113 bez orzechow

bez orzechów







  • Aromatyczna soczewica z suszonymi pomidorami

    Składniki:

    • 400g soczewicy (brązowa, czerwona lub inna – do wyboru)
    • dwie cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • świeży imbir
    • kilka sztuk suszonych pomidorów
    • 1-2  łyżki octu balsamicznego
    • natka pietruszki
    • bazylia
    • sól morska, pieprz cytrynowy
    • oliwa lub masło klarowane

    Wykonanie:

    Soczewicę namoczyć w wodzie np. zostawić na całą noc, nie jest to “zabieg” konieczny, ale ułatwia trawienie. Następnie odsączyć, zalać wodą i gotować do miękkości (ok. 20 minut) – powinna mieć gęstą konsystencję, w razie potrzeby nadmiar wody odlać.

    Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną cebulę i dusić na małym ogniu przez 3-4 minuty, dodać ocet balsamiczny i dusić przez kolejne 5 minut.

    Do ugotowanej soczewicy dodać czosnek, imbir, cebulkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Na koniec udekorować suszonymi pomidorami.

    Polecam do tego dania ser gorgonzola albo lazur.

    Moja wersja na dziś z kluseczkami

    Smacznego


  • Babka ziemniaczano-jaglana

    Generalnie, gdy planuję tę babkę, rano gotuję kaszę jaglaną (bez dodatków, te dodaję później) w większej ilości (np. z 2 szklanek kaszy jaglanej). Potem na obiad gotuję ziemniaki, tak żeby zostało jeszcze z 6 średnich sztuk. Nie jest to łatwe w mojej rodzinie, bo mamy rzadko ziemniaki 😉

    Ugniatam ziemniaki i kaszę jaglaną tłuczkiem do ziemniaków, daję dużo natki i/lub koperku, 2-3 łyżki majeranku, jak mi się chce to przesmażam 1 pokrojoną cebulę, czasami dodaję jakieś mięsko (co mam, byle pokrojone w kostkę i nie surowe, czyli np. kawałki indyka z poprzedniego dnia); można dodać podsmażone pieczarki; dodaję łyżeczkę kurkumy (poprawia trawienie), łyżeczkę pieprzu ziołowego, łyżkę soli lub gomasio (gomasio to zmielony sezam + siemię lniane + sól morska).
    NIE dodaję żadnych surowych składników, typu jajko. I tak masa się dobrze klei 🙂

    Całą masę wrzucam na blaszkę (okrągłą lub prostokątną, taką by babka miała ok. 4-5 cm wysokości, nie więcej) i wygładzam (łyżką, szpachelką, ręką, czym się da ;))

    Tu robię nabiałowy wyjątek: wierzch smaruję gęstą śmietaną, dzięki czemu babka ma piękną złocistą skórkę po upieczeniu.

    Piekę do zarumienienia (ok. pół godziny w 180 stopniach Celsjusza)

    Babkę można odgrzewać 😉 Więc jest też szybkim sposobem na II śniadanie 🙂 Właśnie taką odgrzaną lubię najbardziej

    Do babki pasuje sos pieczarkowy, pomidorowy lub po prostu sama 🙂


  • Bananowe bułeczki

    Bogate w błonnik i składniki mineralne, dostarczają energii.

    Składniki:

    • 125g mąki razowej
    • 25g zarodków pszennych lub płatków owsianych
    • 3 łyżeczki miodu
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 80ml oleju
    • 75g ziaren słonecznika lub 50g pestek dyni
    • 2 dojrzałe banany

    Przygotowanie:

    Przygotować 6 foremek do babeczek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych pergaminem. Mąkę, zarodki lub płatki, proszek do pieczenia i pestki wymieszać w misce. Oddzielnie zmiksować jajo i olej. Do masy dodać suche składniki i ucierać na gładko.
    Banany ugnieść widelcem i wymieszać z ciastem. Foremki napełnić do 2/3 wysokości. Piec w 200st.C 20-30 minut.


