113 bez orzechow start 30

bez orzechów







  • Krupnik z fasolą

    Składniki :

    • 10 dag kaszy jęczmiennej drobnej
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • 3 cebulki (średnie)
    • 2 średniej wielkości ziemniaki
    • 2 kapelusze grzybów suszonych
    • 1 puszka białej fasoli ziarnistej w sosie własnym (40 dag) lub szklanka ugotowanej
    • pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, tymianek
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka oleju
    • natka pietruszki do posypania
    • 7 szklanek wody

    Obrać włoszczyznę i ziemniaki. Włożyć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, utarte na tarce jarzynowej (grube oczka) seler, pietruszkę, 1 marchewkę, 1 cebulkę pokrojoną w piórka, drugą marchew pokrojoną w ozdobne plasterki, pokruszone suszone grzybki. Zalać wodą. Kaszę dobrze wypłukać i wrzucić do zupy. Gotować na małym gazie 1 godzinę. Dodać fasolę (ugotowaną lub z puszki) i pogotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić do smaku. Pozostałe cebulki pokroić w piórka i usmażyć na złoto na tłuszczu (masło z olejem).
    Podawać posypany pokrojoną natką pietruszki, cebulką.


  • Lekka zupa z marchwi

    Na przygotowanie potrzeba zaledwie pół godziny, w tym czas gotowania to 20 minut. Sprawdzi się również jako pyszny posiłek dla najmłodszych – podana z ryżem lub kaszą jaglaną.

    Składniki:

    • 4-5 marchewek
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • kawałek świeżego imbiru
    • kurkuma
    • sos sojowy
    • 2 łyżki masła
    • sok z cytryny


    Pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy rozgnieciony czosnek i imbir, wrzucamy pokrojone marchewki i gotujemy do miękkości.
    Zupę miksujemy, regulując jej gęstość przegotowaną wodą, gdyby była za gęsta. Doprawiamy kurkumą, sosem sojowym i sokiem z cytryny.

    Smacznego


  • Makaron z dynią i rukolą

    Pyszne i szybkie danie na jesienne popołudnie. Bogate w błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (m.in. z gr.B i C), sole mineralne (m.in. potas, magnez ,fosfor, cynk, wapń).

    Składniki:

    • opakowanie makaronu pełnoziarnistego
    • pół kilo dyni
    • kilka suszonych pomidorów
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku
    • parmezan
    • rucola
    • sól, 
    • pieprz

     Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Dynię kroimy na małe kawałki, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy makaron, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy rucolą i parmezanem. Skrapiamy oliwą.

     


  • Makaron z łososiem i parmezanem

    makaron z łososiem i parmezanemSzybkie, łatwe i smaczne danie.

    Składniki:

    • makaron pełnoziarnisty
    • kawałek świeżego łososia bez skóry
    • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
    • pół cebuli
    • parmezan
    • sól morska lub kamienna
    • pieprz czarny lub cytrynowy
    • koperek

    Sposób przygotowania:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Łososia skrapiamy cytryną, solimy i pieprzymy, grillujemy lub gotujemy na parze. Jeżeli nie mamy czasu, łososia podsmażamy na maśle klarowanym. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy kilka minut, następnie dodajemy czosnek. Po chwili dorzucamy ugotowany makaron, łososia w kawałkach, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerz, dekorujemy koperkiem i parmezanem.

     

     

       


    • Mleczko lniane

      Czubatą łyżeczkę siemienia lnianego zalej wrzątkiem do połowy szklanki, odstaw na 1 h, uzupełnij wrzątkiem i wypij. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.


    • Muffinki z czekoladą

      muffinki z czekoladąSkładniki

      • 125 g mąki kukurydzianej

      • 125 g mąki pszennej  typ 450 (polecam jednak mąkę orkiszową albo typ 1850)

      • 125 g cukru trzcinowego (ale spokojnie może być mniej)

      • pokrojona gorzka czekolada (według uznania)

      • ½ łyżeczki sody

      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      • Jajko

      • 125 ml maślanki ( wersja dla alergików: mleko ryżowe,migdałowe,sojowe)

      • 125 ml oleju

       

      Sposób wykonania

      W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Suche składniki wsypać do mokrych i delikatnie wymieszać. Papilotki wypełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 minut w temp. 180 st C.


    • Naleśniki ryżowe z kurczakiem i kapustą

      Pyszne sajgonki jako przekąską lub danie obiadowe.

