111 bez glutenu start 30

bez glutenu







  • Pasta z bakłażana i papryki

    pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

     Składniki

    • 1 bakłażan
    • 2 duże czerwone papryki
    • 1 pomidor
    • 2 ząbki czosnku

    • Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

      Składniki:

      • ½ szkl. ugotowanej ciecierzycy

      • 2 suszone pomidory

      • 1 mała cebula czerwona


      • Pasztet jaglano-szpinakowy

        Składniki:

        • 1 szkl. migdałów (najlepiej bez skórki)
        • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej

        • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)

        • 1 jajko

        • 1 łyżka siemienia  lnianego

        • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatałowej

        • szczypta curry

        • 3 ząbki czosnku

        • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego

        • sól morska lub kamienna, pieprz

         

        Przygotowanie:

        1. Migdały namoczyć na noc, opłukać i zmiksować.

        2. Szpinak poddusić na patelni, dodać czosnek i pozostałe przyprawy. Ważne, aby szpinak dobrze odparował.

        3. Wymieszać kaszę jaglaną, migdały i jajko ze szpinakiem, ewentualnie doprawić.

        4. Piec w 180 st przez ok. 40 minut.


        Smacznego


      • Pasztet z soczewicy

        Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
        Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
        Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

        Składniki
        500 g czerwonej soczewicy
        2 marchewki
        1 cebula
        1 ząbek czosnku


      • Pieczone jabłka

        Składniki:

        • jabłka
        • włoskie orzechy
        • miód, rodzynki, cynamon

        Przygotowanie:

        Umyć jabłka (najlepiej antonówki), wydrążyć pestki, nadziać włoskimi orzechami, odrobiną miodu, rodzynkami, posypać cynamonem, upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

        Wersja najszybsza: umyte jabłka włożyć do miseczek (każde osobno) i piec, aż pęknie skórka.


      • Placuszki z dyni – na słodko

        Dynia to królowa jesieni, jak tu nie wyczarować czegoś pysznego z tego cudeńka….

        Dobrodziejstwa z dyni płynące: bogactwo błonnika, białka, witamin z gr. B, A, PP, C oraz wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.

        placki z dyni

        Składniki:

        • 2 szkl. rozgotowanej dyni
        • 2 jajka
        • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
        • ½ l kefiru
        • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
        • 2 kwaśne jabłka
        • 2 łyżki cukru trzcinowego
        • 1 łyżeczka cynamonu

        Wykonanie:
        Dynię obrać, pokroić w kostkę i rozgotować na małym ogniu lub upiec w kawałkach w piekarniku, obrać ze skórki i zmiksować.
        Wymieszać wszystkie pozostałe składniki z dynią i usmażyć w formie placków.
        Podawać z dżemem, najlepiej własnej roboty.

        Smacznego

         


      • Prażony słonecznik z sosem sojowym

        Składniki:

        • słonecznik

        • sos sojowy

        Wykonanie:
        Słonecznik uprażyć na suchej patelni cały czas mieszając. Ziarna mają być lekko złote, uważać, aby nie przypalić. Uprażony, gorący słonecznik wsypać do miski i delikatnie skropić sosem sojowym, wymieszać.  Stosować jako przekąska między posiłkami, posypywać kanapki, kasze, warzywa.


      • Prosta i smaczna zupa krem z dyni

        Prosty i szybki przepis na zupę krem z dyni:
        1. Pokroić dynię (na pół, na cztery, w księżyce)
        2. Obrać skórkę i usunąć pestki
        3. Wrzucić do garnka w 3-4 cm kawałkach
        4. Wlać trochę wody (ok. 1/3 objętości dyni)
        5. Dusić pod przykryciem do miękkości (zależy od dyni, maksymalnie godzinę)
        6. Dodać pieprz ziołowy, curry, sól morską (lub kamienną), łyżkę masła, łyżkę soku z cytryny i zmiksować wszystko
        7. Zjeść


      • Sałatka z marchewki i rodzynek

        Szybka i prosta sałatka, wspaniały dodatek do obiadu.

        Składniki:

        • 8 średnich marchewek
        • 0,5 szklanki rodzynek
        • 2 łyżki soku wyciśnęteg z pomarańczy
        • szczypta cynamonu

        Przygotowanie:

         

        Zetrzyj marchewkę na tarce, dodaj rodzynki, sok z pomarańczy i dopraw cynamonem.

        Przepis pochodzi z książki Urszuli Mijakoskiej “Diet coaching. Poradnik dla wiecznie odchudzających się”.


