118 tanie

tanie







  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna – do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) – powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego


  • Babka ziemniaczano-jaglana

    Generalnie, gdy planuję tę babkę, rano gotuję kaszę jaglaną (bez dodatków, te dodaję później) w większej ilości (np. z 2 szklanek kaszy jaglanej). Potem na obiad gotuję ziemniaki, tak żeby zostało jeszcze z 6 średnich sztuk. Nie jest to łatwe w mojej rodzinie, bo mamy rzadko ziemniaki 😉

    Ugniatam ziemniaki i kaszę jaglaną tłuczkiem do ziemniaków, daję dużo natki i/lub koperku, 2-3 łyżki majeranku, jak mi się chce to przesmażam 1 pokrojoną cebulę, czasami dodaję jakieś mięsko (co mam, byle pokrojone w kostkę i nie surowe, czyli np. kawałki indyka z poprzedniego dnia); można dodać podsmażone pieczarki; dodaję łyżeczkę kurkumy (poprawia trawienie), łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżkę soli lub gomasio (gomasio to zmielony sezam + siemię lniane + sól morska).
    NIE dodaję żadnych surowych składników, typu jajko. I tak masa się dobrze klei 🙂

    Całą masę wrzucam na blaszkę (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzam (łyżką, szpachelką, ręką, czym się da ;))

    Tu robię nabiałowy wyjątek: wierzch smaruję gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.

    Piekę do zarumienienia (ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza)

    Babkę można odgrzewać 😉 Więc jest też szybkim sposobem na II śniadanie 🙂 Właśnie taką odgrzaną lubię najbardziej

    Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama 🙂


  • Budyń jaglany z musem owocowym

    Budyń jaglany z musem owocowymBudyń jaglany

    • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

    • suszone daktyle (opcjonalnie) – wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie

       Przepłukaną kaszę wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, nie mieszać.

    Ugotowaną kaszę zmiksować dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby uzyskać konsystencję budyniu/kremu (wg uznania). Można dodać podczas miksowania namoczone daktyle.


  • Bułki na zakwasie

    Pieczywo na naturalnym zakwasie jest odżywcze, pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jak smakuje? Na pewno dla wielu osób przyzwyczajonych do smaku pieczywa drożdżowego, w dodatku z białej mąki może początkowo “specyficznie” smakować, warto jednak spróbować.

    Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Moje pierwsze wypieki na zakwasie  dalekie były od ideału. Metodą prób i błędów uzyskujemy coraz lepsze pieczywo. Jeżeli jest zbyt zbite, należy dodać więcej zakwasu, dosypać trochę mąki pszennej albo dłużej wyrabiać ciasto.

    Zaletą pieczywa na zakwasie jest obecność bakterii fermentacji mlekowej, które bardzo korzystnie wpływają na nasz  układ trawienny. W przeciwieństwie do pieczywa na drożdżach, które powoduje procesy fermentacyjne w jelitach i dobrze znane niektórym z nas  dolegliwości jak: wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.

    Przygotowanie zakwasu:

    Składniki:

    • mąka żytnia typ 2000
    • woda

    • Chrupki migdałowo-owsiane

      Doskonały dodatek do śniadania, jako posypka do owoców lub gotowanych jabłek. Można jeść również jako przekąskę.

       

      Składniki:

      • po pół kubka płatków owsianych i migdałowych
      • 2 łyżki słodu ryżowego

      • Ciasteczka owsiane II

        Składniki:

        • 1 jajko
        • 1 opakowanie otrębów lub płatków owianych
        • 2 łyżki cukru trzcinowego
        • 1 łyżka miodu
        • rodzynki, suszone śliwki
        • można dodać kakao

        Przygotowanie:

        Wszystkie składniki mieszamy, aby stanowiły jednolitą masę, można dodać trochę wody. Wkładamy do piekarnika na 15- 20 min 200 st. C.





      • Congee (zupa ryżowa)

        Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

        Przepis podstawowy na congee

        • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
        • woda

        Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

        Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

        Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

        • Buddyjska zupa ryżowa:

        dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

        Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

        • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

        dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

        Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

        • Migdałowa zupa ryżowa:

        dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

        Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

        • Zupa ryżowa z marchewką:

        dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

        Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

        • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

        dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

        Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

         

        Smacznego


      • Dziecięcy humus

        Pasta z cieciorki (przepis na 10 porcji)

        Doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.

