114 bez nabialu start 30

bez nabiału







  • Napój jabłkowy

    Zmiksować:

    • 1 szklankę soku jabłkowego bez cukru
    • 1 łyżeczkę pyłku pszczelego
    • 1 łyżeczkę miodu


  • Nektar życia

    • ½ szklanki natki pietruszki i selera
    • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
    • 2 szklanki wrzątku

    Zmiksować wszystkie składniki


  • Ocet jabłkowy

    Składniki:

    • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnej działki, od sąsiada lub kupionych z gospodarstwa ekologicznego)

    • przegotowana woda

    • miód lub cukier trzcinowy nierafinowany

    Jabłka grubo obieramy i skórki wkładamy do słoja, zalewamy chłodną, przegotowaną wodą wymieszaną z miodem/cukrem ( w proporcji 2 łyżki miodu- na szklankę wody), tak, aby przykrywały skórki. Na słój nakładamy gazę i gumkę -recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 tygodni (w celu naturalnej fermentacji jabłek), od czasu do czasu można wymieszać drewnianą łyżką.

    Ocet jest gotowy, kiedy płyn przestanie się pienić. Po tym czasie odcedzamy skórki, a ocet pozostawiamy w słoju do sklarowania, a następnie przelewamy do butelek.

    Ocet powinień być klarowny i mieć słomkowy kolor.

    Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, należy wszystko wylać.

    Jest to naturalny konserwant i ma bezterminowy okres przydatności.


  • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

    Składniki:

    • pół kurczaka świeżego
    • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
    • ziele angielskie (3 kulki)
    • liść laurowy
    • sól
    • pieprz
    • 70 dag ogórka kiszonego
    • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
    • 2-3 ziemniaki

    Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
    W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
    Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


  • Orzeszki sojowe

    Ta świetna przekąska między posiłkami dostarczy m.in.: pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z gr. B oraz potas, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

    Składniki:

    • szklanka soi (ok. 200g)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • przyprawy według uznania (papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, chili, tymianek, oregano, sól)

    Wersja dla dzieci bez przypraw, ewentualnie troszkę soli.

     

    Sposób przygotowania:

    Ziarna soi namoczyć przez noc. Odcedzamy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Układamy jedną warstwą na blasze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st. ok. 30-40 minut. Podczas pieczenia kilka razy mieszamy orzeszki.

     


  • Pasta z bakłażana i papryki

    pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

     Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 duże czerwone papryki
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku

    • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

      • 2 suszone pomidory

      • 1 mała cebula czerwona


      • Pasztet jaglano-szpinakowy

        Składniki:

        • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
        • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

        • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

        • 1 jajko

        • 1 łyżka siemienia  lnianego

        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

        • szczypta curry

        • 3 ząbki czosnku

        • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

        • sól morska lub kamienna, pieprz

         

        Przygotowanie:

        1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

        2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

        3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

        4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


        Smacznego


      • Pieczone jabłka

        Składniki:

        • jabłka
        • włoskie orzechy
        • miód, rodzynki, cynamon

        Przygotowanie:

        Umyć jabłka (najlepiej antonówki), wydrążyć pestki, nadziać włoskimi orzechami, odrobiną miodu, rodzynkami, posypać cynamonem, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

        Wersja najszybsza: umyte jabłka włożyć do miseczek (każde osobno) i piec, aż pęknie skórka.


      • Piernik Benedyktynów

        Składniki:

        ¼ l miodu

        100 g cukru nierafinowanego

        ½ kg mąki (pół na pół) orkiszowej typ 1850 i pszennej typ 1850

        ½ szkl. wody

        4 jajka

        1-2 łyżki przypraw korzennych (najlepiej własnej roboty)

        1 łyżeczka proszku do pieczenia

        ½ łyżeczki sody

        łyżka oliwy

        bakalie (pokrojone suszone figi, śliwki, migdały, orzechy itp.)

         

        Wykonanie:

        Zagotować cukier z wodą, miodem i przyprawami korzennymi. Lekko ostudzoną masę wymieszać dokładnie z mąką. Gdy przestygnie, dodać jajka rozmieszane z sodą, wsypać proszek do pieczenia i wlać oliwę. Wyrobić ciasto drewnianą łyżką na gładką masę i dodać bakalie wymieszane z odrobiną mąki.

        Przełożyć do wysmarowanej masłem blaszki i obsypanej mąką. Piec ok. 1h  w temp. 160 st.

        Po ostygnięciu można polać czekoladą.

        Piernik najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, jest wtedy smaczniejszy.