  • Barszcz ukraiński z cielęciną oraz fasolą perłową

    Składniki:

    • 30 dag cielęciny
    • 1 łyżka oliwy
    • 2 małe marchewki
    • 1 cebula
    • Por (tylko biała część)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3 buraki
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy.
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cielęcinę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, cebulę, por, pietruszkę oraz seler. Wszystko dusimy na małym ogniu.
    Wrzucamy do garnka, w którym powinny gotować się buraki wraz z suszonymi grzybami.
    Do gotującej się zupy rzucamy fasolę, która w osolonej wodzie winna się gotować około godziny przed przygotowaniem zupy.
    Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz butelkę koncentratu buraczanego (opcjonalnie).
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański

    Składniki:

    • 2 marchewki
    • 1 cebula
    • 1 łyżka oliwy
    • Por (kawałek)
    • Pietruszka, seler
    • Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
    • Kilka suszonych grzybów
    • 3-4 buraki
    • ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 3 łyżki kaszy jaglanej
    • Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny

    Sposób przyrządzenia:

    Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
    Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalewamy 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodajemy całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
    Po pół-godzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
    Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!


  • Bezy

    Składniki:

    • 6 białek
    • szczypta soli
    • 5 łyżeczek cukru nierafinowanego
    • kilka kropli cytryny
    • Przygotowanie:

    • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,następnie dodawać po jednej łyżeczce cukru, a na koniec cytrynę. Układać łyżką lub rękawem cukierniczym na blachę do pieczenia i piec w nagrzanym do 120 st  piekarniku  ok. 1h. Najlepiej zostawić lekko uchylony piekarnik, aby bezy bardziej się suszyły niż piekły. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 1-2 h.

      Smacznego


  • Burgery z indyka ze szpinakiem

    Składniki:

    • 400-500 piersi z indyka
    • 300g szpinaku
    • 1 cebula średniej wielkości, posiekana
    • 2 łyżki zielonej pietruszki
    • 1 łyżeczka sosu chili (ważne, żeby był ostry)
    • majeranek, tymianek, rozmaryn, sól (według upodobań)

    Przygotowanie:

    Posiekaj lub zmiel mięso z indyka, dodaj do niego zmielony lub rozdrobniony szpinak i cebulę. Wlej na masę sos chili i uformuj 5 kotletów. Smaż je na patelni grillowej lub grillu po 7 minut z każdej strony, aż burgery zyskają rumiany, brązowy kolor. Podawaj z sałatami.

    Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


  • Bułki na zakwasie

    Pieczywo na naturalnym zakwasie jest odżywcze, pięknie pachnie i długo zachowuje świeżość. Jak smakuje? Na pewno dla wielu osób przyzwyczajonych do smaku pieczywa drożdżowego, w dodatku z białej mąki może początkowo “specyficznie” smakować, warto jednak spróbować.

    Zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Moje pierwsze wypieki na zakwasie  dalekie były od ideału. Metodą prób i błędów uzyskujemy coraz lepsze pieczywo. Jeżeli jest zbyt zbite, należy dodać więcej zakwasu, dosypać trochę mąki pszennej albo dłużej wyrabiać ciasto.

    Zaletą pieczywa na zakwasie jest obecność bakterii fermentacji mlekowej, które bardzo korzystnie wpływają na nasz  układ trawienny. W przeciwieństwie do pieczywa na drożdżach, które powoduje procesy fermentacyjne w jelitach i dobrze znane niektórym z nas  dolegliwości jak: wzdęcia, zaparcia czy niestrawność.

