115 wegetarianskie start 30

wegetariańskie







  • Makaron z dynią i rukolą

    Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

    Składniki:

    • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
    • pół kilo dyni
    • kilka suszonych pomidorów
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • parmezan
    • rucola
    • sól, 
    • pieprz

     Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.

     


  • Mazurek z suszonymi owocami

    Mazurek z suszonymi owocami

    Składniki:

    Ciasto

    2 szkl. mąki pszennej razowej lub orkiszowej

    100g masła

    szczypta soli

    skórka starta z 1 cytryny (porządnie wyszorowana i wyparzona!)

    ok. ½ szkl. zimnej wody

    jeśli ktoś lubi lekko słodkie ciasto, można trochę dosłodzić


    Masa owocowa

    1 – 1,5 szkl. suszonych owoców np. morele, daktyle, śliwki

    0,5 l wody

    płatki owsiane albo zmielone migdały – (w razie potrzeby) do zagęszczenia

     

    Sposób wykonania:

    Mąkę posiekać z masłem, solą, skórką z cytryny i dodać tyle wody, aby zlepić szybko ciasto. Nie wyrabiać. Ciasto schłodzić w lodówce.

    Owoce suszone sparzyć wrzącą wodą, odsączyć. Następnie gotować w wodzie przez ok. 30 minut, a na końcu (jeśli trzeba) zagęścić płatkami owsianymi albo zmielonymi migdałami.

    Ciasto rozwałkować, umieścić na blaszce, utworzyć brzegi wyłożyć masę owocową, piec w 180 st przez ok. 20-30 minut.

    Można polać czekoladą, udekorować migdałami.


  • Muffinki kukurydziane

    Składniki:

    • 1 szkl. mąki kukurydzianej
    • ¼ szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
    • ½ szkl. cukru trzcinowego
    • ½ szkl. zmielonych migdałów
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli morskiej lub kamiennej
    • 2 jajka
    • 1 szkl. jogurtu naturalnego (wersja dla alergików na mleko krowie: mleko sojowe, owsiane, migdałowe, kozie)
    • 6-8 łyżek oleju rzepakowego

     

    Sposób przygotowania:

    W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.

     


  • Muffinki z czekoladą

    muffinki z czekoladąSkładniki

    • 125 g mąki kukurydzianej

    • 125 g mąki pszennej  typ 450 (polecam jednak mąkę orkiszową albo typ 1850)

    • 125 g cukru trzcinowego (ale spokojnie może być mniej)

    • pokrojona gorzka czekolada (według uznania)

    • ½ łyżeczki sody

    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    • Jajko

    • 125 ml maślanki ( wersja dla alergików: mleko ryżowe,migdałowe,sojowe)

    • 125 ml oleju

     

    Sposób wykonania

    W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.


  • Na Walentynki 3 przepisy

    3 propozycje dla Ukochanego i Ukochanej

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


  • Omlet fitness

    Składniki:

    • 4-3 łyżki musli zbożowego z suszonymi owocami (lub płatków owsianych)
    • 1 łyżki posiekanych migdałów
    • 1 żółtko
    • 4 białka z jajek
    • 3 łyżki wody
    • oliwa z oliwek
    • gruszka

    Przygotowanie:

    Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać wodę i roztrzepać. Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć pokrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni. Usmażony omlet przełożyć na talerz i pokroić na wierzch gruszkę.


  • Owsianka – przepis podstawowy

    • 1 część płatków na 2 części wody
    • 1 szklanka suchych płatków to 2 porcje
    • płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu
    • gdy na dworze jest zimno, dodajemy cynamon, anyż, odrobinę imbiru
    • gdy na dworze jest ciepło, dodajemy goździki, anyż, kardamon
    • płatków nie mieszamy


  • Owsianka z owocami

    • do wrzącej wody wrzucić rodzynki, posiekane daktyle i morele, pokrojone w kostkę jabłko
    • wsypać płatki owsiane (na 1 część płatków 2 części wody)
    • dodać cynamonu i kardamonu (albo plasterek imbiru), trochę zimnej wody, kilka kropli cytryny i małą szczyptę kurkumy

    Całość gotować na bardzo mały ogniu przez 15-20 minut. Do owsianki (już na talerzu) dodać po łyżce świeżego masła i miodu.

    Zamiast płatków owsianych można użyć płatków: orkiszowych, żytnich i jęczmiennych.

    Więcej wartości odżywczych mają płatki pełnoziarniste niż błyskawiczne, ponieważ te drugie są oczyszczone.