      • Sałatka z selerem i ryżem

        Składniki:

        • orzechy, rodzynki, migdały
        • seler, ryż
        • jogurt naturalny lub oliwa z oliwek + cytryna

        Przygotowanie:

        Do salaterki wsypać orzechy, rodzynki, migdały, dodać starty na grubej tarce seler i ugotowany ryż, wymieszać z jogurtem (lub skropić oliwą i sokiem z cytryny).


      • Sałatka z selerów z brokułem

        Składniki:

        • orzechy laskowe, rodzynki, sezam, olej
        • seler, brokuł
        • sól, jogurt naturalny
        • kiszony ogórek

        Przygotowanie:

        Do salaterki wsypać orzechy, sparzone rodzynki, sezam, olej. Utrzeć na drobnej tarce seler, pokroić brokuł, dodać do sałatki. Wymieszać i posolić. Dodać kilka łyżeczek jogurtu, drobno pokrojony kiszony ogórek i wymieszać.


      • Sałatka z tuńczyka

        Składniki:

        • puszka tuńczyka
        • pół szklanki brązowego ryżu
        • 3 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
        • puszka kukurydzy
        • papryka pokrojona w kostkę
        • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, słodka papryka, zioła prowansalskie lub oregano
        • olej lniany

        Przygotowanie:

        Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do ryżu. Wszystkie pozostałe składniki połączyć, dodać łyżkę oleju lnianego, przyprawy i wymieszać.


      • Sałatka ziemiaczana

        Składniki:

        • ziemniaki
        • 2-3 jajka ugotowane na twardo
        • oliwa z oliwek
        • garść drobno pokrojonej cebuli
        • pieprz
        • sól kamiennej
        • tamari lub sos sojowy
        • ogórek kiszony
        • drobno posiekana nać pietruszki
        • tymianek
        • zmielony kminek
        • zielony groszek
        • marchewki

        Przygotowanie:

        Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków pokroić w grubą kostkę. Zmieszać z posiekanymi jajkami ugotowanymi na twardo. Dodać oliwę z oliwek, pokrojoną cebulę. Przyprawić pieprzem i solą, sosem sojowym lub tamari. Do smaku dodać ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę oraz dużo drobno posiekanej natki. Doprawić tymiankiem, zmielonym kminkiem. Dodać zielonego groszku i ugotowanej, pokrojonej w kostkę marchewkę.


      • Schab lub szynka pieczone z ziołami

        Mięso: schab lub szynka w 1 kawałku (ok. 1,2 – 1,5 kg)

        Marynata:

        • 4 ząbki czosnku
        • 1 cebula
        • 2 liście laurowe
        • po 4-5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
        • 1 łyżeczka soli kamiennej (do przetworów) lub morskiej nieoczyszczonej
        • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
        • 1 łyżeczka majeranku
        • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
        • 1 łyżeczka musztardy
        • oliwa

        Liść laurowy, ziele angielskie i ziarna jałowca rozmiażdżyć w moździeżu i wymieszać z resztą składników, mięso zamarynować i pozostawić na 12h. Włożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, dodać troszkę wody i piec w temp. 180 st.

        Po upieczeniu może być wykorzystane na ciepło jako część obiadu; świetnie smakuje z jabłkami w majeranku z żurawiną. Można podawać też na zimno do pieczywa.

         

        Jabłka w majeranku z żurawiną

        1 kg jabłek

        1 łyżka masła (najlepiej klarowanego lub extra)

        3 łyżki żurawiny (suszonej lub ze słoika)

        łyżka (lub 2 nawet) majeranku

         

        Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na kawałki 2-3 cm (nie za małe) i wrzucamy na rozgrzane w garnku masło. Przyprawiamy majerankiem i mieszamy przez 2-3 minuty. Dodajemy żurawinę i dusimy razem 3 minuty. Gotowe!

         

        Smacznego


      • Smażone pory z szynką i ryżem

        Składniki:

        • 20 dkg chudej szynki
        • 3 pory
        • szklanka brązowego ryżu
        • łyżeczka klarowanego masła
        • 2 żółtka
        • przyprawy: kurkuma, sól, cząber lub szczypior, pieprz ziołowy, papryka słodka

        Przygotowanie:

        Szynkę ugotować w małej ilości wody. Do gotującej się szynki dodać sól, ziele angielskie, pieprz. Liść laurowy Po wystudzeniu szynkę pokroić w kostkę, pory pokroić na plasterki, dodać do szynki i podsmażać na sklarowanym maśle. Ryż ugotować i wymieszać z żółtkiem. Dodać do szynki z porem na patelni, przyprawić. Podsmażać do momentu ścięcia się żółtka.