    Przygotowanie zakwasu:

    Składniki:

    • mąka żytnia typ 2000
    • woda

    • Cebule zapiekane z kuskusem i wędzonym łososiem

      Składniki:

      4 cebule
      100 g razowego kuskusu
      50 g wędzonego łososia
      1 łyżka oliwy z oliwek
      pęczek natki pietruszki
      płatki suszonej papryki słodkiej
      sól, pieprz, kurkuma

      Przygotowanie:

      • z cebuli usuń brzydkie łupinki (zostaw jedną warstwę, złocistą),
      • umyj, zetnij lekko końce, by równo stały,
      • zetnij czubki odłóż, wydąż cebulę,
      • wydrąż część pokrój w kostkę,
      • na patelni rozgrzej oliwę, zarumień pokrojoną cebulę
      • kuskus posyp kurkumą, zalej wrzątkiem (dwa razy tyle wody ile ziarna),
      • odstaw na 3 minuty,
      • po tym czasie dodaj do kuskusu podsmażoną cebulę, płatki papryki, porwanego na kawałki łososia,
      • natkę umyj, posiekaj, też dodaj do kaszki,
      • przypraw całość i wymieszaj,
      • nadziewaj masą cebulę, przykryj czubkiem cebuli i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 20 minut.

      Autor przepisu i zdjęcia: Marta Krawczyk




    • Chleb naturalnie bezglutenowy, szybki i zawsze się udaje

      Chleb naturalnie bezglutenowy z ziemniakami

      Składniki:

      1) 500 g mąki bezglutenowej, u mnie własna mieszanka:

      -250 g mąki gryczanej niepalonej

      -100 g mąki ryżowej

      -100 g mąki jaglanej (mielę sama kaszę jaglaną)

      -50 g mąki kukurydzianej


    • Chlebek dyniowo-bananowy

      Składniki:

      • 150 g upieczonej/podduszonej dyni

      • 2 szkl. mąki orkiszowej
      • 1 i ½ szkl, płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)

      • Ciasteczka korzenne

        Te kruche i aromatyczne ciasteczka idealnie się sprawdzą w jesienno – zimowe dni.
        Przyprawy korzenne w nich zawarte wspaniale nas rozgrzeją, wzmocnią i pobudzą.

        Składniki:

        • 100 g mąki razowej

        • 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej

        • 70 g cukru nierafinowanego

        • 100 g masła

        • 1 żółtko

        • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% (można pominąć)

        • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

        • ½ łyżeczki cynamonu

        • ½ łyżeczki kardamonu

        • ½ łyżeczki mielonych goździków

        • ⅓ łyżeczki zmielonego imbiru

        Przygotowanie:

        Mąkę siekamy z masłem i cukrem, dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy ciasto, wałkujemy i wycinamy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st na 15 minut. Dekorujemy według uznania.


      • Ciasteczka owsiane II

        Składniki:

        • 1 jajko
        • 1 opakowanie otrębów lub płatków owianych
        • 2 łyżki cukru trzcinowego
        • 1 łyżka miodu
        • rodzynki, suszone śliwki
        • można dodać kakao

        Przygotowanie:

        Wszystkie składniki mieszamy, aby stanowiły jednolitą masę, można dodać trochę wody. Wkładamy do piekarnika na 15- 20 min 200 st. C.





      • Ciasto marchewkowe

        Słodkie i zdrowe, dostarcza witamin i B-karotenu (przeciwutleniacz), bardzo szybkie w przygotowaniu.

        Składniki:

        • 1 szklanka mąki razowej
        • 2 szklanki startej drobno marchwi
        • łyżeczka proszku do pieczenia
        • łyżeczka cynamonu
        • 1 szklanka cukru trzcinowego
        • 2 łyżki oleju
        • 2 jaja + szczypta soli

        Przygotowanie:

        Jaja miksujemy z cukrem trzcinowym, dodajemy olej, ucieramy aż masa będzie puszysta. Dodajemy suche składniki, na końcu marchew, mieszamy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 190 st C.


      • Congee (zupa ryżowa)

        Congee (czytaj: kondżi), czyli zupa ryżowa to prastare lekarstwo z Azji. Zupa jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna, wzmacnia żołądek,wspomaga wydalanie wody, ma działanie odżywcze, łagodzące i chłodzące.

        Przepis podstawowy na congee

        • ryż (dowolny gatunek, najlepiej pełnoziarnisty)
        • woda

        Mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, można dostosować do własnych upodobań. Gotować na bardzo małym ogniu od 2-4 h. Im dłużej gotujemy, tym większa moc zupy.