     






  • Pączki

    Składniki:
    2,5 szkl. mąki orkiszowej
    1 szkl. mąki pszennej typ 450 (wyjątkowo do pączków biała mąka, wykorzystujcie ją rzadko, najlepiej jako dodatek)
    1 szkl. mleka
    ¼ szkl wody
    50 g masła śmietankowego lub extra
    6 łyżek cukru nierafinowanego
    6 żółtek
    30 g świeżych drożdży
    marmolada, dżem domowej roboty
    olej rzepakowy do smażenia

    Do lekko podgrzanego mleka i wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i masło. Na koniec 3 łyżki mąki i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
    Pozostałe mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od ręki, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Przed rozwałkowaniem jeszcze raz wyrobiamy. Wycinamy koła, nadziewamy marmoladą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Smażymy na głębokim oleju.

    Białka wykorzystujemy do zrobienia bezów


  • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

    Składniki:

    ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

    ● ugotowane na twardo jajko

    ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła


  • Pasta z bakłażana i papryki

    pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

     Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 duże czerwone papryki
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku

    • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

      • 2 suszone pomidory

      • 1 mała cebula czerwona


      • Pasztet jaglano-szpinakowy

        Składniki:

        • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
        • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

        • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

        • 1 jajko

        • 1 łyżka siemienia  lnianego

        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

        • szczypta curry

        • 3 ząbki czosnku

        • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

        • sól morska lub kamienna, pieprz

         

        Przygotowanie:

        1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

        2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

        3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

        4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


        Smacznego


      • Pasztet z soczewicy

        Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
        Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
        Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

        Składniki
        500 g czerwonej soczewicy
        2 marchewki
        1 cebula
        1 ząbek czosnku


      • Pieguski – ciasteczka domowej roboty

        Pomysł ma super chrupiące ciasteczka, przypominające smakiem sklepowe pieguski, ale o niebo lepsze i bez ” ulepszaczy”. Dorzucając do nich różne składniki w zależności od tego, na co ma się ochotę  można tworzyć różne smaki.

        Przepis z książki Jamiego Oliviera.

         

        Przepis na ok. 15 ciasteczek:

        • 125 g miękkiego masła
        • 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego
        • 1 jajko (z wolnego wybiegu)
        • 100 g mąki orkiszowej
        • 25 g płatków owsianych
        • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
        • 1/2 łyżeczki soli

        Dodatki: gorzka czekolada / bakalie / skórka z cytryny

        Wykonanie:

        Masło z cukrem utrzeć, dodać jajko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki owsiane i  sól, wszystko zmiksować. Dorzucić według gustu: 50 g pokrojonej gorzkiej czekolady / 50 g suszonych owoców / 50 g posiekanych orzechów i dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki przełożyć ciasto na folię spożywczą, uformować wałek o średnicy ok. 7 cm. Włożyć ciasto do zamrażarki na ok. 30 minut. Wyjąć schłodzone ciasto i pokoić na 1-centymetrowe plastry. Piec w nagrzanym piekarniku 190 st przez 8 – 10 minut, aż brzegi ciasteczek będą mocno przypieczone.

        Można zrobić podwójną ilość, podzielić na więcej porcji i trzymać w zamrażarniku. A gdy najdzie nas ochota albo pojawią się niespodziewani goście, wyciągnąć z zamrażarnika, pozostawić na ok. 15 minut, aby lepiej się kroiło i upiec.

         

        Smacznego


      • Piernik Benedyktynów

        Składniki:

        ¼ l miodu

        100 g cukru nierafinowanego

        ½ kg mąki (pół na pół) orkiszowej typ 1850 i pszennej typ 1850

        ½ szkl. wody

        4 jajka

        1-2 łyżki przypraw korzennych (najlepiej własnej roboty)

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

        ½ łyżeczki sody

        łyżka oliwy

        bakalie (pokrojone suszone figi, śliwki, migdały, orzechy itp.)

         

        Wykonanie:

        Zagotować cukier z wodą, miodem i przyprawami korzennymi. Lekko ostudzoną masę wymieszać dokładnie z mąką. Gdy przestygnie, dodać jajka rozmieszane z sodą, wsypać proszek do pieczenia i wlać oliwę. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką na gładką masę i dodać bakalie wymieszane z odrobiną mąki.

        Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i obsypanej mąką. Piec ok. 1h  w temp. 160 st.

        Po ostygnięciu można polać czekoladą.

        Piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, jest wtedy smaczniejszy.