         

         

         

         

         

         

         

         

        Smacznego


      • Piernik z dyni

         Składniki:

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej

        • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej

        • 3 szkl. startej dyni (na drobnych oczkach)

        • 1 szkl. miodu

        • po ¼  szkl. melasy i słodu

        • ¾ szkl.oleju/oliwy

        • 2 jajka

        • 1 torebka proszku do pieczenia (ok. 17g)

        • 1 ½  łyżki przyprawy do pierników (najlepiej własnej roboty, przepis poniżej)

        • ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

        • ½ szkl. posiekanych orzechów i migdałów

        • ⅓ szkl. uprażonych ziaren słonecznika i dyni

        Wykonanie:

        Do przesianej mąki dodać suche składniki czyli przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i bakalie, wymieszać. Następnie startą dynię, miód, słód i melasę oraz oliwę/olej i żółtka. Białka ubić i dodać na sam koniec, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

        Pozostawić na ok. 15 minut, po tym czasie masę przelać do wysmarowanej olejem prostokątnej blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 1h.

        Po ostygnięciu można polać gorzką czekoladą.

         Polecam wykonać własną przyprawę do pierników:

        • 3 łyżki mielonego cynamonu
        • 1 łyżka zmielonych goździków
        • 1 łyżka kardamonu
        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, kolendry, anyżu, ziela angielskiego (jeśli lubicie)


      • Prażony słonecznik z sosem sojowym

        Składniki:

        • słonecznik

        • sos sojowy

        Wykonanie:
        Słonecznik uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając. Ziarna mają być lekko złote, uważać, aby nie przypalić. Uprażony, gorący słonecznik wsypać do miski i delikatnie skropić sosem sojowym, wymieszać.  Stosować jako przekąska między posiłkami, posypywać kanapki, kasze, warzywa.


      • Przekąska z wędzonym łososiem i pomidorem

        Składniki:

        • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
        • kawałek łososia,
        • 2 plasterki pomidora,

        • Przepis na chleb na zakwasie

          chleb na zakwasie

          Zachęcam do własnego wyrobu chleba, to proste i mało pracochłonne. Zapachu pieczonego chleba nie kupi się w żadnym sklepie… A i smak jest zupełnie inny niż chlebów pieczonych przemysłowo 🙂

          Proporcje na 2 keksówki długości ok. 30 cm.

          1. Wyjąć zakwas z lodówki, wlać do niego szklankę ciepłej, przegotowanej wody, wymieszać. Wlać do miski.

          2. Sałatka z jęczmieniem

            Składniki:

            • suszone śliwki, włoskie orzechy
            • sezam, rodzynki, laskowe orzechy
            • ugotowany jęczmień (np. kasza pęczak)
            • grejfrut

            Przygotowanie:

            W niewielkiej ilości wrzątku zagotować suszone śliwki, dodać włoskie orzechy, sezam, rodzynki, zestawić z ognia, dodać gotowany jęczmień, łyżeczkę wody, podzielony na cząstki grejfrut. Wymieszać.


          3. Sałatka z marchewki i rodzynek

            Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

            Składniki:

            • 8 średnich marchewek
            • 0,5 szklanki rodzynek
            • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
            • szczypta cynamonu

            Przygotowanie:

             

            Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

            Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


          4. Sałatka z tuńczyka

            Składniki:

            • puszka tuńczyka
            • pół szklanki brązowego ryżu
            • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
            • puszka kukurydzy
            • papryka pokrojona w kostkę
            • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie lub oregano
            • olej lniany

            Przygotowanie:

            Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.


          5. Sałatka ziemiaczana

            Składniki:

            • ziemniaki
            • 2-3 jajka ugotowane na twardo
            • oliwa z oliwek
            • garść drobno pokrojonej cebuli
            • pieprz
            • sól kamiennej
            • tamari lub sos sojowy
            • ogórek kiszony
            • drobno posiekana nać pietruszki
            • tymianek
            • zmielony kminek
            • zielony groszek
            • marchewki

            Przygotowanie:

            Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę. Zmieszać z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo. Dodać oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę. Przyprawić pieprzem i solą, sosem sojowym lub tamari. Do smaku dodać ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę oraz dużo drobno posiekanej natki. Doprawić tymiankiem, zmielonym kminkiem. Dodać zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewkę.


          6. Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

            Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

            Zetrzeć na tarce:

            • 250 g marchwi
            • 250 g buraków
            • 250 g korzenia pietruszki
            • 250 g selera
            • drobno pokroić :
            • 250 g pora
            • 250 g białej kapusty

            Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

             

            Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

            Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

            Działanie:

            • uzupełnienie witamin
            • poprawa kondycji
            • wzmocnienie odporności
            • łagodne oczyszczenie organizmu
            • zwiększenie sił witalnych

            Przeznaczony dla osób :

            • wycieńczonych, bez energii
            • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
            • z anemią
            • po operacjach
            • po naświetlaniu
            • po kuracji antybiotykowej


          7. Szybka zupa meksykańska z mięsem

            Składniki:

            • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
            • sól, pieprz
            • 2 marchewki
            • 1 pietruszka
            • kawałek selera
            • puszka kukurydzy konserwowej
            • puszka groszku konserwowego
            • puszka czerwonej fasoli
            • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

            Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
            Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


          8. Tort marchewkowy

            Działanie: odżywcze, lekko rozgrzewające, wzmacniające. Świetny niedzielny deser.

