115 wegetarianskie

wegetariańskie







  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna – do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) – powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego


  • Babeczki marchewkowo-kokosowe

    Składniki:

    • 2 szkl. marchewki startej na małych oczkach
    • 1 duże jabłko starte na grubych oczkach
    • 2 szkl. mąki orkiszowej razowej
    • ½ szkl. wiórek kokosowych
    • 1 łyżka cynamonu
    • szczypta kardamonu
    • ½ szkl. oleju rzepakowego
    • ¾ szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
    • 3 jajka
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • czekolada  gorzka – do dekoracji

    Wykonanie:

    Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, dodajemy starte jabłko i marchewkę, mieszamy. Łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy. Przekładamy masę do muffinek, pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez ok. 25- 30 minut. Dekorujemy czekolada.

     Smacznego


  • Bananowe bułeczki

    Bogate w błonnik i składniki mineralne, dostarczają energii.

    Składniki:

    • 125g mąki razowej
    • 25g zarodków pszennych lub płatków owsianych
    • 3 łyżeczki miodu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 80ml oleju
    • 75g ziaren słonecznika lub 50g pestek dyni
    • 2 dojrzałe banany

    Przygotowanie:

    Przygotować 6 foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pergaminem. Mąkę, zarodki lub płatki, proszek do pieczenia i pestki wymieszać w misce. Oddzielnie zmiksować jajo i olej. Do masy dodać suche składniki i ucierać na gładko.
    Banany ugnieść widelcem i wymieszać z ciastem. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200st.C 20-30 minut.


  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Bezglutenowy chleb na zakwasie, domowej roboty – przepis nadesłany przez Kasię

    Mam zakwas z mąki kukurydzianej, który przechowuję w lodówce.

    Wyjmuję go dzień lub dwa dni przed pieczeniem. Po wyjęciu z lodówki czekam aż nabierze temperatury pokojowej, dodaję świeżą porcję mąki kukurydzianej, dolewam  wody gazowanej i mieszam – powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. Przed pieczeniem (w przeciągu 1-2 dni) dokarmiam go tak jeszcze kilka razy do wymaganej ilości (u mnie jest to duuuuża gliniana filiżanka).

    Od zakwasu odkładam ok. 2 łyżki i chowam do lodówki na następny chlebek 🙂

    – Pozostałą część zakwasu przekładam do emaliowego garnka.

    – Dodaję ok. 10 łyżek mąki ryżowej i 10 łyżek mąki gryczanej (lub kukurydzianej lub innej bezglutenowej). Czasem korzystam z gotowej mąki, ale przeważnie mielę sama brązowy ryż i kaszę gryczaną niepaloną. (mam młynek żarnowy – można sobie kupić go jako przystawkę do maszynki do mielenia mięsa lub innego robota kuchennego).

    – ok. 0.5l wody gazowanej – żeby wspomóc proces fermentacji można też dodać 1 łyżkę octu jabłkowego (chociaż ja mam “mocny zakwas”) i chleb z octem jest dla mnie za kwaśny.


  • Bezy

    Składniki:

    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 5 łyżeczek cukru nierafinowanego
    • kilka kropli cytryny
    • Przygotowanie:

    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodawać po jednej łyżeczce cukru, a na koniec cytrynę. Układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 120 st  piekarniku  ok. 1h. Najlepiej zostawić lekko uchylony piekarnik, aby bezy bardziej się suszyły niż piekły. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 1-2 h.

      Smacznego


  • Bułki na zakwasie

    Pieczywo na naturalnym zakwasie jest odżywcze, pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jak smakuje? Na pewno dla wielu osób przyzwyczajonych do smaku pieczywa drożdżowego, w dodatku z białej mąki może początkowo “specyficznie” smakować, warto jednak spróbować.

    Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Moje pierwsze wypieki na zakwasie  dalekie były od ideału. Metodą prób i błędów uzyskujemy coraz lepsze pieczywo. Jeżeli jest zbyt zbite, należy dodać więcej zakwasu, dosypać trochę mąki pszennej albo dłużej wyrabiać ciasto.