      Składniki (12 sztuk):

      • papier ryżowy
      • pół małego opakowania makaronu ryżowego
      • kilka liści kapusty pekińskiej
      • podwójna pierś z kurczaka
      • marchewka
      • cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego
      • 1 łyżeczka miodu
      • 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
      • łyżka oliwy
      • sól morska lub kamienna
      • pieprz

      Przygotowanie:


      Pierś z kurczaka kroimy na większe kawałki. Marynujemy w sosie sojowym, miodzie, imbirze i czosnku, najlepiej dzień wcześniej. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojoną kapustę pekińską i startą marchewkę, doprawiamy. Przygotowujemy makaron ryżowy. Wkładamy do gorącej wody na 3 minuty i odcedzamy. Pierś z kurczaka grillujemy i kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mieszamy i nakładamy na namoczone płaty papieru ryżowego, zawijamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

       





    • Napój jabłkowy

      Zmiksować:

      • 1 szklankę soku jabłkowego bez cukru
      • 1 łyżeczkę pyłku pszczelego
      • 1 łyżeczkę miodu


    • Nektar życia

      • ½ szklanki natki pietruszki i selera
      • ½ szklanki kiełków (kilkudniowych)
      • 2 szklanki wrzątku

      Zmiksować wszystkie składniki


    • Ocet jabłkowy

      Składniki:

      • 5 dużych jabłek (najlepiej z własnej działki, od sąsiada lub kupionych z gospodarstwa ekologicznego)

      • przegotowana woda

      • miód lub cukier trzcinowy nierafinowany

      Jabłka grubo obieramy i skórki wkładamy do słoja, zalewamy chłodną, przegotowaną wodą wymieszaną z miodem/cukrem ( w proporcji 2 łyżki miodu- na szklankę wody), tak, aby przykrywały skórki. Na słój nakładamy gazę i gumkę -recepturkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-6 tygodni (w celu naturalnej fermentacji jabłek), od czasu do czasu można wymieszać drewnianą łyżką.

      Ocet jest gotowy, kiedy płyn przestanie się pienić. Po tym czasie odcedzamy skórki, a ocet pozostawiamy w słoju do sklarowania, a następnie przelewamy do butelek.

      Ocet powinień być klarowny i mieć słomkowy kolor.

      Jeśli podczas fermentacji pojawi się pleśń, należy wszystko wylać.

      Jest to naturalny konserwant i ma bezterminowy okres przydatności.


    • Ogórkowa po litewsku – z pęczakiem

      Składniki:

      • pół kurczaka świeżego
      • włoszczyzna: 1 seler, 5 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora
      • ziele angielskie (3 kulki)
      • liść laurowy
      • sól
      • pieprz
      • 70 dag ogórka kiszonego
      • ¾ kubka kaszy wiejskiej (najlepiej pęczak)
      • 2-3 ziemniaki

      Pół kurczaczka świeżego, włoszczyzna (większa ilość), 1 seler, 7 marchewek, 3 pietruszki (korzeń), pół pora, ziele angielskie (3 kulki), liść laurowy, łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, szczypta pieprzu. To jest wywar, baza zupy. Włoszczyznę obrać, pokroić grubo, zalać wszystko zimną wodą, ok. 1,5l, zagotować. Jak wywar się zagotuje, dodać kurczaczka i gotować na wolnym ogniu, aż będzie miękki.
      W tym czasie zetrzeć ogórka kiszonego, ok. 70 dag (10 sztuk średnich), może być więcej, na tarce o grubych oczkach. Do wywaru wrzucamy kaszę i ziemniaki. Podgotowujemy ok. 20 minut, potem dodajemy startego ogórka kiszonego, zieloną pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
      Na końcu spróbować, doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Odstawić pod przykryciem, niech kasza naciągnie. Zupa wychodzi dość gęsta.


    • Orzeszki sojowe

      Ta świetna przekąska między posiłkami dostarczy m.in.: pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z gr. B oraz potas, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy.

      Składniki:

      • szklanka soi (ok. 200g)
      • 1 łyżka oliwy z oliwek
      • przyprawy według uznania (papryka słodka, kurkuma, papryka ostra, chili, tymianek, oregano, sól)

      Wersja dla dzieci bez przypraw, ewentualnie troszkę soli.

       

      Sposób przygotowania:

      Ziarna soi namoczyć przez noc. Odcedzamy, płuczemy i osuszamy. Mieszamy z oliwą i przyprawami. Układamy jedną warstwą na blasze do pieczenia. Pieczemy w temp. 180st. ok. 30-40 minut. Podczas pieczenia kilka razy mieszamy orzeszki.

