119 bez pszenicy

bez pszenicy







  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna – do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) – powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego


  • Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

    Składniki:

    • 30 dag cielęciny
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 małe marchewki
    • 1 cebula
    • Por (tylko biała część)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3 buraki
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
    Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
    Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
    Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz butelkę koncentratu buraczanego (opcjonalnie).
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Bezglutenowy chleb na zakwasie, domowej roboty – przepis nadesłany przez Kasię

    Mam zakwas z mąki kukurydzianej, który przechowuję w lodówce.

    Wyjmuję go dzień lub dwa dni przed pieczeniem. Po wyjęciu z lodówki czekam aż nabierze temperatury pokojowej, dodaję świeżą porcję mąki kukurydzianej, dolewam  wody gazowanej i mieszam – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem (w przeciągu 1-2 dni) dokarmiam go tak jeszcze kilka razy do wymaganej ilości (u mnie jest to duuuuża gliniana filiżanka).

    Od zakwasu odkładam ok. 2 łyżki i chowam do lodówki na następny chlebek 🙂

    – Pozostałą część zakwasu przekładam do emaliowego garnka.

    – Dodaję ok. 10 łyżek mąki ryżowej i 10 łyżek mąki gryczanej (lub kukurydzianej lub innej bezglutenowej). Czasem korzystam z gotowej mąki, ale przeważnie mielę sama brązowy ryż i kaszę gryczaną niepaloną. (mam młynek żarnowy – można sobie kupić go jako przystawkę do maszynki do mielenia mięsa lub innego robota kuchennego).

    – ok. 0.5l wody gazowanej – żeby wspomóc proces fermentacji można też dodać 1 łyżkę octu jabłkowego (chociaż ja mam “mocny zakwas”) i chleb z octem jest dla mnie za kwaśny.


  • Burgery z indyka ze szpinakiem

    Składniki:

    • 400-500 piersi z indyka
    • 300g szpinaku
    • 1 cebula średniej wielkości, posiekana
    • 2 łyżki zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu chili (ważne, żeby był ostry)
    • majeranek, tymianek, rozmaryn, sól (według upodobań)

    Przygotowanie:

    Posiekaj lub zmiel mięso z indyka, dodaj do niego zmielony lub rozdrobniony szpinak i cebulę. Wlej na masę sos chili i uformuj 5 kotletów. Smaż je na patelni grillowej lub grillu po 7 minut z każdej strony, aż burgery zyskają rumiany, brązowy kolor. Podawaj z sałatami.

    Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


  • Chleb naturalnie bezglutenowy, szybki i zawsze się udaje

    Chleb naturalnie bezglutenowy z ziemniakami

    Składniki:

    1) 500 g mąki bezglutenowej, u mnie własna mieszanka:

    -250 g mąki gryczanej niepalonej

    -100 g mąki ryżowej

    -100 g mąki jaglanej (mielę sama kaszę jaglaną)

    -50 g mąki kukurydzianej


  • Chlebek dyniowo-bananowy

    Składniki:

    • 150 g upieczonej/podduszonej dyni

    • 2 szkl. mąki orkiszowej
    • 1 i ½ szkl, płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)

    • Chrupki migdałowo-owsiane

      Doskonały dodatek do śniadania, jako posypka do owoców lub gotowanych jabłek. Można jeść również jako przekąskę.

       

      Składniki:

      • po pół kubka płatków owsianych i migdałowych
      • 2 łyżki słodu ryżowego

      • Dziecięcy humus

        Pasta z cieciorki (przepis na 10 porcji)

        Doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.

        Składniki:

        • szklanka cieciorki, lub gotowa cieciorka ze słoika
        • pół szklanki sezamu

        • Frittata warzywna

          Składniki:

          • 2 jajka,
          • cebula pokrojona w kostkę,
          • papryka pokrojona w kostkę,
          • pomidor pokrojony w kostkę,
          • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
          • łyżka oliwy,
          • przyprawy wg uznania, np. pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, suszona papryka, kurkuma.

          Przygotowanie:

          Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.


        • Frytki z dyni Hokkaido

          Składniki:

          • 1 mała dynia Hokkaido

          • oliwa z oliwek

          • rozmaryn (opcjonalnie)

          • sól morska, sos sojowy

           Przygotowanie: 

          Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.


        • Herbatka Imbirówka

          2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

          opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

          Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.


        • Indyk/kurczak Kung Po

          Zaprawa do mięs i sosów:

          Rozgnieść czosnek z solą i oliwą. To podstawa do mięs, sosów (dodać np. ocet winny, musztardę francuską, miód, zioła – oregano, bazylię, prowansalskie, sos sojowy).

          Mięso (indyk lub kurczak) pokroić na cienkie paseczki, posmarować zaprawą i posypać mąką ziemniaczaną.

          Składniki:

          • olej
          • mięso (zaprawione)
          • cebula lub szczypior
          • pieprz
          • sól, sos sojowy
          • papryka

          Przygotowanie:

          Do gorącego garnka wlewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso z zaprawą. Podsmażamy, dodajemy cebulę lub szczypior. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym. Dolewamy szklankę gorącej wody. Dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy do miękkości mięsa. Podawać z ryżem basmati i surówką z sałaty lub kapusty.