    Zaletą pieczywa na zakwasie jest obecność bakterii fermentacji mlekowej, które bardzo korzystnie wpływają na nasz  układ trawienny. W przeciwieństwie do pieczywa na drożdżach, które powoduje procesy fermentacyjne w jelitach i dobrze znane niektórym z nas  dolegliwości jak: wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.

    Przygotowanie zakwasu:

    Składniki:

    • mąka żytnia typ 2000
    • woda

    • Chleb naturalnie bezglutenowy, szybki i zawsze się udaje

      Chleb naturalnie bezglutenowy z ziemniakami

      Składniki:

      1) 500 g mąki bezglutenowej, u mnie własna mieszanka:

      -250 g mąki gryczanej niepalonej

      -100 g mąki ryżowej

      -100 g mąki jaglanej (mielę sama kaszę jaglaną)

      -50 g mąki kukurydzianej


    • Chlebek dyniowo-bananowy

      Składniki:

      • 150 g upieczonej/podduszonej dyni

      • 2 szkl. mąki orkiszowej
      • 1 i ½ szkl, płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)

      • Chrupki migdałowo-owsiane

        Doskonały dodatek do śniadania, jako posypka do owoców lub gotowanych jabłek. Można jeść również jako przekąskę.

         

        Składniki:

        • po pół kubka płatków owsianych i migdałowych
        • 2 łyżki słodu ryżowego

        • Ciasteczka korzenne

          Te kruche i aromatyczne ciasteczka idealnie się sprawdzą w jesienno – zimowe dni.
          Przyprawy korzenne w nich zawarte wspaniale nas rozgrzeją, wzmocnią i pobudzą.

          Składniki:

          • 100 g mąki razowej

          • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

          • 70 g cukru nierafinowanego

          • 100 g masła

          • 1 żółtko

          • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)

          • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

          • ½ łyżeczki cynamonu

          • ½ łyżeczki kardamonu

          • ½ łyżeczki mielonych goździków

          • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru

          Przygotowanie:

          Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy według uznania.


        • Ciasteczka owsiane

          Bogate w błonnik regulujący pracę jelit oraz witaminy i minerały, dodają energii na resztę dnia.

          Składniki:

          • 115g masła
          • 85g cukru trzcinowego
          • 1 łyżka płynnego miodu
          • starta skórka i sok z 1 pomarańczy
          • 115g mąki razowej + łyżeczka proszku do pieczenia
          • 115g płatków owsianych
          • 115g suszonych owoców (daktyle, śliwki, morele) drobno pokrojonych
          • 25g posiekanych orzechów włoskich

          Przygotowanie:

          Rozgrzać piekarnik do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, miód, skórkę i sok z pomarańczy podgrzać w garnku na małym ogniu aż masło się stopi, a cukier rozpuści. W dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem, płatki i połowę suszonych owoców, dodać syrop, wymieszać. Na blachę nakładać łyżką placuszki, lekko spłaszczyć (około 1cm grubości). Posypać resztą owoców i orzechami. Piec 15 minut, aż nabiorą złocistego koloru.


        • Ciasteczka owsiane II

          Składniki:

          • 1 jajko
          • 1 opakowanie otrębów lub płatków owianych
          • 2 łyżki cukru trzcinowego
          • 1 łyżka miodu
          • rodzynki, suszone śliwki
          • można dodać kakao

          Przygotowanie:

          Wszystkie składniki mieszamy, aby stanowiły jednolitą masę, można dodać trochę wody. Wkładamy do piekarnika na 15- 20 min 200 st. C.





        • Ciasto marchewkowe

          Słodkie i zdrowe, dostarcza witamin i B-karotenu (przeciwutleniacz), bardzo szybkie w przygotowaniu.

          Składniki:

          • 1 szklanka mąki razowej
          • 2 szklanki startej drobno marchwi
          • łyżeczka proszku do pieczenia
          • łyżeczka cynamonu
          • 1 szklanka cukru trzcinowego
          • 2 łyżki oleju
          • 2 jaja + szczypta soli

          Przygotowanie:

          Jaja miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy olej, ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy suche składniki, na końcu marchew, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 190 st C.


