"Gra o tron" : Powitalny chleb z solą

Siedem dni do premiery nowego sezonu "Gry o tron". Postawiłam sobie za cel, aby przez te siedem dni codziennie pokazywać przepisy inspirowane tym właśnie serialem. 



"Gra o tron" to serial będący adaptacją sagi "Pieśń Lodu i Ognia" autorstwa George'a R.R. Martina. Większość akcji serialu rozgrywa się w Siedmiu Królestwach na kontynencie Westeros. Choć w samym serialu niewiele mówi się o jedzeniu, jest ono wszechobecnym elementem filmowej scenografii. Ciężko byłoby w serialowe dialogi wpleść kilku zdaniowe opisy jedzenia, tak jak to jest w książce. Przeważają m.in. pieczone mięsa, chleb z miodem, zupa kasztanowa, owoce, warzywa, boczek, jaja kacze i gęsie. Mogłabym wymieniać do jutra ;) Przez kolejne siedem dni przedstawię przepisy na miarę moich możliwości (niestety nie udało mi się złapać łabędzia ;) na kilka ciekawych dań, dodatków i napojów inspirowanych serialem. Podpierałam się oczywiście książkowymi opisami i blogiem The Inn at the Crossroads.


Chleb i różne jego rodzaje (np. ciemny i owsiany) jest wymieniany w książce bardzo często, w serialu z resztą też co krok któryś z bohaterów gryzie kromkę chleb. Dlatego na powitanie i rozpoczęcie serii - chleb z solą. Upiekłam dwie wersje, jeden to bochenek pszenno-żytni na zakwasie, a druga to coś między chałką, a dużym preclem. Dziś przedstawię wersję drugą, przepis pochodzi STĄD, zmieniłam tylko proporcję o połowę.

" Wielką Salę Winterfell wypełniał dym i zapach pieczonego mięsa oraz świeżo upieczonego chleba "

" Położył na stole tace z chlebem, na które zsunął ze szpikulca kawałki ociekającego tłuszczem brunatnego mięsa. Na drugim szpikulcu trzymał nadziane cebule, grzyby i paprykę. "




CHLEB Z SOLĄ

SKŁADNIKI:
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki mlek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko do wysmarowania chlebka
  • 1 jajko do pieczenia + odrobina oleju

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże, całość wymieszać. W małym rondelku roztopić masło, a następnie dodać mleko. Podgrzewać tylko przez moment. Mleko nie może być za gorące, bo zabije drożdże. Powoli dolewać mleko do miski z mąką, cały czas mieszając. Dodać dwa jajka i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby za bardzo kleiło się do rąk można dosypać więcej mąki. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość, a przynajmniej urośnie trochę. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować w długi rulon.Zrobić przeplatankę i owinąć w bochenek. 1 jajko w całości umyć dokładnie, wysmarować olejem i włożyć w środek uformowanego chlebka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. 
Po tym czasie posmarować chlebek roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, przez ok. 30-40 min, do zarumienienia. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia, wyciągnąć jajko (będzie takie między jajkiem na twardo, a jajkiem na miękko), w otwór po jajku nasypać soli.



19 komentarze:

  1. Już nie mogę doczekać się 3ciego sezonu :) Fajny pomysł z tymi przepisami z Gry o Tron. Czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm! Nie mogę się doczekać "Gry" !!! :D
    Ale bym zjadł taki chlebek:) Tak jakby uczestniczyć w serialu, ahah ;P
    Pzdr

    OdpowiedzUsuń
  3. 7 dni z Grą o tron to nie lada wyzwanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękny chleb!!!Ja pieczę pieczywo od grudnia zeszłego roku,kiedy zrobiłam pierwszy chleb w mojej historii i dopiero teraz widzę jaka jest różnica,między własnymi wypiekami a kupnymi.A serial kocham.Nie mogłam się doczekać nowego sezonu,co prawda ksiażki przeczytałam ale co,rzadko sie zdarza bardziej ujął mnie film.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek piękny, film, mi znany i lubiany! Z niecierpliwoscią czekam co nam zaprezentujesz w ciągu tego tygodnia!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bezbledny przepis! Podobnie jak ty, z niecierpliwoscia czekam na kolejny sezon... i nastepne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mogę się spytać po co sypie się sól w zagłębieniu po jajku? ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla efektu wizualnego :)

      Usuń
    2. enigma rozwikłana, dzięki ;))

      Usuń
  8. Jutro biegnę do sklepu po składniki.
    Uwielbiam "Grę o tron" i już się nie moge doczekać rozpoczęcia kolejnego sezonu.....
    oraz kolejnych przepisów u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ambitnie i inspirująco! Świetny pomysł, a chlebek wymarzony na teraz! Zrobię! Zajrzę jutro, co będziemy jedli :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam taką grubą sól. Może się uda!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ogromnie mi się ten przepis podoba :) A na serial czekam niecierpliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma to jak wejść na http://www.innatthecrossroads.com/2012/03/30/bread-and-salt/ - blog istniejący ładnych kilka lat, zakosić przepis - o przepraszam, jak to się teraz mówi - zainspirować się, a następnie kosić pochwały za niebywałą wręcz oryginalność, oczywiście słowem nie wspominając o tym, skąd się inspiracja wzięła. Zgrabne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponowałabym najpierw przeczytać wpis, a potem się wymądrzać ;)

      Usuń
  13. Paulinko czy mogłabym pożyczyć zdjęcie Twojego chlebka do wykonania baneru na spotkanie blogerek?

    OdpowiedzUsuń
  14. Jasne, możesz pożyczyć ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, pojawi się on po zatwierdzeniu.

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA








Facebook

Obserwatorzy

Google+ Followers