113 ogorkowa po litewsku z peczakiem

Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

Składniki:

  • pół kurczaka świeżego
  • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 70dag ogórka kwaszonego
  • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
  • 2-3 ziemniaki


Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
W tym czasie trzemy ogórka kwaszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę z wodą i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kwaszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Na końcu próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Zaciągamy jedną łyżką mąki z wodą dodajemy do zupy. Lekko zagotowujemy. Odstawiamy pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.