnku
      • sól,
      • pieprz,
      • bazylia, tymianek

       Sposób przygotowania:

      Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

      Najlepsza na drugi dzień 🙂