      • Sok z warzyw kiszony– megawitamina.

        Ilość wystarcza na 10-dniową kurację

        Zetrzeć na tarce:

        • 250 g marchwi
        • 250 g buraków
        • 250 g korzenia pietruszki
        • 250 g selera
        • drobno pokroić :
        • 250 g pora
        • 250 g białej kapusty

        Zmiażdżyć 4 duże ząbki czosnku

         

        Wszystko przełożyć do 5-litrowego naczynia (najlepiej szklanego, ewentualnie dużego garnka), dodać suchą skórkę chleba razowego, łyżkę cukru, łyżkę soli, uzupełnić wodą

        Postawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Wymieszać, odstawić na 4 godziny (aby cząstki warzyw opadły). Zlać sok do słoików i przechowywać w lodówce. Resztki warzyw przeznaczyć na kompost. Pić 1-2 szklanki dziennie.

        Działanie:

        • uzupełnienie witamin
        • poprawa kondycji
        • wzmocnienie odporności
        • łagodne oczyszczenie organizmu
        • zwiększenie sił witalnych

        Przeznaczony dla osób :

        • wycieńczonych, bez energii
        • cierpiących na choroby przewodu pokarmowego
        • z anemią
        • po operacjach
        • po naświetlaniu
        • po kuracji antybiotykowej


      • Szybka zupa meksykańska z mięsem

        Składniki:

        • mięso mielone z indyka (do 0,5 kg)
        • sól, pieprz
        • 2 marchewki
        • 1 pietruszka
        • kawałek selera
        • puszka kukurydzy konserwowej
        • puszka groszku konserwowego
        • puszka czerwonej fasoli
        • przyprawy do smaku (pieprz, papryka słodka i ostra, imbir, sól, kmienek mielony)

        Mięso wraz ze startymi na tarce na grubych oczkach marchewkami, pietruszką i selerem gotujemy w garnku w małej ilości wody, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso się ugotuje dorzucamy kukurydzę, groszek, fasolę (fasolę z zalewą). Gotujemy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy wg uznania.
        Od strony dietetycznej wielkim plusem zupy jest to, że nie używamy zasmażki, mąki ani śmietany do zagęszczenia ani żadnych składników nie podsmażamy.


      • Trufle z ugotowanej fasoli

        Odważne połączenie czekolady z fasolą, ale jaki efekt. Pyszna, energetyczna i zdrowa słodycz (bogate źródło: białka, witamin z gr. B, A, C, magnezu, potasu, wapnia i fosforu) – zadowoli każdego maluszka.

        Składniki:

        • szklanka ugotowanej białej fasoli,
        • tabliczka gorzkiej czekolady,
        • 2-3 łyżki miodu,
        • łyżka karobu  lub kakao,
        • garść posiekanych  migdałów lub orzechów.

        Do dekoracji: zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao

        Sposób wykonania:
        Jeszcze gorącą fasolę miksujemy, dodajemy pokrojoną czekoladę i pozostałe składniki. Z masy formujemy kuleczki i obtaczamy według upodobań.



      • Wegetariańska grochówka

        Składniki:

        • ½ szkl. grochu połówkowego
        • 1 marchewka
        • 1 pietruszka
        • 1 ziemniak
        • kawałek selera
        • 1 cebula
        • 2 ząbki czosnku
        • oliwa z oliwek
        • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

        Sposób przyrządzenia:

        Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy – szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.


      • Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

        Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

         Kasza jaglana:

        • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
        • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
        • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

         Składnik:

        • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
        • 2 jajka
        • cebula pokrojona w kostkę
        • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
        • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
        • 3 ząbki czosnku
        • sól,
        • pieprz,
        • bazylia, tymianek

         Sposób przygotowania:

        Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

        Najlepsza na drugi dzień 🙂


      • Zupa fasolowa z cukinią, wegetariańska

        Składniki:
        ●    4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
        ●    1 duża posiekana cebula
        ●    2 pokrojone ząbki czosnku
        ●    2 małe starte cukinie
        ●    4 pokrojone ziemniaki
        ●    1 marchewka
        ●    1.5 wody
        ●    2 szkl. ugotowanej lub 2 puszki opłukanej białej fasoli            

        Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, potem po kolei dodawać pokrojone grubo warzywa. Dusić, aż będą miękkie. Wlać wodę, gotować 10 minut, zmiksować. Na koniec dodać fasolę, a przed podaniem posypać natką pietruszki.