         

         

         

         

         

         

         

         

        Smacznego


      • Piernik z dyni

         Składniki:

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej

        • 3 szkl. startej dyni (na drobnych oczkach)

        • 1 szkl. miodu

        • po ¼  szkl. melasy i słodu

        • ¾ szkl.oleju/oliwy

        • 2 jajka

        • 1 torebka proszku do pieczenia (ok. 17g)

        • 1 ½  łyżki przyprawy do pierników (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)

        • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

        • ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów

        • ⅓ szkl. uprażonych ziaren słonecznika i dyni

        Wykonanie:

        Do przesianej mąki dodać suche składniki czyli przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i bakalie, wymieszać. Następnie startą dynię, miód, słód i melasę oraz oliwę/olej i żółtka. Białka ubić i dodać na sam koniec, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

        Pozostawić na ok. 15 minut, po tym czasie masę przelać do wysmarowanej olejem prostokątnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 1h.

        Po ostygnięciu można polać gorzką czekoladą.

         Polecam wykonać własną przyprawę do pierników:

        • 3 łyżki mielonego cynamonu
        • 1 łyżka zmielonych goździków
        • 1 łyżka kardamonu
        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, kolendry, anyżu, ziela angielskiego (jeśli lubicie)


      • Placuszki z dyni – na słodko

        Dynia to królowa jesieni, jak tu nie wyczarować czegoś pysznego z tego cudeńka….

        Dobrodziejstwa z dyni płynące: bogactwo błonnika, białka, witamin z gr. B, A, PP, C oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

        placki z dyni

        Składniki:

        • 2 szkl. rozgotowanej dyni
        • 2 jajka
        • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
        • ½ l kefiru
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • 2 kwaśne jabłka
        • 2 łyżki cukru trzcinowego
        • 1 łyżeczka cynamonu

        Wykonanie:
        Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować na małym ogniu lub upiec w kawałkach w piekarniku, obrać ze skórki i zmiksować.
        Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z dynią i usmażyć w formie placków.
        Podawać z dżemem, najlepiej własnej roboty.

        Smacznego

         


      • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

        Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
        1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
        2. Obrać skórkę i usunąć pestki
        3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
        4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
        5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
        6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
        7. Zjeść


      • Przepis na chleb na zakwasie

        chleb na zakwasie

        Zachęcam do własnego wyrobu chleba, to proste i mało pracochłonne. Zapachu pieczonego chleba nie kupi się w żadnym sklepie… A i smak jest zupełnie inny niż chlebów pieczonych przemysłowo 🙂

        Proporcje na 2 keksówki długości ok. 30 cm.

        1. Wyjąć zakwas z lodówki, wlać do niego szklankę ciepłej, przegotowanej wody, wymieszać. Wlać do miski.

        2. Sałatka z marchewki i rodzynek

          Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

          Składniki:

          • 8 średnich marchewek
          • 0,5 szklanki rodzynek
          • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
          • szczypta cynamonu

          Przygotowanie:

           

          Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

          Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


        3. Sałatka z selerem i ryżem

          Składniki:

          • orzechy, rodzynki, migdały
          • seler, ryż
          • jogurt naturalny lub oliwa z oliwek + cytryna

          Przygotowanie:

          Do salaterki wsypać orzechy, rodzynki, migdały, dodać starty na grubej tarce seler i ugotowany ryż, wymieszać z jogurtem (lub skropić oliwą i sokiem z cytryny).


        4. Sałatka z selerów z brokułem

          Składniki:

          • orzechy laskowe, rodzynki, sezam, olej
          • seler, brokuł
          • sól, jogurt naturalny
          • kiszony ogórek

          Przygotowanie:

          Do salaterki wsypać orzechy, sparzone rodzynki, sezam, olej. Utrzeć na drobnej tarce seler, pokroić brokuł, dodać do sałatki. Wymieszać i posolić. Dodać kilka łyżeczek jogurtu, drobno pokrojony kiszony ogórek i wymieszać.


        5. Sałatka ziemiaczana

          Składniki:

          • ziemniaki
          • 2-3 jajka ugotowane na twardo
          • oliwa z oliwek
          • garść drobno pokrojonej cebuli
          • pieprz
          • sól kamiennej
          • tamari lub sos sojowy
          • ogórek kiszony
          • drobno posiekana nać pietruszki
          • tymianek
          • zmielony kminek
          • zielony groszek
          • marchewki

          Przygotowanie:

          Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę. Zmieszać z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo. Dodać oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę. Przyprawić pieprzem i solą, sosem sojowym lub tamari. Do smaku dodać ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę oraz dużo drobno posiekanej natki. Doprawić tymiankiem, zmielonym kminkiem. Dodać zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewkę.