       


    • Owsianka – przepis podstawowy

      • 1 część płatków na 2 części wody
      • 1 szklanka suchych płatków to 2 porcje
      • płatki zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu
      • gdy na dworze jest zimno, dodajemy cynamon, anyż, odrobinę imbiru
      • gdy na dworze jest ciepło, dodajemy goździki, anyż, kardamon
      • płatków nie mieszamy


    • Pączki

      Składniki:
      2,5 szkl. mąki orkiszowej
      1 szkl. mąki pszennej typ 450 (wyjątkowo do pączków biała mąka, wykorzystujcie ją rzadko, najlepiej jako dodatek)
      1 szkl. mleka
      ¼ szkl wody
      50 g masła śmietankowego lub extra
      6 łyżek cukru nierafinowanego
      6 żółtek
      30 g świeżych drożdży
      marmolada, dżem domowej roboty
      olej rzepakowy do smażenia

      Do lekko podgrzanego mleka i wody dodajemy pokruszone drożdże, cukier i masło. Na koniec 3 łyżki mąki i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia.
      Pozostałe mąki wsypujemy do miski, dodajemy żółtka i zaczyn. Wyrabiamy ciasto, tak aby odchodziło od ręki, w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
      Przed rozwałkowaniem jeszcze raz wyrobiamy. Wycinamy koła, nadziewamy marmoladą i pozostawiamy do wyrośnięcia.
      Smażymy na głębokim oleju.

      Białka wykorzystujemy do zrobienia bezów


    • Pasta kaszą jaglaną, jajkiem i brokułem

      Składniki:

      ● ok. ¼ szklanki kaszy jaglanej

      ● ugotowane na twardo jajko

      ● 2- 3 zblanszowane różyczki brokuła


    • Pasta z bakłażana i papryki

      pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

       Składniki

      • 1 bakłażan
      • 2 duże czerwone papryki
      • 1 pomidor
      • 2 ząbki czosnku

      • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

        Składniki:

        • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

        • 2 suszone pomidory

        • 1 mała cebula czerwona


        • Pasztet z soczewicy

          Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
          Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
          Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

          Składniki
          500 g czerwonej soczewicy
          2 marchewki
          1 cebula
          1 ząbek czosnku


        • Placuszki z dyni – na słodko

          Dynia to królowa jesieni, jak tu nie wyczarować czegoś pysznego z tego cudeńka….

          Dobrodziejstwa z dyni płynące: bogactwo błonnika, białka, witamin z gr. B, A, PP, C oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

          placki z dyni

          Składniki:

          • 2 szkl. rozgotowanej dyni
          • 2 jajka
          • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
          • ½ l kefiru
          • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
          • 2 kwaśne jabłka
          • 2 łyżki cukru trzcinowego
          • 1 łyżeczka cynamonu

          Wykonanie:
          Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować na małym ogniu lub upiec w kawałkach w piekarniku, obrać ze skórki i zmiksować.
          Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z dynią i usmażyć w formie placków.
          Podawać z dżemem, najlepiej własnej roboty.

          Smacznego

           


        • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

          Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
          1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
          2. Obrać skórkę i usunąć pestki
          3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
          4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
          5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
          6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
          7. Zjeść


        • Przekąska z wędzonym łososiem i pomidorem

          Składniki:

          • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
          • kawałek łososia,
          • 2 plasterki pomidora,

          • Sałatka z marchewki i rodzynek

            Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

            Składniki:

            • 8 średnich marchewek
            • 0,5 szklanki rodzynek
            • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
            • szczypta cynamonu

            Przygotowanie:

             

            Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

            Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


          • Sałatka z tuńczyka

            Składniki:

            • puszka tuńczyka
            • pół szklanki brązowego ryżu
            • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
            • puszka kukurydzy
            • papryka pokrojona w kostkę
            • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie lub oregano
            • olej lniany

            Przygotowanie:

            Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.


          • Sałatka ziemiaczana

            Składniki:

            • ziemniaki
            • 2-3 jajka ugotowane na twardo
            • oliwa z oliwek
            • garść drobno pokrojonej cebuli
            • pieprz
            • sól kamiennej
            • tamari lub sos sojowy
            • ogórek kiszony
            • drobno posiekana nać pietruszki
            • tymianek
            • zmielony kminek
            • zielony groszek
            • marchewki

            Przygotowanie:

            Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę. Zmieszać z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo. Dodać oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę. Przyprawić pieprzem i solą, sosem sojowym lub tamari. Do smaku dodać ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę oraz dużo drobno posiekanej natki. Doprawić tymiankiem, zmielonym kminkiem. Dodać zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewkę.


          • Schab lub szynka pieczone z ziołami

            Mięso: schab lub szynka w 1 kawałku (ok. 1,2 – 1,5 kg)

            Marynata:

            • 4 ząbki czosnku
            • 1 cebula
            • 2 liście laurowe
            • po 4-5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
            • 1 łyżeczka soli kamiennej (do przetworów) lub morskiej nieoczyszczonej
            • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
            • 1 łyżeczka majeranku
            • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
            • 1 łyżeczka musztardy
            • oliwa

            Liść laurowy, ziele angielskie i ziarna jałowca rozmiażdżyć w moździeżu i wymieszać z resztą składników, mięso zamarynować i pozostawić na 12h. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodać troszkę wody i piec w temp. 180 st.

