119 bez pszenicy start 30

bez pszenicy







  • Szybka zupa meksykańska z mięsem

    Składniki:

    • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
    • sól, pieprz
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • puszka kukurydzy konserwowej
    • puszka groszku konserwowego
    • puszka czerwonej fasoli
    • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

    Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
    Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


  • Wegetariańska grochówka

    Składniki:

    • ½ szkl. grochu połówkowego
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 1 ziemniak
    • kawałek selera
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


  • Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

    Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

     Kasza jaglana:

    • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
    • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
    • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

     Składnik:

    • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
    • 2 jajka
    • cebula pokrojona w kostkę
    • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
    • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
    • 3 ząbki czosnku
    • sól,
    • pieprz,
    • bazylia, tymianek

     Sposób przygotowania:

    Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

    Najlepsza na drugi dzień 🙂


  • Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

    Składniki:
    ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    ●    1 duża posiekana cebula
    ●    2 pokrojone ząbki czosnku
    ●    2 małe starte cukinie
    ●    4 pokrojone ziemniaki
    ●    1 marchewka
    ●    1.5 wody
    ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

    Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


  • Zupa jesienna z kapustą

    Przygotować:

    • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
    • 3 pokrojone marchewki
    • 1 pokrojoną pietruszkę
    • 5 pokrojonych ziemniaków
    • Pół główki pokrojonej kapusty białej
    • 2 posiekane cebule
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
    • Szczyptę pieprzu
    • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
    • Szczyptę soli
    • Duży sparzony i pokrojony pomidor
    • Garść siekanej natki pietruszki


    Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


  • Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

    zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

    • 1 marchewka
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 ziemniaki
    • kilka różyczek kalafiora
    • imbir – 2cm
    • 1 czosnek
    • kurkuma
    • zioła prowansalskie
    • lubczyk
    • sól, pieprz,
    • curry
    • 1 łyżeczka cytryny

    Przygotowanie:

    Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.





  • Zupa z soczewicy

    Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

    Składniki:

    • 5 średnich marchewek
    • 1 cebula czerwona
    • pół pęczka natki pietruszki
    • 100g dobrego boczku wędzonego
    • szklanka czerwonej soczewicy
    • 1 puszka pomidorów
    • 2 łyżeczki musztardy
    • tymianek
    • kurkuma
    • lubczyk
    • pieprz, sól

    Przygotowanie:
    Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.


  • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

    Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

    Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

    Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

     Składniki:

    • 500 g czerwonej soczewicy
    • 2 nieduże marchewki
    • ½ szklanki wiórek kokosowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypta kurkumy
    • listek laurowy
    • ⅓ łyżeczki gorczycy
    • 1/3 łyżeczki kuminu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ⅓ łyżeczki curry
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • kilka kropel soku z cytryny
    • do posypania pestki dyni

    Przygotowanie:

    Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

    Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

    Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

     

    Smacznego

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.