111 szybka zupa meksykanska z miesem

Szybka zupa meksykańska z mięsem

Składniki:

  • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
  • sól, pieprz
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka groszku konserwowego
  • puszka czerwonej fasoli
  • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.