        • Kasza jaglana z owocami i imbirem

          do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
          dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

          Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

          Dostaliśmy takiego maila: “Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
          Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D”


        • Kaszka kukurydziana na słodko

          Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

          Składniki:

          • kasza kukurydziana
          • sok z truskawek własnej roboty
          • kawałek gruszki
          • bakalie

          • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

            Coś szybkiego i prostego…

            Kotleciki z kaszy i łososia
            Składniki:

            • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

            • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

            • 1 mała marchewka

            • 3 ząbki czosnku

            • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

            • jajko

            • łyżka zmielonego siemienia lnianego

            • sól morska, pieprz

            Przygotowanie:

            Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

            Smacznego!


          • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

            Składniki:

            • 1 fenkuł (koper włoski)

            • 2 duże pory

            • kawałek dyni Hokkaido

            • 1,25 l bulionu/wody

            • 125 ml mleczka kokosowego

            • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

            • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

            • 2 łyżki soku z cytryny

            • oliwa z oliwek

            • świeży koperek

            Wykonanie:

            Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

            Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

            Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.


          • Krupnik z fasolą

            Składniki :

            • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
            • 2 marchewki
            • 1 pietruszka
            • kawałek selera
            • 3 cebulki (średnie)
            • 2 średniej wielkości ziemniaki
            • 2 kapelusze grzybów suszonych
            • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
            • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
            • 1 łyżka masła
            • 1 łyżka oleju
            • natka pietruszki do posypania
            • 7 szklanek wody

            Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
            Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.


          • Lekka zupa z marchwi

            Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych – podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

            Składniki:

            • 4-5 marchewek
            • 1 cebula
            • 2 ząbki czosnku
            • kawałek świeżego imbiru
            • kurkuma
            • sos sojowy
            • 2 łyżki masła
            • sok z cytryny


            Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
            Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

            Smacznego


          • Mleczko lniane

            Czubatą łyżeczkę siemienia lnianego zalej wrzątkiem do połowy szklanki, odstaw na 1 h, uzupełnij wrzątkiem i wypij. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.


          • Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

            Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

            Składniki (12 sztuk):

            • papier ryżowy
            • pół małego opakowania makaronu ryżowego
            • kilka liści kapusty pekińskiej
            • podwójna pierś z kurczaka
            • marchewka
            • cebula
            • 2 ząbki czosnku
            • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
            • 1 łyżeczka miodu
            • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
            • łyżka oliwy
            • sól morska lub kamienna
            • pieprz

            Przygotowanie:


            Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

             





          • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

            Składniki:

            • pół kurczaka świeżego
            • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
            • ziele angielskie (3 kulki)
            • liść laurowy
            • sól
            • pieprz
            • 70 dag ogórka kiszonego
            • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
            • 2-3 ziemniaki

            Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
            W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
            Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


          • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

            Składniki:

            ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

            ● ugotowane na twardo jajko

            ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła


          • Pasta z bakłażana i papryki

            pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

             Składniki

            • 1 bakłażan
            • 2 duże czerwone papryki
            • 1 pomidor
            • 2 ząbki czosnku

            • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

              Składniki:

              • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

              • 2 suszone pomidory

              • 1 mała cebula czerwona


              • Pasztet z soczewicy

                Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
                Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
                Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

                Składniki
                500 g czerwonej soczewicy
                2 marchewki
                1 cebula
                1 ząbek czosnku


              • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

                Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
                1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
                2. Obrać skórkę i usunąć pestki
                3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
                4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
                5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
                6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
                7. Zjeść


              • Sałatka z marchewki i rodzynek

                Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

                Składniki:

                • 8 średnich marchewek
                • 0,5 szklanki rodzynek
                • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
                • szczypta cynamonu

                Przygotowanie:

                 

                Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

                Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


              • Sałatka z tuńczyka

                Składniki:

                • puszka tuńczyka
                • pół szklanki brązowego ryżu
                • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
                • puszka kukurydzy
                • papryka pokrojona w kostkę
                • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie lub oregano
                • olej lniany

                Przygotowanie:

                Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.


              • Smażone pory z szynką i ryżem

                Składniki:

                • 20 dkg chudej szynki
                • 3 pory
                • szklanka brązowego ryżu
                • łyżeczka klarowanego masła
                • 2 żółtka
                • przyprawy: kurkuma, sól, cząber lub szczypior, pieprz ziołowy, papryka słodka

                Przygotowanie:

                Szynkę ugotować w małej ilości wody. Do gotującej się szynki dodać sól, ziele angielskie, pieprz. Liść laurowy Po wystudzeniu szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić na plasterki, dodać do szynki i podsmażać na sklarowanym maśle. Ryż ugotować i wymieszać z żółtkiem. Dodać do szynki z porem na patelni, przyprawić. Podsmażać do momentu ścięcia się żółtka.