      • Zupa jesienna z kapustą

        Przygotować:

        • Szczyptę tymianku i pół łyżeczki kurkumy, wymieszać
        • 3 pokrojone marchewki
        • 1 pokrojoną pietruszkę
        • 5 pokrojonych ziemniaków
        • Pół główki pokrojonej kapusty białej
        • 2 posiekane cebule
        • 1 łyżka oliwy
        • 3 posiekane ząbki czosnku
        • Pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru
        • Szczyptę pieprzu
        • Szklankę namoczonej wcześniej fasoli
        • Szczyptę soli
        • Duży sparzony i pokrojony pomidor
        • Garść siekanej natki pietruszki


        Do 2-3 litrów wrzątku dodać tymianek, kurkumę, wymieszać. Pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaki. Pokrojoną kapustę i posiekane cebule poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko przełożyć do garnka z zupą. Przyprawić imbirem, pieprzem. Dodać wcześniej namoczoną fasolę. Posolić. Wrzucić sparzony,  pokrojony pomidor i garść natki pietruszki. Gotować przez godzinę.


      • Zupa krem z ziemniaków i kalafiora

        zupa krem z ziemnaków i kalafioraSkładniki:

        • 1 marchewka
        • 1 łyżka oliwy
        • 2 ziemniaki
        • kilka różyczek kalafiora
        • imbir – 2cm
        • 1 czosnek
        • kurkuma
        • zioła prowansalskie
        • lubczyk
        • sól, pieprz,
        • curry
        • 1 łyżeczka cytryny

        Przygotowanie:

        Imbir drobno pokroić. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić imbir, chwilę podsmażyć, następnie dodać kurkumę i chwilę smażyć. Umyć i obrać marchewkę i ziemniaki. Pokroić w kostkę, wrzucić do garnka wraz z pokrojonym czosnkiem, chwilę smażyć. Wlać wodę, tyle żeby zakrywała warzywa. Następnie dodać umyte różyczki kalafiora. Zagotować zupę, dodać zioła prowansalskie i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować, dodać sól i pieprz, jeżeli lubimy ostrzejszy smak można dodać curry. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dodać gorącą wodę. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy. Można posypać prażonymi pestkami słonecznika.





      • Zupa z soczewicy

        Zmodyfikowany przepis Nigelli Lawson na zupę z soczewicy, którą z pewnością polubią mali i duzi.

        Składniki:

        • 5 średnich marchewek
        • 1 cebula czerwona
        • pół pęczka natki pietruszki
        • 100g dobrego boczku wędzonego
        • szklanka czerwonej soczewicy
        • 1 puszka pomidorów
        • 2 łyżeczki musztardy
        • tymianek
        • kurkuma
        • lubczyk
        • pieprz, sól

        Przygotowanie:
        Marchewkę i cebulę obieramy, mielimy w blenderze razem z boczkiem i natką pietruszki na papkę. Masę z blendera podsmażamy w garnku, do czasu kiedy marchewka będzie miękka, ok. 4 minuty. Następnie dajemy soczewicę, chwilę podsmażamy. Wlewamy 1,5 l.  gorącej wody, dodajemy pomidory z puszki, musztardę, tymianek, kurkumę, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Gdy zupa jest za gęsta, dolewamy gorącą wodę.


      • Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

        Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

        Soczewica – prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

        Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

        Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

         Składniki:

        • 500 g czerwonej soczewicy
        • 2 nieduże marchewki
        • ½ szklanki wiórek kokosowych
        • 2 ząbki czosnku
        • 1 cebula
        • szczypta kurkumy
        • listek laurowy
        • ⅓ łyżeczki gorczycy
        • 1/3 łyżeczki kuminu
        • ½ łyżeczki imbiru
        • ⅓ łyżeczki curry
        • sól morska, pieprz cytrynowy
        • kilka kropel soku z cytryny
        • do posypania pestki dyni

        Przygotowanie:

        Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

        Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

        Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

         

        Smacznego


      • „Mleczko” sezamowo – słonecznikowe

        • ¼ szklanki sezamu
        • ¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika
        • wg uznania: kilka daktyli, moreli, fig
        • łyżeczka miodu lub pyłku pszczelego

        Sezam i słonecznik namocz przez noc w wodzie.

        Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (użyj tej samej wody, w której moczyły się nasiona)

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.