        Możliwości urozmaicania tej prostej potrawy są nieskończone: warzywa, nasiona, suszone owoce, zioła czy mięso.

        Kombinacje najbardziej popularnych składników, które można gotować z zupą ryżową :

        • Buddyjska zupa ryżowa:

        dowolny gatunek ryżu, mleko, masło, miód

        Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy mleko, masło i  miód.

        • Zupa ryżowa z suszonymi owocami:

        dowolny gatunek ryżu, suszone owoce

        Ryż przygotowujemy według przepisu podstawowego, na koniec dodajemy suszone owoce, jeśli potrzeba dosłodzić np. słodem jęczmiennym, miodem, syropem z agawy.

        • Migdałowa zupa ryżowa:

        dowolny gatunek ryżu, migdały, dowolny środek słodzący

        Migdały moczymy całą noc w mleku, następnie obieramy. Ryż i migdały gotujemy według przepisu podstawowego.

        • Zupa ryżowa z marchewką:

        dowolny gatunek ryżu, marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, starty imbir, masło, sos sojowy, kurkuma

        Do przygotowanej zupy ryżowej według przepisu podstawowego gotujemy do miękkości pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i imbir,  na koniec dodajemy masło, kurkumę i sos sojowy.

        • Zupa ryżowa ze szpinakiem:

        dowolny gatunek ryżu, szpinak, cebula, gałka muszkatołowa, sól morska, masło albo olej sezamowy.

        Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, szpinak, pod koniec przyprawiamy gałką muszkatołową i solą. Mieszamy z zupą ryżową.

         

        Smacznego


      • Dziecięcy humus

        Pasta z cieciorki (przepis na 10 porcji)

        Doskonałe źródło magnezu, fosforu i żelaza.

        Składniki:

        • szklanka cieciorki, lub gotowa cieciorka ze słoika
        • pół szklanki sezamu

        • Frittata warzywna

          Składniki:

          • 2 jajka,
          • cebula pokrojona w kostkę,
          • papryka pokrojona w kostkę,
          • pomidor pokrojony w kostkę,
          • garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypiorek,
          • łyżka oliwy,
          • przyprawy wg uznania, np. pieprz ziołowy, sól, ostra papryka, suszona papryka, kurkuma.

          Przygotowanie:

          Na patelni rozgrzać olej, następnie poddusić pokrojone warzywa. W osobnej misce rozbełtać jajka, przyprawić. Do miękkich warzyw dodać jajka, aby rozlały się na całej powierzchni patelni. Trzymamy 2 minuty, przykrywamy pokrywką i czekamy aż jajko się zetnie. Pod koniec dodajemy zioła i przyprawy.


        • Frytki z dyni Hokkaido

          Składniki:

          • 1 mała dynia Hokkaido

          • oliwa z oliwek

          • rozmaryn (opcjonalnie)

          • sól morska, sos sojowy

           Przygotowanie: 

          Dynię przekroić na pół, oczyścić środek i pokroić wzdłuż na cieńkie plastry. Skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko posolić i posypać ewentualnie rozmarynem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st, do momentu aż będą chrupiące. Po upieczeniu można skropić sosem sojowym.


        • Granola

          Składniki:

          • 3-4 filiżanki płatków zbożowych (owsianych, jęczmiennych, żytnich, orkiszowych itp..)

          • 1 filiżanka otrąb owsianych, orkiszowych lub pszennych

          • ½ filiżanki sezamu

          • ½ filiżanki siemienia lnianego

          • 1 filiżanka mąki kukurydzianej

          • ok. 3-4 łyżki miodu

          • słód/melasa wg uznania

          • ½ filiżanki oleju/oliwy

          Wykonanie:

          Mieszamy wszystko i pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25-30 minut, w trakcie pieczenia można przemieszać. Dodajemy następnie np. słonecznik, wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały, sparzone rodzynki wg upodobania i jeszcze pieczemy ok 10 minut. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce 3-4 tygodnie.