        • Congee (zupa ryżowa)

          Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

          Przepis podstawowy na congee

          • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
          • woda

          Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

          Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

          Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

          • Buddyjska zupa ryżowa:

          dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

          Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

          • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

          dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

          Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

          • Migdałowa zupa ryżowa:

          dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

          Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

          • Zupa ryżowa z marchewką:

          dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

          Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

          • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

          dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

          Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

           

          Smacznego


        • Crumble z owocami

          Niby nic odkrywczego, ot kolejny sposób podania owoców. Ale crumble kusi: szybkością wykonania, łatwością eksperymentowania ze składnikami i gwarancją efektu końcowego. Idealna zdrowa ”pokusa” na chłodne popołudnie.

           Składniki:

          • owoce

          Ostatnie crumble robiłam z jabłek, mogą być też gruszki, wiśnie, śliwki itd.

          Kruszonka:

          • 150 g mąki orkiszowej
          • 100 g zimnego masła, można dać olej roślinny
          • 2 łyżki cukru trzcinowego
          • 4 łyżki płatków owsianych
          • 50 g migdałów posiekanych lub zmielonych

          Sposób wykonania:

          Pokrojone jabłka skropić cytryną, lekko poddusić z łyżką miodu, dodać cynamon, kardamon i imbir. Wymieszać wszystkie składniki kruszonki. Owoce posypać kruszonką i piec w 180 st. przez 20-30 minut.


        • Dziecięcy humus

          Pasta z cieciorki (przepis na 10 porcji)

          Doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.

          Składniki:

          • szklanka cieciorki, lub gotowa cieciorka ze słoika
          • pół szklanki sezamu

          • Frittata warzywna

            Składniki:

            • 2 jajka,
            • cebula pokrojona w kostkę,
            • papryka pokrojona w kostkę,
            • pomidor pokrojony w kostkę,
            • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
            • łyżka oliwy,
            • przyprawy wg uznania, np. pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, suszona papryka, kurkuma.

            Przygotowanie:

            Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.


          • Frytki z dyni Hokkaido

            Składniki:

            • 1 mała dynia Hokkaido

            • oliwa z oliwek

            • rozmaryn (opcjonalnie)

            • sól morska, sos sojowy

             Przygotowanie: 

            Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.


          • Jabłko w wiórkach kokosowych

            Efektowny i bardzo łatwy w wykonaniu deser. Szybki ratunek dla niespodziewanych gości, jak również zdrowa słodycz dla małego łasucha.

            Składniki:

            1. jabłko

            1 jajko

            1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego

            wiórki kokosowe

            czekolada gorzka (opcjonalnie)

            Przygotowanie:

            Na suchej patelni podpraż wiórki kokosowe na złoty kolor,uważając, by się nie przypaliły. Jabłko obierz, pokrój na cztery grube plastry. Z dwóch środkowych wydrąż gniazdo nasienne.Ubij widelcem jajko z łyżeczką cukru. Zanurz w nim każdy plaster jabłka, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Plastry jabłka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 st piekarnika na kilkanaście minut, aż jabłko zmięknie.

            Udekoruj czekoladą.

            Smacznego


          • Jajeczka orkiszowe

            Składniki:

            • 150 g masła
            • 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
            • 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
            • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
            • 50 g zmielonych migdałów
            • 50 g kaszki manny

            Wykonanie:

            Masło i cukier ucieramy, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Tak schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremką w kształcie jajka, a jeśli nie mamy  to poszukajcie w kuchni jakiś przyrząd, aby od niego wykrawać – ja miałam coś  takiego z Tupperware. Ostatecznie  można zrobić kółeczka i rozciągnąć troszkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy jak pisankę według upodobań.

            Smacznego


          • Kanapka z pastą fasolową

            Składniki:

            • pieczywo razowe
            • pół puszki fasoli czerwonej lub białej
            • ząbek czosnku
            • łyżka musztardy
            • pokrojony w kostkę pomidor
            • przyprawy i zioła wg uznania

            Przygotowanie:

            Fasolę z czosnkiem, pomidorami, musztardą, przyprawami i ziołami zmiksować w blenderze. Podawać z pieczywem razowym i warzywami.


          • Kasza jaglana z owocami i imbirem

            do 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej
            dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbiru

            Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut – do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.

