118 tanie start 60

tanie







  • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

    Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

    Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

    Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

     Składniki:

    • 500 g czerwonej soczewicy
    • 2 nieduże marchewki
    • ½ szklanki wiórek kokosowych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 cebula
    • szczypta kurkumy
    • listek laurowy
    • ⅓ łyżeczki gorczycy
    • 1/3 łyżeczki kuminu
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ⅓ łyżeczki curry
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • kilka kropel soku z cytryny
    • do posypania pestki dyni

    Przygotowanie:

    Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

    Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

    Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

     

    Smacznego

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.