        • Grochowa z makaronem

          Składniki:

          • 0,3 kg mięsa rosołowego z wołowiny
          • 200 g żółtego grochu łuskanego
          • 2 marchewki
          • por
          • ½ selera
          • 2 średniej wielkości cebule
          • majeranek, sól, pieprz ziołowy, liść laurowy, lubczyk
          • 1 ząbek czosnku
          • makaron 100 g razowy

          Przygotowanie:

          Przygotowany wcześniej groch namocz w misce i pozostaw na około 24 godziny. Mięso i warzywa zalej 2 litrami wody. Dodaj groch i przyprawy, następnie gotuj, aż groch będzie zupełnie miękki – rozgotowany. Makaron ugotować w posolonej wodzie i podawać z zupą. Smakuje również bez makaronu.


        • Gruszki duszone

          Składniki:

          • gruszki
          • cynamon
          • goździki
          • anyż

          Przygotowanie:

          Zagotować niewielką ilość wody, włożyć do niej obrane, podzielone na połówki gruszki, dodać cynamon, goździki i anyż, chwilę pogotować, wyłożyć połówki gruszek na salaterkę, ostudzić i zjeść.


        • Herbatka Imbirówka

          2 plasterki świeżego imbiru zalać wrzątkiem

          opcjonalnie – dodać kilka kropli cytryny i łyżeczkę miodu

          Działa rozgrzewająco, wzmacnia odporność.


        • Indyk/kurczak Kung Po

          Zaprawa do mięs i sosów:

          Rozgnieść czosnek z solą i oliwą. To podstawa do mięs, sosów (dodać np. ocet winny, musztardę francuską, miód, zioła – oregano, bazylię, prowansalskie, sos sojowy).

          Mięso (indyk lub kurczak) pokroić na cienkie paseczki, posmarować zaprawą i posypać mąką ziemniaczaną.

          Składniki:

          • olej
          • mięso (zaprawione)
          • cebula lub szczypior
          • pieprz
          • sól, sos sojowy
          • papryka

          Przygotowanie:

          Do gorącego garnka wlewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane mięso z zaprawą. Podsmażamy, dodajemy cebulę lub szczypior. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym. Dolewamy szklankę gorącej wody. Dodajemy pokrojoną paprykę. Gotujemy do miękkości mięsa. Podawać z ryżem basmati i surówką z sałaty lub kapusty.


        • Jajka faszerowane na ciepło i zimno (2 wersje)

          Jajka faszerowane na ciepło

          • 8 jaj
          • kilka pieczarek
          • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
          • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

          • Kanapka z pastą fasolową

            Składniki:

            • pieczywo razowe
            • pół puszki fasoli czerwonej lub białej
            • ząbek czosnku
            • łyżka musztardy
            • pokrojony w kostkę pomidor
            • przyprawy i zioła wg uznania

            Przygotowanie:

            Fasolę z czosnkiem, pomidorami, musztardą, przyprawami i ziołami zmiksować w blenderze. Podawać z pieczywem razowym i warzywami.


          • Kolorowa sałatka z kuskus

            Składniki:

            • 350 g kaszy kuskus
            • 1 szklanka wody
            • 1 duża cukinia
            • 1/2 małego bakłażana
            • 250 g brokułów
            • 1/4 papryki czerwonej
            • 1 mała marchew
            • 1 mała pietruszka
            • mała biała cebula
            • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
            • sól
            • pieprz ziołowy

            Sos do sałatki:

            • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
            • 2 łyżki soku z cytryny
            • 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki
            • sól
            • pieprz

            Przygotowanie:

            • Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
            • Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Umyte i osuszone warzywa: papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
            • Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
            • Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.


          • Kotleciki z łososia i kaszy jaglanej

            Coś szybkiego i prostego…

            Kotleciki z kaszy i łososia
            Składniki:

            • 1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

            • 1 puszka łososia / tuńczyka w oleju

            • 1 mała marchewka

            • 3 ząbki czosnku

            • pokrojony koperek, szczypiorek, rzeżucha

            • jajko

            • łyżka zmielonego siemienia lnianego

            • sól morska, pieprz

            Przygotowanie:

            Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać kaszę jaglaną, łososia, żmiażdżony czosnek, zieleninę, jajko i siemię lniane, doprawić do smaku. Uformować kotleciki i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st przez 15 minut. Podawać z sosem np. czosnkowym.

