121 zupa

zupa







  • Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

    Składniki:

    • 30 dag cielęciny
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 małe marchewki
    • 1 cebula
    • Por (tylko biała część)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3 buraki
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
    Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
    Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
    Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz butelkę koncentratu buraczanego (opcjonalnie).
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Grochowa z makaronem

    Składniki:

    • 0,3 kg mięsa rosołowego z wołowiny
    • 200 g żółtego grochu łuskanego
    • 2 marchewki
    • por
    • ½ selera
    • 2 średniej wielkości cebule
    • majeranek, sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, lubczyk
    • 1 ząbek czosnku
    • makaron 100 g razowy

    Przygotowanie:

    Przygotowany wcześniej groch namocz w misce i pozostaw na około 24 godziny. Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj groch i przyprawy, następnie gotuj, aż groch będzie zupełnie miękki – rozgotowany. Makaron ugotować w posolonej wodzie i podawać z zupą. Smakuje również bez makaronu.


  • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

    Składniki:

    • 1 fenkuł (koper włoski)

    • 2 duże pory

    • kawałek dyni Hokkaido

    • 1,25 l bulionu/wody

    • 125 ml mleczka kokosowego

    • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

    • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

    • 2 łyżki soku z cytryny

    • oliwa z oliwek

    • świeży koperek

    Wykonanie:

    Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

    Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

    Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.


  • Krupnik z fasolą

    Składniki :

    • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 3 cebulki (średnie)
    • 2 średniej wielkości ziemniaki
    • 2 kapelusze grzybów suszonych
    • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
    • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • natka pietruszki do posypania
    • 7 szklanek wody

    Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
    Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.


  • Lekka zupa z marchwi

    Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych – podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

    Składniki:

    • 4-5 marchewek
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek świeżego imbiru
    • kurkuma
    • sos sojowy
    • 2 łyżki masła
    • sok z cytryny


    Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
    Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

    Smacznego


  • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

    Składniki:

    • pół kurczaka świeżego
    • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
    • ziele angielskie (3 kulki)
    • liść laurowy
    • sól
    • pieprz
    • 70 dag ogórka kiszonego
    • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
    • 2-3 ziemniaki

    Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
    W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
    Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


  • Parippu – zupa z soczewicy i mleczka kokosowego

    Składniki:

    • 0,5 l wody
    • 25 dag (około szklanki) czerwonej soczewicy
    • 250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
    • 1 duża cebula
    • 1 pomidor
    • 2 zielone papryczki chilli
    • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • sól do smaku

    Część podsmażana:

    • 2 łyżki dobrego oleju
    • 1 mniejsza cebula
    • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
    • 8 – 10 listków curry

    Sposób przygotowania:
    Do niezbyt dużego garnka wlać 0,5 l zimnej wody i wsypać soczewicę. Zanim zacznie się gotować, posiekać cebulę, pomidora oraz papryczki po uprzednim usunięciu z nich nasion. Dodać całość do wywaru. Następnie wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Wlać mleczko kokosowe. Całość gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupa zgęstnieje w miarę, jak będzie mięknąć soczewica. Gdyby całość okazała się zbyt gęsta, można dolać odrobinę wrzącej wody.
    Przygotować mały rondel lub patelnię. Rozgrzać w nim olej i wsypać nasiona kminu oraz gorczycy. Przykryć pokrywką, gdyż nasiona będą pękać i fruwać po całym naczyniu. Następnie dodać posiekaną cebulkę i listki curry. Podsmażać, aż cebula się zezłoci.
    Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Posolić do smaku.
    Ilość składników zapewni 3-4 porcje. Czas przygotowania – około 20 minut.


  • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

    Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
    1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
    2. Obrać skórkę i usunąć pestki
    3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
    4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
    5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
    6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
    7. Zjeść


  • Szybka zupa meksykańska z mięsem

    Składniki:

    • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
    • sól, pieprz
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • puszka groszku konserwowego
    • puszka czerwonej fasoli
    • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

    Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
    Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


  • Wegetariańska grochówka

    Składniki:

    • ½ szkl. grochu połówkowego
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 ziemniak
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


  • Zielone jest zdrowe, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem

    Składniki:

    • skrzydełko z kurczaka
    • 40 dkg pręgi wołowej
    • torebka mrożonego groszku
    • torebka mrożonego bobu (jeśli jest sezon można surowego)
    • 1 włoszczyzna (dobrze dodać dodatkową marchewkę, jeśli w paczce jest jej mało)
    • 1 nieduża cebula
    • garść pestek słonecznika
    • kilka kiełków słonecznika
    • kwaśna, gęsta śmietana 18%
    • sól, pieprz do smaku,
    • zioła wszelkie świeże pachnące: my pokroiliśmy kilka liści bazylii

    Przygotowanie:
    Skrzydełko z kurczaka i pręgę wołową starannie myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy bulion, do którego dorzucamy włoszczyznę (wcześniej umyte i obrane warzywa). Małą cebulę kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Do gotującego się bulionu wrzucamy mrożony groszek. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie. Miękkie strąki bobu odcedzamy i obieramy z łupinek. Marchew, seler i zielony groszek miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając także obrany bób. Wyłączamy bulion, odcedzamy sam wywar. Wlewamy zmiksowane warzywa i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
    Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Krem wlewamy do barszczówki. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, klika kiełków słonecznikowych i posypujemy prażonymi pestkami.


  • Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

    Składniki:
    ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    ●    1 duża posiekana cebula
    ●    2 pokrojone ząbki czosnku
    ●    2 małe starte cukinie
    ●    4 pokrojone ziemniaki
    ●    1 marchewka
    ●    1.5 wody
    ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

    Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


  • Zupa jesienna z kapustą

    Przygotować:

    • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
    • 3 pokrojone marchewki
    • 1 pokrojoną pietruszkę
    • 5 pokrojonych ziemniaków
    • Pół główki pokrojonej kapusty białej
    • 2 posiekane cebule
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
    • Szczyptę pieprzu
    • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
    • Szczyptę soli
    • Duży sparzony i pokrojony pomidor
    • Garść siekanej natki pietruszki


    Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


  • Zupa krem z kukurydzy i awokado

    Składniki:

    • porcja rosołowa z kurczaka
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 2 ziemniaki
    • sól i pieprz
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 awokado
    • pół puszki kukurydzy
    • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
    • natka pietruszki
    • ząbek czosnku

    Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać opłukane mięso, sól i pieprz i kukurydzę. Gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy je wyjąć, ostudzić, obrać z kości i drobno posiekać.
    Zupę z warzywami i mięsem zmiksować, zagotować ponownie i dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek. Zaprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z kawałkami awokado i pozostałą kukurydzą, posypać natką.


  • Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

    zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

    • 1 marchewka
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ziemniaki
    • kilka różyczek kalafiora
    • imbir – 2cm
    • 1 czosnek
    • kurkuma
    • zioła prowansalskie
    • lubczyk
    • sól, pieprz,
    • curry
    • 1 łyżeczka cytryny

    Przygotowanie:

    Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.





  • Zupa rybna

    Oprócz ryby potrzebne są:

    • seler (pół), pietruszka (1 szt.) i marchewka (2 szt.) do wywaru
    • oraz pokrojone w cienkie paseczki:
    • seler naciowy (4 gałązki)
    • skórka z ogórka (świeżego, jednego)
    • marchewka (ze 3)
    • posiekana świeża kolendra (mała garść)
    • mały kawałek imbiru
    • plasterek limonki
    • słodka śmietanka- 100 ml
    • przyprawy: pieprz czarny i zielony w ziarenkach, ziele angielskie i sól

    Wykonanie

    Rybę zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, wodę zlewamy w celu usunięcia wszelkich toksyn. Rybę płuczemy i zalewamy świeżą wodą, do której oprócz ryby wkładamy 2 całe marchewki, 1 pietruszkę, 1/2 selera, przyprawy (pieprze i ziele).

    Wywar ma 1/2 godziny mrugać na ogniu.

    Potem wyjmujemy rybę (trzeba będzie oddzielić mięso od ości), a wywar odcedzamy, wkładamy do niego warzywa pokrojone w cienkie paseczki, imbir i plasterek limonki i zagotowujemy.

    Po zagotowaniu wyłączamy ogień, a do zupy dodajemy śmietankę i posiekaną kolendrę.

    Na talerz wkładamy kawałki ryby i zalewamy zupą. Smacznego!


  • Zupa wiejska z lanymi kluskami

    Składniki:

    • Kurczak (porcja rosołowa)
    • Kurkuma
    • Imbir
    • Marchew (2), pietruszka (1), ziemniaki (3)
    • Seler (1/4), por (1/4), cebula (0,5), czosnek (ząbek)
    • Pieprz czarny, ziołowy
    • Sól, sos sojowy
    • Koperek, natka
    • Gorąca woda
    • + lane kluski (jajko, sól, mąka pszenna lub orkiszowa)
    • Opcjonalnie: czosnek

    Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy porcję rosołową, przyprawiamy kurkumą i imbirem. Gdy woda się zagotuje, wylać wszystko, by pozbyć się toksyn; następnie zalać kurczaka gorącą wodą, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, por, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą lub sosem sojowym. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek lub natkę pietruszki. Zrobić ciasto na lane kluski (o gęstości ciasta naleśnikowego, generalnie o proporcji na 1 jajko 2 czubate łyżki mąki), lać na gotujacą się zupę. Można jeszcze doprawić czosnkiem – jeśli ktoś lubi


  • Zupa z soczewicy

    Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

    Składniki:

    • 5 średnich marchewek
    • 1 cebula czerwona
    • pół pęczka natki pietruszki
    • 100g dobrego boczku wędzonego
    • szklanka czerwonej soczewicy
    • 1 puszka pomidorów
    • 2 łyżeczki musztardy
    • tymianek
    • kurkuma
    • lubczyk
    • pieprz, sól

    Przygotowanie:
    Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.


  • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

    Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

    Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

    Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

     Składniki:

    • 500 g czerwonej soczewicy
    • 2 nieduże marchewki
    • ½ szklanki wiórek kokosowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypta kurkumy
    • listek laurowy
    • ⅓ łyżeczki gorczycy
    • 1/3 łyżeczki kuminu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ⅓ łyżeczki curry
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • kilka kropel soku z cytryny
    • do posypania pestki dyni

    Przygotowanie:

    Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

    Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

    Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

     

    Smacznego