118 tanie start 30

tanie







  • Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

    Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

    Składniki (12 sztuk):

    • papier ryżowy
    • pół małego opakowania makaronu ryżowego
    • kilka liści kapusty pekińskiej
    • podwójna pierś z kurczaka
    • marchewka
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
    • 1 łyżeczka miodu
    • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
    • łyżka oliwy
    • sól morska lub kamienna
    • pieprz

    Przygotowanie:


    Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

     





  • Napój jabłkowy

    Zmiksować:

    • 1 szklankę soku jabłkowego bez cukru
    • 1 łyżeczkę pyłku pszczelego
    • 1 łyżeczkę miodu


  • Nektar życia

    • ½ szklanki natki pietruszki i selera
    • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
    • 2 szklanki wrzątku

    Zmiksować wszystkie składniki


  • Ocet jabłkowy

    Składniki:

    • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnej działki, od sąsiada lub kupionych z gospodarstwa ekologicznego)

    • przegotowana woda

    • miód lub cukier trzcinowy nierafinowany

    Jabłka grubo obieramy i skórki wkładamy do słoja, zalewamy chłodną, przegotowaną wodą wymieszaną z miodem/cukrem ( w proporcji 2 łyżki miodu- na szklankę wody), tak, aby przykrywały skórki. Na słój nakładamy gazę i gumkę -recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 tygodni (w celu naturalnej fermentacji jabłek), od czasu do czasu można wymieszać drewnianą łyżką.

    Ocet jest gotowy, kiedy płyn przestanie się pienić. Po tym czasie odcedzamy skórki, a ocet pozostawiamy w słoju do sklarowania, a następnie przelewamy do butelek.

    Ocet powinień być klarowny i mieć słomkowy kolor.

    Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, należy wszystko wylać.

    Jest to naturalny konserwant i ma bezterminowy okres przydatności.


  • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

    Składniki:

    • pół kurczaka świeżego
    • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
    • ziele angielskie (3 kulki)
    • liść laurowy
    • sól
    • pieprz
    • 70 dag ogórka kiszonego
    • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
    • 2-3 ziemniaki

    Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
    W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
    Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


  • Omlet fitness

    Składniki:

    • 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (lub płatków owsianych)
    • 1 łyżki posiekanych migdałów
    • 1 żółtko
    • 4 białka z jajek
    • 3 łyżki wody
    • oliwa z oliwek
    • gruszka

    Przygotowanie:

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać wodę i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć pokrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni. Usmażony omlet przełożyć na talerz i pokroić na wierzch gruszkę.


  • Orzeszki sojowe

    Ta świetna przekąska między posiłkami dostarczy m.in.: pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z gr. B oraz potas, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

    Składniki:

    • szklanka soi (ok. 200g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • przyprawy według uznania (papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, chili, tymianek, oregano, sól)

    Wersja dla dzieci bez przypraw, ewentualnie troszkę soli.

     

    Sposób przygotowania:

    Ziarna soi namoczyć przez noc. Odcedzamy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Układamy jedną warstwą na blasze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st. ok. 30-40 minut. Podczas pieczenia kilka razy mieszamy orzeszki.

     


  • Owsianka – przepis podstawowy

    • 1 część płatków na 2 części wody
    • 1 szklanka suchych płatków to 2 porcje
    • płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu
    • gdy na dworze jest zimno, dodajemy cynamon, anyż, odrobinę imbiru
    • gdy na dworze jest ciepło, dodajemy goździki, anyż, kardamon
    • płatków nie mieszamy


  • Owsianka z owocami

    • do wrzącej wody wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele, pokrojone w kostkę jabłko
    • wsypać płatki owsiane (na 1 część płatków 2 części wody)
    • dodać cynamonu i kardamonu (albo plasterek imbiru), trochę zimnej wody, kilka kropli cytryny i małą szczyptę kurkumy

    Całość gotować na bardzo mały ogniu przez 15-20 minut. Do owsianki (już na talerzu) dodać po łyżce świeżego masła i miodu.

    Zamiast płatków owsianych można użyć płatków: orkiszowych, żytnich i jęczmiennych.

    Więcej wartości odżywczych mają płatki pełnoziarniste niż błyskawiczne, ponieważ te drugie są oczyszczone.