            Smacznego!


          • Kotlety z fasoli adzuki i bakłażana

            Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe stanowi bogate źródło białka, wapnia, żelaza, potasu, niektórych wit. z gr. B i C. Wskazana dla osób z nadmiarem wilgoci i wody w organizmie (działa osuszająco i zmniejsza obrzęki), wzmacnia funkcje nerek i odtruwa organizm.

             

            Składniki
            2,5 szkl. ugotowanej fasoli adzuki
            ½ bakłażana
            1 cebula
            4 łyżki płatków zbożowych
            1 łyżka otrąb owsianych
            3 łyżki sezamu
            1 łyżka oliwy extra virgin
            3 ząbki czosnku
            sól morska, pieprz
            łyżka posiekanego koperku


            Przygotowanie:
            Fasolę adzuki moczymy całą noc, wylewamy wodę i gotujemy do miękkości (ok. 45-50 min). Przeczytaj kilka wskazówek, jak przygotować rośliny strączkowe, aby uniknąć przykrych dolegliwości po ich spożyciu i usunąć zawarte w nich substancje antyodżywcze.
            Bakłażana i cebulę kroimy, podsmażamy na oliwie, dodajemy wyciśnięty czosnek, fasolkę i miksujemy. Wrzucamy rozgniecione płatki owsiane i sezam, koperek, doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 20 – 30 minut.

            Smacznego


          • Kotlety z kalafiora i cieciorki

            Połączenie popularnego w naszej kuchni kalafiora z mało znaną ciecierzycą (tzw. groch włoski lub cieciorka). Pożywne i smaczne danie dostarczające białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z gr. B, C, K oraz żelazo, wapń, potas, magnez i cynk.

            Składniki:

            • 1/2 kalafiora
            • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
            • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (typ 1850)
            • 1-2 ząbki czosnku
            • gałka muszkatałowa
            • tymianek (świeży lub suszony)
            • sól kamienna lub morska, pieprz
            • sezam, płatki owsiane – do obtoczenia
            • olej rzepakowy lub słonecznikowy


            Sposób wykonania:

            Przygotowanie ciecierzycy
            Ciecierzycę moczyć 12 godz. (najlepiej zostawić na noc) w zimnej przegotowanej wodzie. Odcedzić, a następnie gotować do miękkości ponad 1 godz., nie solić. Przez pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu bez przykrycia, później zmniejszyć na średni i przykryć.

            Przygotowanie kotletów
            Kalafior ugotować na parze ok. 10-15 min., po ostygnięciu delikatnie rozdrobnić rękami lub widelcem. Odsączoną ciecierzycę zmiksować z mąką pełnoziarnistą, dodać kalafior, czosnek. Przyprawić pieprzem, solą, gałką i tymiankiem. Uformować kotlety i obtoczyć w sezamie i/lub płatkach owsianych. Usmażyć na małej ilości oleju. Kotlety można podać z puree marchewkowym lub kaszą jaglaną.


          • Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

            Składniki na kotlety:

            • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

            • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

            • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

            • cebula

            • 2-3 ząbki czosnku

            • natka pietruszki, koperek

            • sos sojowy

            • kurkuma, rozmaryn, majeranek

            • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

            • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

            • zmielone siemię lniane – jako zagęstnik

            • mąka razowa – do obtoczenia

            Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

            • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

            • kawałek dyni Hokkaido

            • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

            • 2 czerwone cebule

            • 1 ząbek czosnku

            • 1 łyżka oliwy z oliwek

            • świeża bazylia i rozmaryn

            • só morska, pieprz

            Przygotowanie orkiszu

            Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

            Przygotowanie kaszy jaglanej

            Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

            Przygotowanie kotletów

            Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

            Przygotowanie sosu

            Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.