        Składniki:

        • szklanka cieciorki, lub gotowa cieciorka ze słoika
        • pół szklanki sezamu

        • Frittata warzywna

          Składniki:

          • 2 jajka,
          • cebula pokrojona w kostkę,
          • papryka pokrojona w kostkę,
          • pomidor pokrojony w kostkę,
          • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
          • łyżka oliwy,
          • przyprawy wg uznania, np. pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, suszona papryka, kurkuma.

          Przygotowanie:

          Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.


        • Frytki z dyni Hokkaido

          Składniki:

          • 1 mała dynia Hokkaido

          • oliwa z oliwek

          • rozmaryn (opcjonalnie)

          • sól morska, sos sojowy

           Przygotowanie: 

          Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.


        • Gruszki duszone

          Składniki:

          • gruszki
          • cynamon
          • goździki
          • anyż

          Przygotowanie:

          Zagotować niewielką ilość wody, włożyć do niej obrane, podzielone na połówki gruszki, dodać cynamon, goździki i anyż, chwilę pogotować, wyłożyć połówki gruszek na salaterkę, ostudzić i zjeść.


        • Herbatka Imbirówka

          2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

          opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

          Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.


        • Jabłko w wiórkach kokosowych

          Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

          Składniki:

          1. jabłko

          1 jajko

          1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

          wiórki kokosowe

          czekolada gorzka (opcjonalnie)

          Przygotowanie:

          Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.

          Udekoruj czekoladą.

          Smacznego


        • Jajeczka orkiszowe

          Składniki:

          • 150 g masła
          • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
          • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
          • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
          • 50 g zmielonych migdałów
          • 50 g kaszki manny

          Wykonanie:

          Masło i cukier ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką w kształcie jajka, a jeśli nie mamy  to poszukajcie w kuchni jakiś przyrząd, aby od niego wykrawać – ja miałam coś  takiego z Tupperware. Ostatecznie  można zrobić kółeczka i rozciągnąć troszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy jak pisankę według upodobań.

          Smacznego


        • Jajka faszerowane na ciepło i zimno (2 wersje)

          Jajka faszerowane na ciepło

          • 8 jaj
          • kilka pieczarek
          • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
          • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

          • Kanapka z pastą fasolową

            Składniki:

            • pieczywo razowe
            • pół puszki fasoli czerwonej lub białej
            • ząbek czosnku
            • łyżka musztardy
            • pokrojony w kostkę pomidor
            • przyprawy i zioła wg uznania

            Przygotowanie:

            Fasolę z czosnkiem, pomidorami, musztardą, przyprawami i ziołami zmiksować w blenderze. Podawać z pieczywem razowym i warzywami.


          • Kasza jaglana – wersja najszybsza

            • do 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej

            Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

            Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła (oregano, tymianek czy majeranek) – chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.

            Kasza jaglana jest cenna z 2 powodów:

            • jest zasadotwórcza
            • usuwa wilgoć z organizmu

             


          • Kasza jaglana z owocami i imbirem

            do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
            dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

            Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

            Dostaliśmy takiego maila: “Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
            Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D”


          • Kaszka kukurydziana na słodko

            Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

            Składniki:

            • kasza kukurydziana
            • sok z truskawek własnej roboty
            • kawałek gruszki
            • bakalie

            • Kolorowa sałatka z kuskus

              Składniki:

              • 350 g kaszy kuskus
              • 1 szklanka wody
              • 1 duża cukinia
              • 1/2 małego bakłażana
              • 250 g brokułów
              • 1/4 papryki czerwonej
              • 1 mała marchew
              • 1 mała pietruszka
              • mała biała cebula
              • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
              • sól
              • pieprz ziołowy

              Sos do sałatki:

              • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
              • 2 łyżki soku z cytryny
              • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
              • sól
              • pieprz

              Przygotowanie:

              • Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
              • Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
              • Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
              • Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.


            • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

              Coś szybkiego i prostego…

              Kotleciki z kaszy i łososia
              Składniki:

              • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

              • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

              • 1 mała marchewka

              • 3 ząbki czosnku

              • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

              • jajko

              • łyżka zmielonego siemienia lnianego

              • sól morska, pieprz

              Przygotowanie:

              Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

              Smacznego!


            • Kotlety z fasoli adzuki i bakłażana

              Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowi bogate źródło białka, wapnia, żelaza, potasu, niektórych wit. z gr. B i C. Wskazana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie (działa osuszająco i zmniejsza obrzęki), wzmacnia funkcje nerek i odtruwa organizm.