     






  • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

    Składniki:

    ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

    ● ugotowane na twardo jajko

    ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła


  • Pasta z bakłażana i papryki

    pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

     Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 duże czerwone papryki
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku

    • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

      • 2 suszone pomidory

      • 1 mała cebula czerwona


      • Pasztet z soczewicy

        Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
        Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
        Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

        Składniki
        500 g czerwonej soczewicy
        2 marchewki
        1 cebula
        1 ząbek czosnku


      • Pieczone jabłka

        Składniki:

        • jabłka
        • włoskie orzechy
        • miód, rodzynki, cynamon

        Przygotowanie:

        Umyć jabłka (najlepiej antonówki), wydrążyć pestki, nadziać włoskimi orzechami, odrobiną miodu, rodzynkami, posypać cynamonem, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

        Wersja najszybsza: umyte jabłka włożyć do miseczek (każde osobno) i piec, aż pęknie skórka.


      • Prażony słonecznik z sosem sojowym

        Składniki:

        • słonecznik

        • sos sojowy

        Wykonanie:
        Słonecznik uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając. Ziarna mają być lekko złote, uważać, aby nie przypalić. Uprażony, gorący słonecznik wsypać do miski i delikatnie skropić sosem sojowym, wymieszać.  Stosować jako przekąska między posiłkami, posypywać kanapki, kasze, warzywa.


      • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

        Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
        1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
        2. Obrać skórkę i usunąć pestki
        3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
        4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
        5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
        6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
        7. Zjeść


      • Sałatka z jęczmieniem

        Składniki:

        • suszone śliwki, włoskie orzechy
        • sezam, rodzynki, laskowe orzechy
        • ugotowany jęczmień (np. kasza pęczak)
        • grejfrut

        Przygotowanie:

        W niewielkiej ilości wrzątku zagotować suszone śliwki, dodać włoskie orzechy, sezam, rodzynki, zestawić z ognia, dodać gotowany jęczmień, łyżeczkę wody, podzielony na cząstki grejfrut. Wymieszać.


      • Sałatka z marchewki i rodzynek

        Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

        Składniki:

        • 8 średnich marchewek
        • 0,5 szklanki rodzynek
        • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
        • szczypta cynamonu

        Przygotowanie:

         

        Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

        Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


      • Sałatka z selerem i ryżem

        Składniki:

        • orzechy, rodzynki, migdały
        • seler, ryż
        • jogurt naturalny lub oliwa z oliwek + cytryna

        Przygotowanie:

        Do salaterki wsypać orzechy, rodzynki, migdały, dodać starty na grubej tarce seler i ugotowany ryż, wymieszać z jogurtem (lub skropić oliwą i sokiem z cytryny).


      • Sałatka z tuńczyka

        Składniki:

        • puszka tuńczyka
        • pół szklanki brązowego ryżu
        • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
        • puszka kukurydzy
        • papryka pokrojona w kostkę
        • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie lub oregano
        • olej lniany

        Przygotowanie:

        Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.


      • Sałatka ziemiaczana

        Składniki:

        • ziemniaki
        • 2-3 jajka ugotowane na twardo
        • oliwa z oliwek
        • garść drobno pokrojonej cebuli
        • pieprz
        • sól kamiennej
        • tamari lub sos sojowy
        • ogórek kiszony
        • drobno posiekana nać pietruszki
        • tymianek
        • zmielony kminek
        • zielony groszek
        • marchewki

        Przygotowanie:

        Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę. Zmieszać z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo. Dodać oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę. Przyprawić pieprzem i solą, sosem sojowym lub tamari. Do smaku dodać ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę oraz dużo drobno posiekanej natki. Doprawić tymiankiem, zmielonym kminkiem. Dodać zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewkę.


      • Smażone pory z szynką i ryżem

        Składniki:

        • 20 dkg chudej szynki
        • 3 pory
        • szklanka brązowego ryżu
        • łyżeczka klarowanego masła
        • 2 żółtka
        • przyprawy: kurkuma, sól, cząber lub szczypior, pieprz ziołowy, papryka słodka

        Przygotowanie:

        Szynkę ugotować w małej ilości wody. Do gotującej się szynki dodać sól, ziele angielskie, pieprz. Liść laurowy Po wystudzeniu szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić na plasterki, dodać do szynki i podsmażać na sklarowanym maśle. Ryż ugotować i wymieszać z żółtkiem. Dodać do szynki z porem na patelni, przyprawić. Podsmażać do momentu ścięcia się żółtka.


      • Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

        Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

        Zetrzeć na tarce:

        • 250 g marchwi
        • 250 g buraków
        • 250 g korzenia pietruszki
        • 250 g selera
        • drobno pokroić :
        • 250 g pora
        • 250 g białej kapusty

        Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

         

        Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

        Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

        Działanie:

        • uzupełnienie witamin
        • poprawa kondycji
        • wzmocnienie odporności
        • łagodne oczyszczenie organizmu
        • zwiększenie sił witalnych

        Przeznaczony dla osób :

        • wycieńczonych, bez energii
        • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
        • z anemią
        • po operacjach
        • po naświetlaniu
        • po kuracji antybiotykowej


      • Wegetariańska grochówka

        Składniki:

        • ½ szkl. grochu połówkowego
        • 1 marchewka
        • 1 pietruszka
        • 1 ziemniak
        • kawałek selera
        • 1 cebula
        • 2 ząbki czosnku
        • oliwa z oliwek
        • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

        Sposób przyrządzenia:

        Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


      • Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

        Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

         Kasza jaglana:

        • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
        • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
        • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

         Składnik:

        • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
        • 2 jajka
        • cebula pokrojona w kostkę
        • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
        • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
        • 3 ząbki czosnku
        • sól,
        • pieprz,
        • bazylia, tymianek

         Sposób przygotowania:

        Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

        Najlepsza na drugi dzień 🙂


      • Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

        Składniki:
        ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
        ●    1 duża posiekana cebula
        ●    2 pokrojone ząbki czosnku
        ●    2 małe starte cukinie
        ●    4 pokrojone ziemniaki
        ●    1 marchewka
        ●    1.5 wody
        ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

        Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


      • Zupa jesienna z kapustą

        Przygotować:

        • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
        • 3 pokrojone marchewki
        • 1 pokrojoną pietruszkę
        • 5 pokrojonych ziemniaków
        • Pół główki pokrojonej kapusty białej
        • 2 posiekane cebule
        • 1 łyżka oliwy
        • 3 posiekane ząbki czosnku
        • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
        • Szczyptę pieprzu
        • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
        • Szczyptę soli
        • Duży sparzony i pokrojony pomidor
        • Garść siekanej natki pietruszki


        Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


      • Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

        zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

        • 1 marchewka
        • 1 łyżka oliwy
        • 2 ziemniaki
        • kilka różyczek kalafiora
        • imbir – 2cm
        • 1 czosnek
        • kurkuma
        • zioła prowansalskie
        • lubczyk
        • sól, pieprz,
        • curry
        • 1 łyżeczka cytryny

        Przygotowanie:

        Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.





      • Zupa wiejska z lanymi kluskami

        Składniki:

        • Kurczak (porcja rosołowa)
        • Kurkuma
        • Imbir
        • Marchew (2), pietruszka (1), ziemniaki (3)
        • Seler (1/4), por (1/4), cebula (0,5), czosnek (ząbek)
        • Pieprz czarny, ziołowy
        • Sól, sos sojowy
        • Koperek, natka
        • Gorąca woda
        • + lane kluski (jajko, sól, mąka pszenna lub orkiszowa)
        • Opcjonalnie: czosnek

        Do garnka wlewamy zimną wodę, wkładamy porcję rosołową, przyprawiamy kurkumą i imbirem. Gdy woda się zagotuje, wylać wszystko, by pozbyć się toksyn; następnie zalać kurczaka gorącą wodą, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler, por, cebulę i czosnek. Przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym, solą lub sosem sojowym. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać koperek lub natkę pietruszki. Zrobić ciasto na lane kluski (o gęstości ciasta naleśnikowego, generalnie o proporcji na 1 jajko 2 czubate łyżki mąki), lać na gotujacą się zupę. Można jeszcze doprawić czosnkiem – jeśli ktoś lubi


      • Zupa z soczewicy

        Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

        Składniki:

        • 5 średnich marchewek
        • 1 cebula czerwona
        • pół pęczka natki pietruszki
        • 100g dobrego boczku wędzonego
        • szklanka czerwonej soczewicy
        • 1 puszka pomidorów
        • 2 łyżeczki musztardy
        • tymianek
        • kurkuma
        • lubczyk
        • pieprz, sól

        Przygotowanie:
        Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.