            Składniki:

            • 250g marchwi startej na drobnej tarce
            • 6 jajek
            • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
            • 150g masy marcepanowej
            • kilka goździków
            • odrobina pokrojonego imbiru
            • szczypta soli
            • 2 łyżki soku z cytryny
            • szczypta kakao
            • 150g drobno pokrojonych orzechów
            • 150g zmielonych migdałów

            Przygotowanie:

            Marchewkę wymieszać z 6 żółtkami. Następnie dodać cukier, masę marcepanową, goździki, imbir, sól, cytrynę, kakao, orzechy i migdały, dokładnie wymieszać. Ubite białka powoli dodawać do ciasta. Gdy ciasto będzie za suche, dodać trochę zimnej wody. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy i piec około godziny w temperaturze 200ºC.


          9. Trufle z ugotowanej fasoli

            Odważne połączenie czekolady z fasolą, ale jaki efekt. Pyszna, energetyczna i zdrowa słodycz (bogate źródło: białka, witamin z gr. B, A, C, magnezu, potasu, wapnia i fosforu) – zadowoli każdego maluszka.

            Składniki:

            • szklanka ugotowanej białej fasoli,
            • tabliczka gorzkiej czekolady,
            • 2-3 łyżki miodu,
            • łyżka karobu  lub kakao,
            • garść posiekanych  migdałów lub orzechów.

            Do dekoracji: zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao

            Sposób wykonania:
            Jeszcze gorącą fasolę miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i pozostałe składniki. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy według upodobań.



          10. Wegetariańska grochówka

            Składniki:

            • ½ szkl. grochu połówkowego
            • 1 marchewka
            • 1 pietruszka
            • 1 ziemniak
            • kawałek selera
            • 1 cebula
            • 2 ząbki czosnku
            • oliwa z oliwek
            • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

            Sposób przyrządzenia:

            Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


          11. Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

            Składniki:
            ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
            ●    1 duża posiekana cebula
            ●    2 pokrojone ząbki czosnku
            ●    2 małe starte cukinie
            ●    4 pokrojone ziemniaki
            ●    1 marchewka
            ●    1.5 wody
            ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

            Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


          12. Zupa jesienna z kapustą

            Przygotować:

            • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
            • 3 pokrojone marchewki
            • 1 pokrojoną pietruszkę
            • 5 pokrojonych ziemniaków
            • Pół główki pokrojonej kapusty białej
            • 2 posiekane cebule
            • 1 łyżka oliwy
            • 3 posiekane ząbki czosnku
            • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
            • Szczyptę pieprzu
            • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
            • Szczyptę soli
            • Duży sparzony i pokrojony pomidor
            • Garść siekanej natki pietruszki


            Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


          13. Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

            zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

            • 1 marchewka
            • 1 łyżka oliwy
            • 2 ziemniaki
            • kilka różyczek kalafiora
            • imbir – 2cm
            • 1 czosnek
            • kurkuma
            • zioła prowansalskie
            • lubczyk
            • sól, pieprz,
            • curry
            • 1 łyżeczka cytryny

            Przygotowanie:

            Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.





          14. Zupa z soczewicy

            Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

            Składniki:

            • 5 średnich marchewek
            • 1 cebula czerwona
            • pół pęczka natki pietruszki
            • 100g dobrego boczku wędzonego
            • szklanka czerwonej soczewicy
            • 1 puszka pomidorów
            • 2 łyżeczki musztardy
            • tymianek
            • kurkuma
            • lubczyk
            • pieprz, sól

            Przygotowanie:
            Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.


          15. Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

            Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

            Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

            Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

            Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

             Składniki:

            • 500 g czerwonej soczewicy
            • 2 nieduże marchewki
            • ½ szklanki wiórek kokosowych
            • 2 ząbki czosnku
            • 1 cebula
            • szczypta kurkumy
            • listek laurowy
            • ⅓ łyżeczki gorczycy
            • 1/3 łyżeczki kuminu
            • ½ łyżeczki imbiru
            • ⅓ łyżeczki curry
            • sól morska, pieprz cytrynowy
            • kilka kropel soku z cytryny
            • do posypania pestki dyni

            Przygotowanie:

            Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

            Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

            Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

             

            Smacznego


          16. „Mleczko” sezamowo – słonecznikowe

            • ¼ szklanki sezamu
            • ¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika
            • wg uznania: kilka daktyli, moreli, fig
            • łyżeczka miodu lub pyłku pszczelego

            Sezam i słonecznik namocz przez noc w wodzie.

            Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (użyj tej samej wody, w której moczyły się nasiona)

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.