            Dostaliśmy takiego maila: “Ja po prostu zakochałam się w tej kaszy jaglanej, mogłabym jeść ją każdego ranka.
            Zaraziłam już tym przepisem mamę i jedną z sióstr, której dzieci bardzo polubiły jaglankę :D”


          • Kaszka kukurydziana na słodko

            Pyszne i pożywne śniadanie dla dziecka, które dostarczy błonnik, witaminy z gr. B i C, B-karoten oraz soli mineralnych m.in. potas, żelazo. Smaczny i zdrowy posiłek dla dzieci uczulonych na gluten.

            Składniki:

            • kasza kukurydziana
            • sok z truskawek własnej roboty
            • kawałek gruszki
            • bakalie

            • Kotlety z fasoli adzuki i bakłażana

              Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowi bogate źródło białka, wapnia, żelaza, potasu, niektórych wit. z gr. B i C. Wskazana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie (działa osuszająco i zmniejsza obrzęki), wzmacnia funkcje nerek i odtruwa organizm.

               

              Składniki
              2,5 szkl. ugotowanej fasoli adzuki
              ½ bakłażana
              1 cebula
              4 łyżki płatków zbożowych
              1 łyżka otrąb owsianych
              3 łyżki sezamu
              1 łyżka oliwy extra virgin
              3 ząbki czosnku
              sól morska, pieprz
              łyżka posiekanego koperku


              Przygotowanie:
              Fasolę adzuki moczymy całą noc, wylewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok. 45-50 min). Przeczytaj kilka wskazówek, jak przygotować rośliny strączkowe, aby uniknąć przykrych dolegliwości po ich spożyciu i usunąć zawarte w nich substancje antyodżywcze.
              Bakłażana i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, fasolkę i miksujemy. Wrzucamy rozgniecione płatki owsiane i sezam, koperek, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 – 30 minut.

              Smacznego


            • Kotlety z kalafiora i cieciorki

              Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

              Składniki:

              • 1/2 kalafiora
              • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
              • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
              • 1-2 ząbki czosnku
              • gałka muszkatałowa
              • tymianek (świeży lub suszony)
              • sól kamienna lub morska, pieprz
              • sezam, płatki owsiane – do obtoczenia
              • olej rzepakowy lub słonecznikowy


              Sposób wykonania:

              Przygotowanie ciecierzycy
              Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

              Przygotowanie kotletów
              Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.


            • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

              Składniki na kotlety:

              • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

              • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

              • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

              • cebula

              • 2-3 ząbki czosnku

              • natka pietruszki, koperek

              • sos sojowy

              • kurkuma, rozmaryn, majeranek

              • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

              • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

              • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

              • mąka razowa – do obtoczenia

              Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

              • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

              • kawałek dyni Hokkaido

              • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

              • 2 czerwone cebule

              • 1 ząbek czosnku

              • 1 łyżka oliwy z oliwek

              • świeża bazylia i rozmaryn

              • só morska, pieprz

              Przygotowanie orkiszu

              Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

              Przygotowanie kaszy jaglanej

              Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

              Przygotowanie kotletów

              Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

              Przygotowanie sosu

              Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.


            • Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

              Składniki:

              • 1 fenkuł (koper włoski)

              • 2 duże pory

              • kawałek dyni Hokkaido

              • 1,25 l bulionu/wody

              • 125 ml mleczka kokosowego

              • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

              • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

              • 2 łyżki soku z cytryny

              • oliwa z oliwek

              • świeży koperek

              Wykonanie:

              Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

              Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

              Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.


            • Krupnik z fasolą

              Składniki :

              • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
              • 2 marchewki
              • 1 pietruszka
              • kawałek selera
              • 3 cebulki (średnie)
              • 2 średniej wielkości ziemniaki
              • 2 kapelusze grzybów suszonych
              • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
              • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
              • 1 łyżka masła
              • 1 łyżka oleju
              • natka pietruszki do posypania
              • 7 szklanek wody

              Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
              Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.


            • Lekka zupa z marchwi

              Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych – podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

              Składniki:

              • 4-5 marchewek
              • 1 cebula
              • 2 ząbki czosnku
              • kawałek świeżego imbiru
              • kurkuma
              • sos sojowy
              • 2 łyżki masła
              • sok z cytryny


              Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
              Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

              Smacznego