            Po upieczeniu może być wykorzystane na ciepło jako część obiadu; świetnie smakuje z jabłkami w majeranku z żurawiną. Można podawać też na zimno do pieczywa.

             

            Jabłka w majeranku z żurawiną

            1 kg jabłek

            1 łyżka masła (najlepiej klarowanego lub extra)

            3 łyżki żurawiny (suszonej lub ze słoika)

            łyżka (lub 2 nawet) majeranku

             

            Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki 2-3 cm (nie za małe) i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło. Przyprawiamy majerankiem i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy żurawinę i dusimy razem 3 minuty. Gotowe!

             

            Smacznego


          • Sezamowe inspiracje, czyli ciasteczka sezamowe

            Coś dla smakoszy sezamu… Nie za słodkie, rozpływające się w ustach ciasteczka sezamowe

            Składniki:

            1 szkl. mąki orkiszowej

            1 szkl. mąki kukurydzianej

            3 łyżki płatków zbożowych

            12 dag masła

            5 łyżek miodu

            1 łyżka pasty sezamowej Tahini (można pominąć)

            10 dag sezamu

            1-2 łyżki mleka sezamowego  albo zimnej wody..

             

            Polecam zrobić własne mleko sezamowe: ½ szkl. sezamu

            1 szkl. ciepłej wody

            szczypta soli morskiej

            Sezam namoczyć na noc, odsączyć i odlać wodę. Zmiksować nasiona z ciepłą wodą, solą morską i gotowe. Można stosować w takiej postaci albo odsączyć, a powstałą pastę przyprawić według upodobań i podawać z chlebem albo wykorzystać do wypieku np.ciastek.

            Ciasteczka sezamowe

            W misce wymieszać obie mąki, miękkie masło, płatki, sezam, pastę sezamową i miód. Dodać mleko albo wodę, tylko tyle, aby uzyskać gęstą konsystencję (jeśli dodajemy pastę z tahini i płynny miód to 1 łyżka płynu wystarczy), nie wyrabiać. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 1,5 h. Po wyjęciu lekko rozwałkować (albo ręką spłaszczyć) na posypanej mąką stolnicy i wycinać ciasteczka. Piec w 180 st przez 20 minut.


            Smacznego


          • Smażone pory z szynką i ryżem

            Składniki:

            • 20 dkg chudej szynki
            • 3 pory
            • szklanka brązowego ryżu
            • łyżeczka klarowanego masła
            • 2 żółtka
            • przyprawy: kurkuma, sól, cząber lub szczypior, pieprz ziołowy, papryka słodka

            Przygotowanie:

            Szynkę ugotować w małej ilości wody. Do gotującej się szynki dodać sól, ziele angielskie, pieprz. Liść laurowy Po wystudzeniu szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić na plasterki, dodać do szynki i podsmażać na sklarowanym maśle. Ryż ugotować i wymieszać z żółtkiem. Dodać do szynki z porem na patelni, przyprawić. Podsmażać do momentu ścięcia się żółtka.


          • Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

            Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

            Zetrzeć na tarce:

            • 250 g marchwi
            • 250 g buraków
            • 250 g korzenia pietruszki
            • 250 g selera
            • drobno pokroić :
            • 250 g pora
            • 250 g białej kapusty

            Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

             

            Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

            Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

            Działanie:

            • uzupełnienie witamin
            • poprawa kondycji
            • wzmocnienie odporności
            • łagodne oczyszczenie organizmu
            • zwiększenie sił witalnych

            Przeznaczony dla osób :

            • wycieńczonych, bez energii
            • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
            • z anemią
            • po operacjach
            • po naświetlaniu
            • po kuracji antybiotykowej


          • Szybka zupa meksykańska z mięsem

            Składniki:

            • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
            • sól, pieprz
            • 2 marchewki
            • 1 pietruszka
            • kawałek selera
            • puszka kukurydzy konserwowej
            • puszka groszku konserwowego
            • puszka czerwonej fasoli
            • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

            Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
            Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


          • Tortilla z kurczakiem

            Składniki:

            • 2 miękkie tortille
            • 1 pierś z kurczaka usmażona i pokrojona w paski
            • 1 mały jogurt naturalny
            • czosnek
            • garść kiełków (wg uznania)
            • liście sałaty lodowej
            • pomidor
            • papryka
            • przyprawy: curry lub zioła prowansalskie

            Przygotowanie:

            Do jogurtu dodajemy starty czosnek, przyprawiamy. Tortillę smarujemy jogurtem. Nakładamy kurczaka, sałatę, kiełki, pomidora oraz paprykę, mogą być również inne warzywa. Rolujemy i kroimy na kawałki.

    Warto przeczytać

    Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.