        6. Sezamowe inspiracje, czyli ciasteczka sezamowe

          Coś dla smakoszy sezamu… Nie za słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka sezamowe

          Składniki:

          1 szkl. mąki orkiszowej

          1 szkl. mąki kukurydzianej

          3 łyżki płatków zbożowych

          12 dag masła

          5 łyżek miodu

          1 łyżka pasty sezamowej Tahini (można pominąć)

          10 dag sezamu

          1-2 łyżki mleka sezamowego  albo zimnej wody..

           

          Polecam zrobić własne mleko sezamowe: ½ szkl. sezamu

          1 szkl. ciepłej wody

          szczypta soli morskiej

          Sezam namoczyć na noc, odsączyć i odlać wodę. Zmiksować nasiona z ciepłą wodą, solą morską i gotowe. Można stosować w takiej postaci albo odsączyć, a powstałą pastę przyprawić według upodobań i podawać z chlebem albo wykorzystać do wypieku np.ciastek.

          Ciasteczka sezamowe

          W misce wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam, pastę sezamową i miód. Dodać mleko albo wodę, tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję (jeśli dodajemy pastę z tahini i płynny miód to 1 łyżka płynu wystarczy), nie wyrabiać. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1,5 h. Po wyjęciu lekko rozwałkować (albo ręką spłaszczyć) na posypanej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 st przez 20 minut.


          Smacznego


        7. Talary orzechowe

          Składniki:

          • 200 g mąki pszennej z pełnego ziarna
          • 50-100 g bułki tartej
          • 1/2 łyżeczki kawy naturalnej
          • nieco miodu lub syropu klonowego do smaku
          • 1 jajko
          • 100 g prażonych orzeszków
          • 100 g zimnego, świeżego masła
          • cynamon
          • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
          • szczyptę gałki muszkatołowej
          • szczyptę soli kamiennej

          Przygotowanie:

          Składniki te dobrze wymieszać i zagnieść ciasto. Toczyć wałki o średnicy 3 cm i odstawić na noc do chłodnego miejsca. Następnie ostrym nożem pociąć na cienkie krążki i piec na blasze do zarumienienia. Rozgrzać w garnku gorzką czekoladę i do połowy zanurzać w niej upieczone talarki, odkładać na folię do ostudzenia.


        8. Tarta cytrynowa

          Składniki:

          • 25 dkg mąki razowej lub graham
          • 15 dkg masła
          • 2 żółtka
          • 1 łyżeczka trąb pszennych
          • 200g cukru trzcinowego
          • 5 szt duże cytryny
          • wg uznania płatki migdałowe

          Przygotowanie:

          Zagnieść ciasto z mąki, błonnika, cukru, masła i żółtek. Schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyłożyć ciasto do formy na tartę, piec 10-12 minut. Wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia. Ze szklanki cukru i 1/4 szklanki wody ugotuj syrop. Cytryny sparz, osusz i pokrój na cienkie plasterki. Wrzucaj je partiami do wrzącego syropu i gotuj 2 minuty na małym ogniu. Odcedzi. Ułóż plasterki cytryn na cieście, posyp cukrem i wstaw do gorącego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu posyp płatkami migdałowymi.


        9. Tort marchewkowy

          Działanie: odżywcze, lekko rozgrzewające, wzmacniające. Świetny niedzielny deser.

          Składniki:

          • 250g marchwi startej na drobnej tarce
          • 6 jajek
          • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
          • 150g masy marcepanowej
          • kilka goździków
          • odrobina pokrojonego imbiru
          • szczypta soli
          • 2 łyżki soku z cytryny
          • szczypta kakao
          • 150g drobno pokrojonych orzechów
          • 150g zmielonych migdałów

          Przygotowanie:

          Marchewkę wymieszać z 6 żółtkami. Następnie dodać cukier, masę marcepanową, goździki, imbir, sól, cytrynę, kakao, orzechy i migdały, dokładnie wymieszać. Ubite białka powoli dodawać do ciasta. Gdy ciasto będzie za suche, dodać trochę zimnej wody. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około godziny w temperaturze 200ºC.


        10. Wegetariańska grochówka

          Składniki:

          • ½ szkl. grochu połówkowego
          • 1 marchewka
          • 1 pietruszka
          • 1 ziemniak
          • kawałek selera
          • 1 cebula
          • 2 ząbki czosnku
          • oliwa z oliwek
          • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

          Sposób przyrządzenia:

          Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


        11. Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

          Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

           Kasza jaglana:

          • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
          • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
          • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

           Składnik:

          • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
          • 2 jajka
          • cebula pokrojona w kostkę
          • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
          • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
          • 3 ząbki czosnku
          • sól,
          • pieprz,
          • bazylia, tymianek

           Sposób przygotowania:

          Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

          Najlepsza na drugi dzień 🙂

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.