               

              Składniki
              2,5 szkl. ugotowanej fasoli adzuki
              ½ bakłażana
              1 cebula
              4 łyżki płatków zbożowych
              1 łyżka otrąb owsianych
              3 łyżki sezamu
              1 łyżka oliwy extra virgin
              3 ząbki czosnku
              sól morska, pieprz
              łyżka posiekanego koperku


              Przygotowanie:
              Fasolę adzuki moczymy całą noc, wylewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok. 45-50 min). Przeczytaj kilka wskazówek, jak przygotować rośliny strączkowe, aby uniknąć przykrych dolegliwości po ich spożyciu i usunąć zawarte w nich substancje antyodżywcze.
              Bakłażana i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, fasolkę i miksujemy. Wrzucamy rozgniecione płatki owsiane i sezam, koperek, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 – 30 minut.

              Smacznego


            • Kotlety z kalafiora i cieciorki

              Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

              Składniki:

              • 1/2 kalafiora
              • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
              • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
              • 1-2 ząbki czosnku
              • gałka muszkatałowa
              • tymianek (świeży lub suszony)
              • sól kamienna lub morska, pieprz
              • sezam, płatki owsiane – do obtoczenia
              • olej rzepakowy lub słonecznikowy


              Sposób wykonania:

              Przygotowanie ciecierzycy
              Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

              Przygotowanie kotletów
              Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.


            • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

              Składniki na kotlety:

              • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

              • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

              • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

              • cebula

              • 2-3 ząbki czosnku

              • natka pietruszki, koperek

              • sos sojowy

              • kurkuma, rozmaryn, majeranek

              • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

              • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

              • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

              • mąka razowa – do obtoczenia

              Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

              • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

              • kawałek dyni Hokkaido

              • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

              • 2 czerwone cebule

              • 1 ząbek czosnku

              • 1 łyżka oliwy z oliwek

              • świeża bazylia i rozmaryn

              • só morska, pieprz

              Przygotowanie orkiszu

              Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

              Przygotowanie kaszy jaglanej

              Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

              Przygotowanie kotletów

              Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

              Przygotowanie sosu

              Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.


            • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

              Składniki:

              • 1 fenkuł (koper włoski)

              • 2 duże pory

              • kawałek dyni Hokkaido

              • 1,25 l bulionu/wody

              • 125 ml mleczka kokosowego

              • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

              • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

              • 2 łyżki soku z cytryny

              • oliwa z oliwek

              • świeży koperek

              Wykonanie:

              Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

              Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

              Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.


            • Krupnik z fasolą

              Składniki :

              • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
              • 2 marchewki
              • 1 pietruszka
              • kawałek selera
              • 3 cebulki (średnie)
              • 2 średniej wielkości ziemniaki
              • 2 kapelusze grzybów suszonych
              • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
              • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
              • 1 łyżka masła
              • 1 łyżka oleju
              • natka pietruszki do posypania
              • 7 szklanek wody

              Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
              Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.


            • Lekka zupa z marchwi

              Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych – podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

              Składniki:

              • 4-5 marchewek
              • 1 cebula
              • 2 ząbki czosnku
              • kawałek świeżego imbiru
              • kurkuma
              • sos sojowy
              • 2 łyżki masła
              • sok z cytryny


              Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
              Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

              Smacznego


            • Makaron z dynią i rukolą

              Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

              Składniki:

              • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
              • pół kilo dyni
              • kilka suszonych pomidorów
              • 3 łyżki oliwy
              • 2 ząbki czosnku
              • parmezan
              • rucola
              • sól, 
              • pieprz

               Sposób przygotowania:

              Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.

               


            • Makaron z łososiem i parmezanem

              makaron z łososiem i parmezanemSzybkie, łatwe i smaczne danie.

              Składniki:

              • makaron pełnoziarnisty
              • kawałek świeżego łososia bez skóry
              • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
              • pół cebuli
              • parmezan
              • sól morska lub kamienna
              • pieprz czarny lub cytrynowy
              • koperek

              Sposób przygotowania:

              Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Łososia skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy, grillujemy lub gotujemy na parze. Jeżeli nie mamy czasu, łososia podsmażamy na maśle klarowanym. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek. Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, łososia w kawałkach, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy koperkiem i parmezanem.

               

               

                 


              • Mleczko lniane

                Czubatą łyżeczkę siemienia lnianego zalej wrzątkiem do połowy szklanki, odstaw na 1 h, uzupełnij wrzątkiem i wypij. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.